ΚΑΙΡΟΣ

Νταβός - Μέρκελ: Το τίμημα της αδράνειας θα είναι υψηλότερο από το κόστος της δράσης

«Το τίμημα της αδράνειας θα είναι πολύ υψηλότερο από το κόστος της δράσης», προειδοποίησε σε δραματικούς τόνους η Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, αναφερόμενη στην ανάγκη ο κόσμος να αναλάβει άμεσα και συντονισμένα δράση προκειμένου να περιορίσει τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Στόχος της Ευρώπης είναι να έχει γίνει κλιματικά «ουδέτερη» έως το 2050, δήλωσε η κυρία Μέρκελ από το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι αυτό απαιτεί «τεράστιες αλλαγές, ιστορικής κλίμακας». Αντίστοιχα, η μείωση της υπερθέρμανσης του πλανήτη κάτω από τον 1,5 βαθμό, αποτελεί, όπως τόνισε, «υπαρξιακό θέμα για την ανθρωπότητα». Η Καγκελάριος διαπίστωσε ωστόσο ότι παρά το γεγονός ότι τα περιβαλλοντικά θέματα έχουν βρεθεί τα τελευταία χρόνια στο προσκήνιο, δεν έχει ακόμη δημιουργηθεί η κατάλληλη δυναμική προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και ανέφερε ενδεικτικά την βιοποικιλότητα και την ρύπανση των ωκεανών ως δύο από τις μεγαλύτερες προκλήσεις.

«Είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι όλες οι χώρες δεν συσπειρώνονται σε κοινούς στόχους», επισήμανε η 'Αγγελα Μέρκελ και πρόσθεσε ότι τα κράτη θα πρέπει να αξιοποιήσουν «την ανυπομονησία» των νέων στα θέματα του κλίματος. Ειδικά σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, η γερμανίδα Καγκελάριος ανέφερε ότι η επίτευξη των στόχων για τον περιορισμό των καυσαερίων θα αποτελέσει «ζήτημα επιβίωσης» για την ήπειρο και κάλεσε τους ηγέτες να πάρουν στα σοβαρά τις πιέσεις των νεαρών ακτιβιστών. «Ο χρόνος πιέζει και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Εμείς τα παλαιότερα μέλη της κοινωνίας θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε την ανυπομονησία της νεολαίας με θετικό και εποικοδομητικό τρόπο», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι ανησυχεί πραγματικά για την διαμάχη μεταξύ εκείνων που ζητούν έναν καθαρότερο πλανήτη και εκείνων οι οποίοι δεν πιστεύουν στην κλιματική αλλαγή. «Τα επιστημονικά στοιχεία είναι ξεκάθαρα και τα συναισθήματα δεν πρέπει να συγχέονται με τα γεγονότα. Όποτε συγκρούονται τα συναισθήματα με τα γεγονότα, κάποιοι προσπαθούν να αναπτύξουν θέσεις αντίθετες προς τα γεγονότα», ανέφερε, σε μια επισήμανση η οποία ερμηνεύθηκε ως έμμεση κριτική στην στάση των ΗΠΑ. Σε ό,τι αφορά ειδικά την Γερμανία, επισήμανε ότι βρίσκεται σε συγκριτικά καλή θέση, αλλά τόνισε ότι η σημερινή κατάσταση δεν αντανακλά ούτε κατά διάνοια όσα πρέπει να γίνουν τα επόμενα χρόνια. «Δεν είμαστε από εκείνους οι οποίοι όλη τη μέρα μιλούν για το πόσο καταπληκτικά τα κάνουν όλα στη χώρα τους, αλλά ασχολούμαστε με το τι δεν πάει καλά. Σε αυτό διαφέρει η κουλτούρα μας», συνέχισε, σε μία ακόμη έμμεση αναφορά στην ομιλία του Προέδρου Τραμπ. Σε αυτό το σημείο κάποιος από το ακροατήριο ακούστηκε να γελάει, για να απαντήσει η Καγκελάριος γελώντας και η ίδια: «Δεν ξέρω γιατί γελάτε, ελπίζω όμως ότι πρόκειται για γέλιο επιδοκιμασίας».

Υπογραμμίζοντας πόσο μεγάλο και σημαντικό είναι το έργο που θα πρέπει να αναλάβουν οι κυβερνήσεις, η Καγκελάριος Μέρκελ προειδοποίησε για «τεράστιες εντάσεις μεταξύ των αστικών περιοχών και της υπαίθρου» όσο θα εξελίσσονται οι αλλαγές. Αυτό συμβαίνει, εξήγησε, επειδή υποδομές, όπως τα δημόσια μέσα μεταφοράς, είναι πολύ καλύτερα ανεπτυγμένες στις πόλεις. «Η λύση είναι οι δύο πλευρές να μιλήσουν μεταξύ τους και να μην μείνουν κλειδωμένες στη δική τους ψηφιακή φούσκα. Διαφορετικά θα οδηγηθούμε κατευθείαν στην καταστροφή», πρόσθεσε.

Η κυρία Μέρκελ, η οποία συμμετέχει φέτος για 12η φορά στο Φόρουμ, αναφέρθηκε ακόμη στην πρόοδο που έχει σημειωθεί στον κόσμο στα 50 χρόνια από την πρώτη συνάντηση του Νταβός. Το 1971, είπε χαρακτηριστικά, «δεν μπορούσα καν να φανταστώ ότι κάποτε θα στεκόμουν σήμερα εδώ». Ο Ψυχρός Πόλεμος έληξε πριν από 30 χρόνια και ο διπολικός κόσμος εξελίχθηκε σε έναν πολυμερή κόσμο, με τεράστια πρόοδο σε ό,τι αφορά το εισόδημα των πολιτών τον περιορισμό της φτώχειας και την αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών. «Αυτά τα επιτεύγματα δεν οικοδομήθηκαν με μοναχικές διαδρομές, αλλά με την συνεργασία των χωρών σε διεθνές επίπεδο», συνέχισε, για να τονίσει ότι ανάλογη συνεργασία απαιτείται και στα θέματα του κλίματος. «Δυστυχώς δεν είναι όλοι μαζί μας, αλλά οι περισσότεροι είναι», δήλωσε και αναφέρθηκε στην επικείμενη γερμανοκινεζική σύνοδο κορυφής η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο στην Γερμανία και στην οποία, όπως εξήγησε, στηρίζει σημαντικές ελπίδες για συνεργασία στον τομέα της προστασίας του κλίματος.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία της, η Καγκελάριος αναφέρθηκε στα 75 χρόνια ειρήνης στην Ευρώπη, αλλά και στην σημερινή επέτειο απελευθέρωσης του 'Αουσβιτς σημειώνοντας ότι η Γερμανία αναγνωρίζει την ευθύνη της για την οδύνη που προκάλεσε και θα κάνει τα πάντα προκειμένου να μην επαναληφθεί κάτι παρόμοιο. Δεν έχει όμως σήμερα ειρήνη όλος ο κόσμος, συνέχισε. «Όταν σε μια χώρα όπως η Συρία ο μισός πληθυσμός έχει φύγει, τότε πρέπει μόνο να πούμε ότι θα κάνουμε τα πάντα προκειμένου να επιστρέψουμε στην ειρηνευτική διαδικασία (…) Το λάθος μας δεν ήταν ότι το 2015 δεχθήκαμε τους πρόσφυγες, αλλά το γεγονός ότι δεν ήμασταν αρκετά ενεργοί προληπτικά, προκειμένου να αποτρέψουμε αυτή την κατάσταση», συνέχισε, ενώ, σε ό,τι αφορά την Λιβύη, έκανε λόγο για την σημασία της Διάσκεψης του Βερολίνου, χαρακτηρίζοντάς την ως προσπάθεια βελτίωσης της ζωής των ανθρώπων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ