Το επικαροποιημένο σχέδιο δράσης για το κλίμα ψήφισε χθες το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας, θέτοντας με αυτόν τον τρόπο τις βάσεις για έναν κρίσιμο στόχο: Την επίτευξη της Συμφωνίας του Παρισιού για περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5ο C και κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050.
Το πολυσέλιδο επικαιροποιημένο Σχέδιο που εκπόνησε η δημοτική αρχή, καθιστά την Αθήνα την πρώτη ελληνική πόλη που μέσα από τη συστηματική καταγραφή του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής, προδιαγράφει επιστημονικά και εμπεριστατωμένα τους άξονες επίλυσής του.
Πρόκειται για ένα σχέδιο, το οποίο φιλοδοξεί να συντελέσει στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, μειώνοντας το κόστος ενέργειας μέσα από τη στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και στη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, μέσα από συγκεκριμένους άξονες δράσης.
Οι στόχοι έως το 2030
Το Σχέδιο δράσης για το κλίμα, περιλαμβάνει τους παρακάτω στρατηγικούς στόχους, μέχρι το 2030:
- Μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου κατά 61% (συγκριτικά με το 2018).
- Το 70% του πληθυσμού της πόλης να έχει πρόσβαση σε 15 λεπτά με τα πόδια σε έναν χώρο πρασίνου.
- Το 30% της επιφάνειας της πόλης να καλύπτεται έως το 2030 από χώρους πρασίνου (δεντροστοιχίες, αστικά δάση, πάρκα, λόφους, ιδιωτικό πράσινο, πράσινους τοίχους και δώματα) ή/και διαπερατές επιφάνειες (χωμάτινες επιφάνειες, υδατοπερατά υλικά, επιφάνειες με συστήματα βιώσιμης διαχείρισης νερού).
Παράλληλα, το σχέδιο στοχεύει:
- Στη μείωση των υψηλών θερμοκρασιών και της έντασης του φαινομένου αστικής θερμικής νησίδας.
- Στη μείωση της έντασης τοπικών πλημμυρικών επεισοδίων.
- Στην προστασία της Δημόσιας Υγείας και την υποστήριξη των πιο ευάλωτων πληθυσμών.
- Στην προστασία του πληθυσμού, του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος από τους κλιματικούς κινδύνους.
- Στην ενίσχυση της βιοποικιλότητας και την υποστήριξη φυσικών πόρων.
- Στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα.
- Στη μείωση της ηχορύπανσης.
- Στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας υποδομών.
Οι άξονες δράσης για το κλιματικό σχέδιο
Οι δράσεις που παρουσιάζονται στο επικαιροποιημένο Σχέδιο Δράσης για το Κλίμα είναι αποτέλεσμα πολύμηνων προσπαθειών και εντατικών διαβουλεύσεων μεταξύ των υπηρεσιών του Δήμου Αθηναίων, ακαδημαϊκών φορέων, εκπροσώπων πληθυσμιακών ομάδων της πόλης, Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, ειδικών για το κλίμα και εκπροσώπων του ιδιωτικού τομέα που δραστηριοποιούνται στον τομέα του περιβάλλοντος.
Οι άξονες της δράσης, συνοψίζονται ως εξής:
- Παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και ενεργειακή αναβάθμιση δομημένου περιβάλλοντος.
- Επιτάχυνση της μετάβασης σε βιώσιμη και έξυπνη κινητικότητα.
- Αστική αναζωογόνηση με ενσωμάτωση πράσινων και μπλε υποδομών.
- Διαχείριση και αποκατάσταση οικοσυστημάτων και βιοποικιλότητας.
- Πρόληψη και αντιμετώπιση κλιματικών κινδύνων.
- Κυκλικότητα και βιώσιμη διαχείριση νερού και απορριμμάτων.
- Μετάβαση σε μια πράσινη και ψηφιακή πόλη.
Η ομιλία του Κώστα Μπακογιάννη στο δημοτικό συμβούλιο
Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο Κ. Μπακογιάννης, αναφερόμενος στο επικαιροποιημένο Σχέδιο δράσης για το κλίμα, τόνισε ότι «πρόκειται για ένα σχέδιο που ξεπερνά μία θητεία ή μία δημοτική αρχή. Δε μπορεί να χωρέσει μόνο σε μία παράταξη, αλλά μπορεί να χωρέσει σε ολόκληρη την πόλη» και συμπλήρωσε: «Δεν είναι ένα σχέδιο αφηρημένο. Συνδυάζει την τεχνοκρατική ανάλυση με έναν ολοκληρωμένο προγραμματισμό. Είναι απολύτως ρεαλιστικό και ήδη υλοποιείται».
Ο κ. Μπακογιάννης χαρακτήρισε το σχέδιο «οδικό χάρτη» και υπογράμμισε: «Δε μπορεί να γίνει πραγματικότητα σε μία μέρα. Χρειάζεται χρόνος και πολλή δουλειά. Ξέρουμε ότι για όσα έχουν γίνει, μπορούν να γίνουν πολλά περισσότερα. Γνωρίζουμε όμως, και ποιο είναι το «μονοπάτι» για να το πετύχουμε: Είναι ακριβώς αυτό το σχέδιο», είπε.
Ο Δήμαρχος Αθηναίων, αναφέρθηκε στην επικαιροποίηση του Σχεδίου Δράσης για το κλίμα μέσω της συμμετοχής της Αθήνας στο κλιματικό δίκτυο C40: «Η Αθήνα ακολούθησε τον χάρτη πορείας για τις πόλεις-μέλη του δικτύου και ανέπτυξε στοχευμένες δράσεις μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή που ενισχύουν την ανθεκτικότητα της πόλης».
Ο κ. Μπακογιάννης επισήμανε, επίσης, ότι «ως δημοτική αρχή, αξιοποιήσαμε όλη την υπάρχουσα εμπειρία και προβήκαμε σε μια βασική στρατηγική επιλογή που υποδεικνύει ότι το σύνολο του αναπτυξιακού σχεδίου, του προγράμματος των έργων, των παρεμβάσεων για τον δημόσιο χώρο, το πράσινο, καθώς και η περιβαλλοντική και κοινωνική πολιτική θα ενσωματωθούν άρρηκτα στο ευρύτερο κλιματικό σχέδιο της Αθήνας», και πρόσθεσε: «Με άλλα λόγια, οποιαδήποτε απόφαση λαμβάνεται στον Δήμο Αθηναίων έχει τον παράγοντα της κλιματικής κρίσης στην “καρδιά” της».
Ο ίδιος, έκανε αναφορά στην πρόσφατη σημαντική επιτυχία της Αθήνας να ενταχθεί -μαζί με πέντε ακόμη ελληνικές πόλεις- στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «100 Κλιματικά Ουδέτερες Πόλεις έως το 2030 από και προς τους πολίτες», αξιοποιώντας σημαντικούς κοινοτικούς πόρους με πολλά οφέλη.
Τέλος, ο κ. Μπακογιάννης ευχαρίστησε όλους όσοι συμμετείχαν στην εκπόνηση του σχεδίου και ανέφερε πως πρόκειται για ένα δυναμικό σχέδιο, το οποίο πρέπει να επικαιροποιείται συστηματικά και να επαναξιολογείται κάθε χρόνο, στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης.
Το ολοκληρωμένο κλιματικό σχέδιο της Αθήνας θα καθοδηγεί όλα τα επόμενα χρόνια -όπως και τα αντίστοιχα σχέδια άλλων μεγάλων πόλεων του κόσμου- τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και θα ευαισθητοποιεί την κοινωνία των πολιτών, με στόχο τη διατήρηση της κλιματικής ισορροπίας του πλανήτη και τη βιώσιμη προοπτική των επόμενων γενεών. Τα χρονικά ορόσημα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης ορίζονται για το 2030, το 2040 και εν τέλει το 2050.
Πηγή: skai.grΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.