ΚΑΙΡΟΣ

Μελέτη: Η κλιματική κρίση θα αλλάξει τον τουρισμό - Ελλάδα και Μαγιόρκα «υπερβολικά ζεστές» για θερινές διακοπές

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Προορισμοί σε πολύ χαμηλό υψόμετρο όπως οι Μαλδίβες, η Τζακάρτα, το Άμστερνταμ και η Βενετία απειλούνται με βύθιση μέσα στα επόμενα 30 χρόνια

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός


Η κλιματική αλλαγή θα αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύουμε, και συνολικά τον τουρισμό, μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες, είναι το συμπέρασμα μελέτης που έγινε από την ταξιδιωτική εταιρεία Intrepid Travel σε συνεργασία με την εταιρεία ανάλυσης μελλοντικών τάσεων The Foresight Laboratory.

Η μελέτη σημειώνει πως χωρίς άμεση πρόληψη δημοφιλείς προορισμοί όπως η Ελλάδα και η Μαγιόρκα ίσως να είναι υπερβολικά ζεστοί για να απολαύσει κανείς τις θερινές του διακοπές, οδηγώντας σε επιλογές πιο δροσερών περιοχών, όπως το Βέλγιο, η Σλοβενία και η Πολωνία.

Επίσης, περιοχές που παραδοσιακά έχουν πάγο και χιόνι δε θα είναι σε θέση να προσφέρουν τις ταξιδιωτικές εμπειρίες και δραστηριότητες που προσφέρουν σήμερα.

Επιπλέον, προορισμοί σε πολύ χαμηλό υψόμετρο όπως οι Μαλδίβες, η Τζακάρτα, το Άμστερνταμ και η Βενετία απειλούνται με βύθιση μέσα στα επόμενα 30 χρόνια.
Συνολικότερα προβλέπεται η επικράτηση μιας τάσης προς τον «αναγεννητικό» τουρισμό, δηλαδή τον τουρισμό που λαμβάνει πρωτίστως υπόψη τον αντίκτυπο του κάθε ταξιδιού στο περιβάλλον.

Ο Αυστραλός συνιδρυτής και πρόεδρος της Intrepid Travel Ντάρεν Γουέιντ σημείωσε πως ο ευθύς, καταστροφικός αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής αντιμετωπιζόταν επί πολλά χρόνια ως κάτι που θα συνέβαινε στο απώτερο μέλλον. «Δεν πρόκειται όμως πια για κάτι που επίκειται - συμβαίνει τώρα. Ο τουρισμός πρέπει να εξελιχθεί και να γίνει αναγεννητικός, καθώς το τρέχον μοντέλο δεν είναι βιώσιμο», συμπλήρωσε.

Ο Μάρτιν Ρέιμοντ από το Future Laboratory είπε πως «χαράζει μια νέα εποχή για τη βιομηχανία ταξιδιών και τουρισμού», στην οποία ριζοσπαστικές νέες εμπειρίες θα αναδείξουν την έννοια του μηδενικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος των ταξιδιών.

Η έκθεση που έχει προκύψει από τη μελέτη, με τίτλο «Το βιώσιμο μέλλον για τα ταξίδια», επιχειρεί και προβλέψεις για επτά τάσεις που θα μπορούσαν να επικρατήσουν στον τουρισμό μέχρι το 2040.

Αρχικά προβλέπεται ότι οι κυβερνήσεις θα είναι υποχρεωμένες να επιβάλλουν κανόνες στις εταιρείες ταξιδιών ώστε η πλειονότητα των χρημάτων των πελατών τους να δαπανάται στις τοπικές οικονομίες.

Δεύτερο, θα αναπτυχθούν και θα είναι μέρος της καθημερινότητας των πιο νέων οι εύχρηστες τεχνολογίες παρακολούθησης της πρόκλησης εκπομπών ρύπων από κάθε ταξιδιώτη, με αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Επίσης, θα εκδίδονται «διαβατήρια ρύπων» με βάση τα οποία κάθε ταξιδιώτης θα μπορεί να παράγει συγκεκριμένη ποσότητα ρύπων, άρα ορισμένο αριθμό ταξιδιών κάθε χρόνο.

Τέταρτο, θα υπάρξει νέο κύμα κατασκευής καταλυμάτων με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, που θα αποτελούν δηλαδή βιώσιμες και ενδεχομένως προσωρινές κατασκευές από ντόπιους τεχνίτες.

Επίσης, προβλέπεται τάση απομάκρυνσης από τα αεροπορικά ταξίδια, σε βαθμό που πρώτη επιλογή θα είναι οι μετακινήσεις στην ξηρά, κυρίως με πολυτελή και υπερταχέα τρένα.

Έκτο, θα γίνουν δημοφιλείς οι εικονικές διακοπές, δηλαδή η «εμπειρία» δημοφιλών προορισμών μέσα από βίντεο επαυξημένης πραγματικότητας 360 μοιρών. Ήδη το μικρό νησιωτικό κράτος του Τουβαλού στην Ωκεανία, που απειλείται από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, έχει γίνει η πρώτη χώρα που έχει δημιουργήσει μία πλήρη εικονική εκδοχή της χώρας για τους ταξιδιώτες.

Τέλος, οι διακοπές θα επικεντρώνονται περισσότερο στην εμπειρία της ανθρώπινης επικοινωνίας και όχι στο προσφερόμενο τουριστικό προϊόν, δηλαδή στην κοινωνική εμπειρία παρά στο ξενοδοχείο ή την πολυτέλεια του προορισμού. Όπως εξηγεί η Intrepid Travel, πρόκειται για υπάρχουσα τάση που προκρίνει τις ευκαιρίες γνωριμίας με ντόπιους και τις βαθιές ανθρώπινες συνδέσεις, π.χ. η φιλοξενία από οικογένειες ή η συγκατοίκηση με αγνώστους.