ΚΑΙΡΟΣ

Μπλιξ: Κίνα και Ινδία θα εμμείνουν στο πυρηνικό πρόγραμμά τους

Παρά το δυστύχημα στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, στην Ιαπωνία, οι μεγάλες ασιατικές οικονομίες, όπως η Κίνα και η Ινδία, δεν πρόκειται να αναθεωρήσουν την ανάπτυξη του προαναγγελθέντος πυρηνικού τους προγράμματος, εκτιμά ο πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) Χανς Μπλιξ.

Ο Χανς Μπλιξ δικαιολόγησε την εκτίμησή του υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν εναλλακτική λύση για να διασφαλίσουν την ενεργειακή ανεξαρτησία τους και να καταπολεμήσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη.
«Δεν πρόκειται για το τέλος του δρόμου για την πυρηνική ενέργεια στον κόσμο», είπε στο Ρόιτερ ο Χανς Μπλιξ, ο οποίος ήταν επικεφαλής της ΙΑΕΑ το διάστημα 1981-1997 και σήμερα προεδρεύει του International Advisory Board, που επιβλέπει την πρόοδο στην υλοποίηση των σχεδίων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων να κατασκευάσουν 4 πυρηνικούς αντιδραστήρες.

Αναφερόμενος στην αποκαλούμενη «πυρηνική αναγέννηση», την εκδηλωμένη πρόθεση πολλών χωρών να αυξήσουν το ποσοστό της πυρηνικής ενέργειας στο ενεργειακό μίγμα τους ή να την εντάξουν σε αυτό, ο Μπλιξ είπε ότι «η άνοιξη μπορεί να έλθει πιο αργά και αυτό, για μένα, είναι κάτι το λυπηρό. Ανησυχώ περισσότερο για την υπερθέρμανση του πλανήτη».

Εκτιμά ότι ο αριθμός των πυρηνικών εργοστασίων στον πλανήτη ενδέχεται να μειωθεί μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια, καθώς περισσότεροι παλαιότεροι θα κλείνουν σταδιακά από ό,τι καινούργιοι θα τίθενται σε λειτουργία. Θεωρεί, ωστόσο, ότι η ανάκαμψη θα ξαναρχίσει τότε και χαρακτήρισε «φαντασίωση» να πιστεύει κανείς ότι η ηλιακή και αιολική ενέργεια θα αντικαταστήσουν τα ορυκτά καύσιμα και την πυρηνική ενέργεια.

«Νομίζω ότι οι μεγάλες οικονομίες θα συνεχίσουν και, κυρίως, οι μεγάλες ασιατικές οικονομίες, η Κίνα κι η Ινδία. Χρειάζονται τεράστια ηλεκτρική ενέργεια βασικού φορτίου και θα συνεχίσουν να στρέφουν το βλέμμα τους στην ηλεκτρική ενέργεια», είπε ο Χανς Μπλιξ. Πρόσθεσε, επίσης, ότι «η πυρηνική ενέργεια είναι σημαντικός παράγοντας της ενεργειακής ανεξαρτησίας. Όταν βλέπεις τον ανταγωνισμό στους αγωγούς φυσικού αερίου από την κεντρική Ασία προς την Ευρώπη και την Κίνα, αντιλαμβάνεσαι τη σημασία της ενεργειακής ανεξαρτησίας».
Πηγή: skai.gr