Μέχρι πρότινος όλα τα ευρήματα συνηγορούσαν ότι ομάδες Homo Sapiens άρχισαν να εγκαταλείπουν την Αφρική πριν από περίπου 90.000 έως 120.000 χρόνια. Ωστόσο, το τμήμα γνάθου που ανακαλύφθηκε στο σπήλαιο Μισλιβά στο Ισραήλ έχει ηλικία 177.000 έως 194.000 ετών, καταδεικνύοντας ότι οι εκτιμήσεις για την έξοδο των προγόνων μας από την Αφρική πρέπει να πάνε περισσότερο από 50.000 χρόνια πίσω.
Η χρονολόγηση του λειψάνου έγινε από τρεις διαφορετικές ομάδες που εργάστηκαν τελείως ανεξάρτητα ακολουθώντας διαφορετικές τεχνικές, ώστε να αποφευχθούν αστοχίες και να επιβεβαιωθεί πλήρως η παλαιότητα του ευρήματος.
Η αναθεώρηση των όσων υποθέταμε για τη διασπορά του είδους μας αναπόφευκτα γεννά ερωτήματα και για το χρονοδιάγραμμα της εξέλιξής μας.
«Εάν οι άνθρωποι άρχισαν να μετακινούνται εκτός Αφρικής πριν περίπου 200.000 χρόνια, είναι επακόλουθο ότι [εμφανίστηκαν] στην Αφρική πριν τουλάχιστον 300.000 έως 500.000 χρόνια», δήλωσε ο συνεπικεφαλής της έρευνας, Ίσραελ Χέρσκοβιτς, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ.
Αυτό εγείρει το ενδεχόμενο οι άνθρωποι να ήλθαν σε επαφή με διάφορα άλλα είδη πολύ νωρίτερα από ό,τι υποθέταμε, επηρεάζοντας τη δική τους εξελικτική πορεία.
Ήδη γνωρίζουμε πως οι Homo Sapiens συνυπήρχαν στην Ευρώπη με τους γενετικούς «εξαδέλφους» τους, τους Νεάντερνταλ, οι οποίοι εξαφανίστηκαν πριν από 40.000 χρόνια, πιθανώς μετά και από συγκρούσεις με τους προγόνους μας.
Οι έρευνες στο σπήλαιο Μισλιβά κατέδειξαν επίσης ότι οι «ένοικοί» του κυνηγούσαν μεγαλόσωμα ζώα, άναβαν φωτιές και χρησιμοποιούσαν ποικίλα πέτρινα εργαλεία, ακόμα και τσεκούρια.
Η έρευνα του κ. Χέρσκοβιτς και των συνεργατών του δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science.Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.