Κλείσιμο

Για τον τερματισμό της αποψίλωσης δασών η πρώτη συμφωνία στην COP26

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Σε συμφωνία για τον τερματισμό της αποψίλωσης δασών και την αποκατάσταση δασικής γης κατέληξαν οι ηγέτες περισσότερων των εκατό χωρών που συμμετέχουν στην κλιματική διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή στη Γλασκώβη, την COP26.

Η λεγόμενη Διακήρυξη για τα Δάση και τη Χρήση Γης θα υπογραφεί από τους ηγέτες και εκπροσώπους χωρών την Τρίτη, περιλαμβανομένης και της Βραζιλίας, όπου κάθε χρόνο καταστρέφονται όλο και μεγαλύτερες εκτάσεις του τροπικού δάσους του Αμαζονίου.

Οι χώρες που θα συνυπογράψουν τη συμφωνία καλύπτουν περίπου το 85% των δασών του πλανήτη και περιλαμβάνουν τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Ρωσία και την Ινδονησία, δηλαδή χώρες με τεράστιες δασικές εκτάσεις αλλά και σοβαρό πρόβλημα ως προς την υλοτόμηση και την καταστροφή δασών. Τη συμφωνία υπογράφει και η Ελλάδα.

Θα προβλέπεται η δέσμευση για χορήγηση 19,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2025 σε κρατικό και ιδιωτικό χρήμα για τον τερματισμό της αποψίλωσης δασών.

Κατά την τελετή υπογραφής, μαζί με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τον Πρίγκιπα της Ουαλίας Κάρολο, μεταξύ άλλων, ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα κάνει λόγο για «συμφωνία ορόσημο» που θα προστατεύσει αυτούς τους «καθεδρικούς ναούς της φύσης που είναι οι πνεύμονες του πλανήτη μας».

Πάντως ειδικοί όπως ο καθηγητής Σάιμον Λιούις από το UCL προειδοποιούν ότι παρόμοια συμφωνία, έστω με λιγότερες χώρες, είχε επιτευχθεί το 2014, χωρίς να κατορθώσει να μειώσει στο ελάχιστο την υλοτόμηση δασών.

Μικτές, εξάλλου, είναι οι αντιδράσεις για τις δεσμεύσεις που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι από τη Γλασκώβη. Όπως είπε, η Ινδία θα επιτύχει την κατά συμψηφισμό μηδενική εκπομπή ρύπων το 2070. Είναι η πρώτη φορά που ο τρίτος μεγαλύτερος ρυπαντής παγκοσμίως αναλαμβάνει μια τέτοια δέσμευση, αλλά αποκλίνει κατά μία 20ετία από το στόχο επίτευξης του 'net zero' το 2050 που θέτουν ως στόχο οι επιστήμονες ώστε να συγκρατηθεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη στον ενάμιση βαθμό Κελσίου.
 

TAGS: δάση COP26