ΚΑΙΡΟΣ

Η στιγμή που καταρρέει ο κρατήρας στο ηφαίστειο της Ισλανδίας - Δείτε βίντεο

Το ηφαίστειο σχηματίστηκε πριν από λιγότερο δύο εβδομάδες

Πλάνα δείχνουν τον κρατήρα νεότερου ηφαιστείου στο σημείο του του γνωστού ηφαίστειου Fagradalsfjall της Ισλανδίας να καταρρέει «θεαματικά» και να ρίχνει «πιτσιλιές» λάβας στον αέρα. 

Δείτε το βίντεο:

Το ηφαίστειο σχηματίστηκε πριν από λιγότερο δύο εβδομάδες όταν μια υπόγεια έκρηξη άνοιξε μια σχισμή 1,7 μιλίων στη χερσόνησο Ρέικιανες της Ισλανδίας, νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Ρέικιαβικ. 

Είχε προηγηθεί ένα «σεισμικό σμήνος» 7.000 σεισμών στην περιοχή ενώ τεκτονική δραστηριότητα επιβραδύνθηκε για περίπου μία εβδομάδα μετά την έκρηξη,  

Πριν από τρεις ημέρες όμως, ενισχύθηκε με «μια σημαντική αλλαγή στη δραστηριότητα των αεραγωγών κατά τη διάρκεια της νύχτας», σύμφωνα με ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Ισλανδίας. 

Ο κρατήρας γέμισε μέχρι το χείλος με λάβα και το σιντριβάνι άρχισε να την εκτοξεύει πέρα από τα άκρες του κρατήρα, με αποτέλεσμα ένα τμήμα του να καταρρεύσει.  

Η τελευταία έκρηξη ταξινομείται ως έκρηξη σχισμής, η οποία συνήθως δεν οδηγεί σε μεγάλες εκρήξεις ή σε σημαντική ποσότητα τέφρας στη στρατόσφαιρα, δήλωσε η ισλανδική κυβέρνηση. 

Οι επιστήμονες είπαν ότι η θερμοκρασία της λάβας που διαρρέει από τον κρατήρα ήταν περίπου 2.192°F (1.200°C). 

«Γέμιζε σιγά σιγά με λάβα προκαλώντας πίεση στα νεοσχηματισμένα και ασταθή τοιχώματα του κρατήρα.» 

«Αυτό δεν είναι ασυνήθιστο σε μια έκρηξη και ήταν αναμενόμενο - αν και ούτε η ακριβής τοποθεσία ούτε ο χρόνος ήταν γνωστός πριν.» 

«Ήταν ωραίο που καταγράφηκαν όλα στην κάμερα, προφανώς, κυρίως επειδή ήταν μια αρκετά μεγάλη κατάρρευση, αλλάζοντας τη ροή του ρεύματος της λάβας προς τα δυτικά». 

Ο Ingibjörg Jónsdóttir, αναπληρωτής καθηγητής γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο της Ισλανδίας, είπε ότι υπήρξε κάποια «ανησυχία» επειδή δύο άνθρωποι βρίσκονταν στην περιοχή λίγο περισσότερο από μία ώρα πριν από την κατάρρευση του κρατήρα. 

Ενώ πρόσθεσε ότι «φυσικά δεν θα έπρεπε να ήταν εκεί αφού η περιοχή τόσο κοντά στον κρατήρα είναι κλειστή και εξαιρετικά επικίνδυνη». 

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με το Ισλανδικό Μετεωρολογικό Γραφείο δεν υπάρχει ευρύτερος κίνδυνος για το κοινό επειδή η άμεση γειτνίαση είναι ακατοίκητη.

Οι επιστήμονες σχεδιάζουν τώρα να παρακολουθούν τη συμπεριφορά του ηφαιστείου λόγω φόβων για περαιτέρω ροές λάβας που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν δασικές πυρκαγιές και χειρότερη ποιότητα αέρα στην περιοχή. 

Το τμήμα πολιτικής προστασίας και διαχείρισης έκτακτης ανάγκης, ανέφερε ότι αστυνομία, μετά από συμβουλές επιστημόνων, αποφάσισε να περιορίσει την πρόσβαση στο σημείο της έκρηξης λόγω της τεράστιας και απειλητικής, για τη ζωή, ρύπανσης από τοξικά αέρια.  

Η περιοχή έχει εκραγεί δύο φορές τα τελευταία δύο χρόνια χωρίς όμως να προκαλέσει ζημιές, ταραχές ενώ το 2021, η έκρηξη που σημειώθηκε, μετατράπηκε σε αξιοθέατο με χιλιάδες ανθρώπους να συρρέουν για να δουν το εντυπωσιακό θέαμα. 

Η Ισλανδία, η οποία βρίσκεται πάνω από μια ηφαιστειακή εστία στον Βόρειο Ατλαντικό, έχει κατά μέσο όρο μια έκρηξη κάθε τέσσερα έως πέντε χρόνια.

Η πιο σημαντική αλλά και επικύνδινη τον τελευταίο καιρό ήταν η έκρηξη του ηφαιστείου Eyjafjallajokull το 2010, που εκτόξευσε τεράστια σύννεφα τέφρας στην ατμόσφαιρα και οδήγησε σε εκτεταμένο κλείσιμο του εναέριου χώρου πάνω από την Ευρώπη.

Περισσότερες από 100.000 πτήσεις ακινητοποιήθηκαν, καθηλώνοντας εκατομμύρια ταξιδιώτες και σταμάτησαν τα αεροπορικά ταξίδια για μέρες λόγω ανησυχιών για την επίπτωση της τέφρας στα αεροσκάφη. 

Πηγή: dailymail.co.uk