Παρά τις αλλαγές που επέφερε η κ. Μπιρμπίλη, οι βουλευτές τονίζουν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι και επιφυλάσσονται ακόμη και να καταψηφίσουν το επίμαχο άρθρο 9 στην ολομέλεια.
«Μόνο το 10% των σημερινών οικοπέδων που έχουν έκταση τεσσάρων στρεμμάτων θα μπορέσουν να οικοδομηθούν», είπε ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ζωίδης, προσθέτοντας ότι σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα το οποίο «μνημονεύει η υπουργός» μπορούν να χτιστούν μόνο οικόπεδα που έχουν φάτσα σε επαρχιακό ή εθνικό δρόμο 45 μέτρα πλάτος και 50 μέτρα βάθος.
Ο κ. Ζωίδης ζήτησε επαναδιατύπωση του άρθρου 9, ώστε, όπως είπε, να δοθεί η δυνατότητα να συνεχίσουν να ισχύουν και μετά την ψήφιση του νόμου οι όροι και οι προϋποθέσεις που προβλέπει η νομοθεσία για την εκτός σχεδίου δόμηση.
Με την πρόταση αυτή συντάχθηκαν και άλλοι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. «Πρέπει να δεχθείτε τη διάταξη, όπως την ανέφερε ο κ. Ζωίδης. Διαφορετικά θα με αφήσετε να επιφυλαχθώ κι εγώ που εκπροσωπώ και την πλειοψηφία» δήλωσε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Γιουματζίδης, βουλευτής Πέλλας.
Χαρακτηριστική ήταν και η δήλωση της βουλευτού Τρικάλων του ΠΑΣΟΚ Σούλα Μερεντίτη που ανέφερε μεταξύ άλλων:«Εγώ δεν μπορώ να ψηφίσω το άρθρο 9. Για να πάρετε την έγκριση μας πρέπει να μας πείσετε από που εκπορεύεται η δική σας βεβαιότητα για τις ρυθμίσεις και διεκδικείτε το αλάθητο»
Ο πρόεδρος της Επιτροπής, επίσης βουλευτής του ΠΑΣΟΚ από τη Χαλκιδική, Γιάννης Δριβελέγκας ζήτησε από την υπουργό να ξαναδεί την ρύθμιση «γιατί θα δημιουργηθούν τεράστια ζητήματα». «Με τη ρύθμιση που φέρατε επιτρέπουμε και δεν επιτρέπουμε. Τζάμπα και βερεσέ νομοθετούμε», τόνισε ο κ. Δριβελέγκας, υποστηρίζοντας ότι, όπως είναι διατυπωμένη η επίμαχη διάταξη, «θα καταπέσει στα δικαστήρια».
«Πρέπει να προχωρήσετε σε πραγματική βελτίωση», ανέφερε η βουλευτής Κορινθίας του ΠΑΣΟΚ Κατερίνα Φαρμάκη ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο συνάδελφός της, βουλευτής Κυκλάδων Γιώργος Παπαμανώλης.
Επικριτικός, εμφανίστηκε και ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, βουλευτής Μαγνησίας του ΠΑΣΟΚ Κώστας Καρτάλης, κάνοντας λόγο για αντιφατικές λογικές του νομοσχεδίου και τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «θα μου είναι εξαιρετικά δύσκολο να συναινέσω στην οικολογική χρεοκοπία».
Μετά τις αντιδράσεις η υπουργός δήλωσε ότι θα καταθέσει την τελική της πρόταση στην ολομέλεια της Βουλής.
Τονίζεται ότι στο άρθρο 9, εξακολουθεί να προβλέπεται ελάχιστο όριο αρτιότητας και κατάτμησης τα 10 στρέμματα. Δίνεται ωστόσο η δυνατότητα κατ' εξαίρεση δόμησης και στα 4 στρέμματα. Καταργούνται ωστόσο οριστικά όλες οι παρεκκλίσεις που επέτρεπαν δόμηση σε οικόπεδα μικρότερα των 4 στρεμμάτων.
Επίσης, όσοι κατέχουν οικόπεδα οκτώ ή περισσοτέρων στρεμμάτων δεν έχουν δυνατότητα κατάτμησης και εξασφάλισης περισσότερων αδειών δόμησης.
Στο άρθρο 3 που αφορά στα περιφερειακά πάρκα όπως στην περίπτωση του Υμηττού, η αναθεώρηση του νομοσχεδίου επιτρέπει τη λειτουργία των υφιστάμενων βιομηχανικών δραστηριοτήτων, ρύθμιση που δεν υπήρχε στο αρχικό κείμενο.
Στο άρθρο για τα καταφύγια της άγριας ζωής επιτρέπεται κατ΄ εξαίρεση η μεταλλευτική και λατομική δραστηριότητα.
Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.