ΚΑΙΡΟΣ

Οι μισές βιομηχανίες του Ασωπού λαμβάνουν μέτρα για τη ρύπανση

Παραδέχεται ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου στην επιτροπή περιβάλλοντος της Βουλής ότι υπάρχουν ελλείψεις από τις βιομηχανίες στην εφαρμογή μέτρων προστασίας του Ασωπού.

Υπολογίζεται ότι μόνο οι μισές από τις βιομηχανίες στην περιοχή των Οινοφύτων έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες για τη διαχείριση των αποβλήτων και έχουν τη δυνατότητα να λάβουν τις απαιτούμενες άδειες.

Παράλληλα ανακοίνωσε μέτρα και χρονοδιάγραμμα για την αντιμετώπιση της ρύπανσης.
Ολοκληρώθηκαν οι μελέτες για τα απαιτούμενα έργα αναβάθμισης του διυλιστηρίου των Οινοφύτων.

Υπό συγκρότηση και στελέχωση είναι αυτή την περίοδο ο νέος τομέας επιθεωρητών περιβάλλοντος με έδρα τα Οινόφυτα. Οι έλεγχοι στις βιομηχανίες θα συνεχιστούν και το 2012 ενώ το 2011 έγιναν έλεγχοι σε 30 βιομηχανίες.

Επίσης προγραμματίζονται έργα αποχέτευσης και βιολογικοί καθαρισμοί σε 24 οικισμούς του Ασωπού και έργα ύδρευσης σε 9 οικισμούς.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι λύση στη ρύπανση του Ασωπού θα μπορεί να δοθεί με την κατασκευή κεντρικής μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων στη βιομηχανική περιοχή.

Το υπουργείο εξετάζει την περίπτωση μεταφοράς των αποβλήτων από μικρές μονάδες της περιοχής του Ασωπού στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας στη Μεταμόρφωση.
Πηγή: Γιώργος Κεραμιτζόγλου