Χρονοκάψουλα» των επιπτώσεων της πανδημίας στο θαλάσσιο περιβάλλον φιλοδοξεί να αποτελέσει η έκδοση με τίτλο «Πανδημία, Θάλασσα και 'Ανθρωπος στην Ελλάδα» που παρουσιάστηκε το βράδυ σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη.
Πρόκειται για συλλογικό έργο, το οποίο εκδόθηκε από το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης και το Δίκτυο Συνεργασίας για το Θαλάσσιο Περιβάλλον, για να μεταφέρει τις πρώτες εκτιμήσεις από τα νέα δεδομένα που επέφερε η πανδημία και να αποτελέσει βάση αναφοράς και σύγκρισης με τυχόν μελλοντικές πανδημίες.
«Οι πανδημίες είναι τομείς στην ανθρώπινη ιστορία που είχαν περισσότερα θύματα απ΄ότι οι πόλεμοι» τόνισε παρουσιάζοντας την έκδοση, η εκτελεστική διευθύντρια του Κοινωφελούς Ιδρύματος, Αγγελική Κοσμοπούλου, κάνοντας λόγο για μια «χρονοκάψουλα» με στοιχεία χρήσιμα για τους ερευνητές στο μέλλον.
Υγρομάντηλα και μάσκες
Επικαλούμενος στοιχεία από έρευνα σε 59 παραλίες της Ελλάδας και 83 υποβρύχιους καθαρισμούς από τον Ιούνιο του 2021 μέχρι τον Μάρτιο του 2022, ο καθηγητής Γεωλογικής και Περιβαλλοντικής Ωκεανογραφίας στο τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, κοσμήτορας της σχολής Θετικών Επιστημών του πανεπιστημίου Πατρών, Γιώργος Παπαθεοδώρου, σημείωσε ότι το 1,04% των απορριμμάτων αφορούσε σε σχετιζόμενα με τον κορονοϊό αντικείμενα, όπως μάσκες και γάντια.
«Μπορεί να φαίνεται μικρό το ποσοστό, όμως είναι απορρίμματα που δεν υπήρχαν στην παλέτα της ρύπανσης. Επιπλέον, από το σύνολο των απορριμμάτων, τα πλαστικά μίας χρήσης αποτελούσαν το 17,2%, εκ των οποίων το μεγαλύτερο ποσοστό αφορούσε στα καπάκια και τους δακτύλιους των πλαστικών μπουκαλιών» εξήγησε ο κ.Παπαθεοδώρου.
Για την περιβαλλοντική εκπαίδευση κατά την περίοδο της πανδημίας μίλησε η Σεβαστή-Σοφία Ανθοπούλου, διευθύντρια του Ιδρύματος Λαμπράκη, τονίζοντας ότι οι εκπαιδευτικοί δεν μπόρεσαν να την εφαρμόσουν βιωματικά, αλλά θεωρητικά. Ωστόσο, όσοι εκπαιδευτικοί ασχολούνται με το αντικείμενο, συνέχισαν να έχουν το ίδιο ενδιαφέρον προχωρώντας κατά την περίοδο της καραντίνας, σε επιμορφώσεις εξ αποστάσεως.
Για 100.000 τόνους πλαστικών απορριμμάτων που συνδέονται με την πανδημία το 2021 έκανε λόγο ο πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρίας Ανακύκλωσης, Φίλιππος Κυρκίτσος, προσθέτοντας ότι λύση αποτελεί η μείωση της χρήσης - για παράδειγμα με μάσκες πολλαπλών χρήσεων - καθώς τα συγκεκριμένα απορρίμματα, λόγω του μολυσματικού τους χαρακτήρα, δεν μπαίνουν σε συστήματα ανακύκλωσης. Την αμέριστη στήριξη και συνεργασία του υπουργείου Μακεδονίας Θράκης για περιβαλλοντικά ζητήματα, εξέφρασε με παρέμβασή του ο υφυπουργός Εσωτερικών τομέα Μακεδονίας Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης κάνοντας μνεία στον καθαρισμό του Θερμαϊκού κόλπου με το ειδικό απορρυπαντικό σκάφος "Αλκίππη" που υλοποιείται σε συνεργασία με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Αμυρά.
Στη συντακτική επιτροπή και στη συγγραφή της έκδοσης, συμμετείχαν και συνέβαλαν φορείς όπως το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το ΕΛΚΕΘΕ, η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, η HELMEPA, η ΕΕΠΦ, το Ίδρυμα Λαμπράκη, η iSea, το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης καθώς και ο ωκεανογράφος Φρανσουά Γκαλγκανί και ο θαλάσσιος οικολόγος και κινηματογραφιστής Φιλίπ-Υβ Κουστώ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.