ΚΑΙΡΟΣ

Η κλιματική αλλαγή ευνοεί το γερμανικό κρασί

Λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας, η Γερμανία από το 2012 δεν μπορεί να παράγει αυτό τον τύπο Riesling που βασίζεται στον κρύο καιρό, λέει ο Γκράινερ καθώς οι καλεσμένοι του μυρίζουν και στροβιλίζουν τα ποτήρια τους.

DW, επιμέλεια: Ιωσηφίνα Τσαγκαλίδου

«Είναι σαν να δοκιμάζεις έναν δεινόσαυρο. Με την κλιματική αλλαγή δεν μπορείς να ξαναφτιάξεις αυτά τα κρασιά».

Με κοστούμι και γραβάτα ο Ντίτερ Γκράινερ μιλάει μέσα σε μια αίθουσα με ξυλόγλυπτες επενδύσεις σε δέκα περίπου οινοποιούς.

Κάθονται στα τραπέζια που είναι στημένα κατά μήκος του δωματίου. Μπροστά τους ο καθένας έχει εννέα ποτήρια κρασιού, το κάθε ένα με μια γουλιά από το κεχριμπαρένιο Rieslingγνωστό και ως Eiswein (κρασί πάγου), το οποίο χρονολογείται από το 1981.

Λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας, η Γερμανία από το 2012 δεν μπορεί να παράγει αυτό τον τύπο Riesling που βασίζεται στον κρύο καιρό, λέει ο Γκράινερ καθώς οι καλεσμένοι του μυρίζουν και στροβιλίζουν τα ποτήρια τους.

Ο Γερμανός εμπειρογνώμονας κρασιού είναι ο διευθύνων σύμβουλος του Kloster Eberbach, ενός πρώην αβαείου των Κιστερκιανών, γνωστού ακόμα και σήμερα για την παραγωγή κρασιού. Εκεί λοιπόν οργανώθηκε ειδική εκδήλωση γευσιγνωσίας για επιλεγμένους οινοπαραγωγούς από όλη την Ευρώπη για να δοκιμάσουν 101 σοδειές του γερμανικού Riesling, το οποίο χρονολογείται από το 1893.

«Η ιδέα είναι να επιστήσουμε την προσοχή στο γερμανικό κρασί και στη γερμανική κουλτούρα στο σύνολό της», λέει ο Γερμανός οινοποιός και σομελιέ Ραλφ Φρέντσελ σε συνέντευξή του στη DW πριν από την έναρξη της εκδήλωσης. Αυτό το «G20 του κρασιού», όπως το ονόμασε ο ίδιος, είναι μια συνεργασία μεταξύ του αβαείου και του περιοδικού κρασιού «Fine».

Ελπίζει πως η εκδήλωση θα βοηθήσει έτσι στη διεύρυνση της γαστρονομικής εικόνας της Γερμανίας στο εξωτερικό, όπου θα περιλαμβάνεται κάτι περισσότερο από μπύρα και ξινολάχανο.

Τα τελευταία 40 χρόνια οι Γερμανοί οινοποιοί και σομελιέ έχουν δουλέψει πολύ ώστε να αναβιώσει η φήμη της παγκόσμιας κλάσης του γερμανικού κρασιού όπως ήταν πριν από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν η Γερμανία ήταν δημοφιλής προορισμός διακοπών για τους ευρωπαίους ευγενείς.

Από την εκδήλωση όμως απουσιάζουν οι Γερμανικοί πολιτικοί που είχε προσκαλέσει ο Φρέντσελ.

Το 2022, η πιο ζεστή χρονιά στη Γερμανία

Εάν η εκδήλωση γινόταν στο Παρίσι, ο ίδιος ο πρόεδρος της Γαλλίας θα ήταν εκεί για να ανοίξει την τελετή, λέει ο Φρέντσελ.

Η Γερμανία ωστόσο δεν υπερηφανεύεται αρκετά για την ποιότητα των κρασιών της.

«Οι πολιτικοί θα μπορούσαν να κάνουν πολύ περισσότερα, ειδικά στο εξωτερικό για να μεταδώσουν τη γερμανική ποιότητα, γιατί είναι πραγματικά υπέροχη». Η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός ίσως είναι ένας λόγος που οι πολιτικοί διστάζουν να παρευρεθούν σε μια εκδήλωση πολυτελείας.

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων που ακολούθησαν ένας Αυστριακός οινοποιός ρωτάει έναν Γερμανό τι κάνει η βιομηχανία του για να προετοιμαστεί για την κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου το 2023, η Γαλλία και η Ιταλία αντιπροσωπεύουν το 11% και 10% αντίστοιχα της παγκόσμιας αμπελουργικής επιφάνειας, ενώ η Γερμανία μόλις το 1,2%. Αλλά η Γερμανία κάνει πολλά με τα λίγα.

Το 2022 ήταν ο 9ος μεγαλύτερος παραγωγός κρασιού στον κόσμο και η μόνη χώρα της ΕΕ που αύξησε το επίπεδο παραγωγής κρασιού πέρυσι, μια επιτυχία που αποδόθηκε στη ζεστή και ξηρή καλλιεργητική περίοδο. Το 2022 ήταν η πιο ζεστή χρονιά για τη Γερμανία από τότε που άρχισε η μέτρηση των θερμοκρασιών το 1881.

Η βιομηχανία πρέπει να αδράξει την ευκαιρία

Κατά τη διάρκεια της γευσιγνωσίας επικρατεί ησυχία, όλοι είναι συγκεντρωμένοι σαν να γράφουν εξετάσεις. Το απόγευμα ξεναγούνται στους αμπελώνες του Eberbach. Πέρυσι οι γερμανικοί αμπελώνες κατά μήκος του Ρήνου δεν είχαν βροχή για δυόμισι μήνες.

«Δεν το είχαμε ξαναδεί αυτό», δηλώνει ο Γκράινερ κατά τη διάρκεια της ξενάγησης, κάτι που προκαλεί ανάμικτες αντιδράσεις. «Πιστεύω, όπως και πολλοί άνθρωποι στη Γαλλία, ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι καλή (για το κρασί)», δηλώνει ένας Γάλλος οινοποιός. «Το κρασί δεν ήταν ποτέ καλύτερο».  

«Προς το παρόν», συμπληρώνει ένας άλλος. Ο Γκράινερ αναφέρει πως αντμετωπίζουν νέες προκλήσεις αλλά η γενική ποιότητα είναι υψηλότερη. Ο Λιβανέζος οινοποιός Μαρκ Χοχάρ από το Chateau Musar σε ερώτηση της DW για την αύξηση των θερμοκρασιών ως ευκαιρία για την παραγωγή κρασιού απαντά: «Υπάρχει αλλαγή, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, γι' αυτό και επηρεάζονται κάποιοι περισσότερο από άλλους και κάποιοι ωφελούνται».

Ο ίδιος επισημαίνει πως η ποιότητα των γερμανικών και αγγλικών αφρωδών οινών βελτιώνεται, ενώ οι πιο νότιες χώρες υποφέρουν.

Τη δεύτερη μέρα της εκδήλωσης σερβίρονται κρασιά, τα οποία εμφιαλώθηκαν το 1910, το 1905 και το 1901.

Οι γευσιγνώστες ξεσπούν σε χειροκροτήματα. Πολλοί από αυτούς τους επαγγελματίες σπάνια έχουν πιεί τόσο παλιό κρασί. Δόθηκε η ευκαιρία να γευτούν το παλαιότερο στη χώρα κρασί, από το 1893.

Ο Φρέντσελ επισημαίνει ότι μελλοντικά υπάρχει η ευκαιρία να παραχθούν υπέροχα γερμανικά κρασιά, ιδιαίτερα με τις κλιματικές συνθήκες να είναι υπέρ της Γερμανίας, τουλάχιστόν προς το παρόν. Αλλά η γερμανική βιομηχανία κρασιού πρέπει να εργαστεί σκληρά ώστε να αδράξει την ευκαιρία και να αποφύγει τον εφησυχασμό με όσα έχει πετύχει.

TAGS: κρασί