ΗΠΑ: 50% πιθανότητες το 2023 να είναι το πιο ζεστό έτος που έχει καταγραφεί ποτέ - Ακόμα πιο θερμό το 2024

Προς το παρόν, το 2023 είναι η τρίτη πιο θερμή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ, δήλωσε η Σάρα Κάπνικ, επικεφαλής επιστήμονας της Αμερικανικής Υπηρεσίας Παρατήρησης των Ωκεανών και της Ατμόσφαιρας (NOAA)

Υπάρχουν σχεδόν 50% πιθανότητες το 2023 να είναι η πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ, και το 2024 να είναι ακόμη χειρότερη, προέβλεψαν σήμερα Αμερικανοί επιστήμονες, επικεφαλής κυβερνητικών υπηρεσιών.

Προς το παρόν,, το 2023 είναι η τρίτη πιο θερμή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ, δήλωσε η Σάρα Κάπνικ, επικεφαλής επιστήμονας της Αμερικανικής Υπηρεσίας Παρατήρησης των Ωκεανών και της Ατμόσφαιρας (NOAA). Και η πιθανότητα το 2023 να γίνει η πιο θερμή ανέρχεται σε "σχεδόν 50%", πρόσθεσε.

Εκτός από την υπερθέρμανση του πλανήτη, το φαινόμενο Ελ Νίνιο συμβάλλει σε αυτήν την τάση θερμαίνοντας την επιφάνεια των ωκεανών. Και αναμένεται να διαρκέσει και πέρα από τον προσεχή χειμώνα, προβλέπουν οι ειδικοί.

"Η πιο ισχυρή επίδραση του Ελ Νίνιο θα σημειωθεί το 2024", δήλωσε ο Γκέιβιν Σμιντ, κλιματολόγος στη NASA. "Συνεπώς περιμένουμε ότι όχι μόνο το 2023 θα είναι εξαιρετικά θερμό και ίσως μια χρονιά ρεκόρ, αλλά και ότι το 2024 θα είναι ακόμη πιο θερμό".

Οι δύο επιστήμονες μίλησαν σε συνέντευξη Τύπου με θέμα την ανάλυση των παγκόσμιων θερμοκρασιών που καταγράφηκαν τον περασμένο μήνα, για τον οποίο η NOAA επιβεβαίωσε ότι ήταν ένας μήνας ρεκόρ.

Ο Ιούλιος του 2023 ήταν ο θερμότερος μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ στη Γη, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus.

"Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι χρονιές αυτές θα είναι δροσερές συγκριτικά με τα μέσα του αιώνα, αν συνεχίσουμε να θερμαίνουμε τον πλανήτη μας εκπέμποντας αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου", υπογράμμισε η Σάρα Κάπνικ.

Η θερμοκρασία της επιφάνειας των ωκεανών ανησυχεί ιδιαίτερα τους επιστήμονες: για τέταρτο συνεχή μήνα, η θερμοκρασία ανήλθε σε ύψος ρεκόρ, σύμφωνα με τη NOAA. "Περισσότερο από το 40% των ωκεανών υφίσταται σήμερα ένα κύμα ζέστης", προειδοποίησε η Σάρα Κάπνικ.

Οι θερμοκρασίες αυτές έχουν εν δυνάμει καταστροφικές συνέπειες στα είδη που ζουν εκεί, κυρίως στα κοράλλια.

"Η μητέρα φύση μάς στέλνει ένα μήνυμα και το μήνυμα αυτό είναι: καλύτερα να δράσουμε τώρα, προτού είναι πολύ αργά να σώσουμε το κλίμα μας, και με άλλα λόγια, να σώσουμε τον πλανήτη μας", δήλωσε ο επικεφαλής της NASA Μπιλ Νέλσον, θυμίζοντας "Είμαστε όλοι στο ίδιο καράβι".
 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ