Οι μετεωρολόγοι τα αποκαλούν «gigantic jets», δηλαδή γιγαντιαίους πίδακες - ισχυρά και σπάνια αστραπιαία «δέντρα» που περιέχουν 50 φορές περισσότερη ενέργεια από τον τυπικό κεραυνό.
Ένας φωτογράφος με έδρα το Πουέρτο Ρίκο κατέγραψε αυτό το σπάνια εμφανές καιρικό φαινόμενο στις 20 Αυγούστου, ενώ κατέγραφε την τροπική καταιγίδα που εξελισσόταν στη προς τα δυτικά στον τυφώνα Φράνκλιν.
Οι γιγαντιαίοι πίδακες, σχεδόν το ηλεκτρικό φαινόμενο των «κόκκινων ξωτικών», αποκτούν την κατακόκκινη απόχρωση τους από την επαφή με την ιονόσφαιρα της Γης που είναι 50 έως 400 μίλια πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Οι ασυνήθιστοι ανοδικοί κεραυνοί, που συμβαίνουν μόνο περίπου 1.000 φορές το χρόνο σε όλο τον κόσμο, πιστεύεται ότι συμβαίνουν συχνότερα κατά τη διάρκεια καταιγίδων πάνω από τον ανοιχτό ωκεανό.
Εκτιμάται ότι οι κεραυνοί με «προς τα πάνω» κατεύθυνση όπως αυτοί οι γιγάντιοι πίδακες, αποτελούν λιγότερο από το ένα τοις εκατό των συνολικων κεραυνών.
Το φαινόμενο καταγράφηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2002 και οι περισσότεροι από αυτούς καταγράφονται σε τροπικές περιοχές.
Αυτή η μελέτη, η οποία κατέγραψε ένα γιγαντιαίο πίδακα στις 14 Μαΐου 2018 πάνω από την Οκλαχόμα, κατασκεύασε έναν χάρτη του φαινομένου του κεραυνού σε 3D - προσδιορίζοντας τις δομικές λεπτομέρειες του σχηματισμού του σε υψηλή ευκρίνεια για πρώτη φορά.
Ο Λέβι Μπογκς, ερευνητής στο Ινστιτούτο Έρευνας Τεχνολογίας της Τζόρτζια, συγκέντρωσε μια ομάδα ατόμων για να εξετάσει δεδομένα από δορυφόρους, ραντάρ και ραδιοκύματα του αεροσκάφους της Οκλαχόμα, αφού είδε μια αστική φωτογραφία του συμβάντος που δεν μοιάζει με αυτές τις νέες εικόνες.
Ο φωτογράφος Frankie Lucena απαθανάτισε όχι μόνο ένα, αλλά τρεις γιγάντιους πίδακες κατά τη διάρκεια των κινήσεων της τροπικής καταιγίδας τον περασμένο μήνα.
Οι κεραυνοί σημειώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες μεταξύ 2:56 π.μ. και 3:04 π.μ..
Τα συγκεκριμένα φαινόμενα του φετινού Αυγούστου δεν είναι τα πρώτα που καταγράφει ο Lucena, ο οποίος τα ερευνά.
Στις 24 Ιουλίου 2017, ο Lucena παρατήρησε γιγαντιαίους πίδακες που καταγράφηκαν από την κάμερα Gemini Cloudcam στο Παρατηρητήριο Mauna Kea στη Χαβάη.
Αφού κατέβασε το στιγμιότυπο, ο Lucena βελτίωσε τα χρώματα για να δείξει καλύτερα το εντυπωσιακό φαινόμενο.
To βίντεο αποκάλυψε επίσης εξίσου σπάνιους κυματισμούς στον ουρανό που μερικές φορές εμφανίζονται πάνω από τις καταιγίδες, ως κύματα βαρύτητας.
«Αυτά τα κύματα βαρύτητας βρίσκονται πολύ κοντά στην ιονόσφαιρα σε περίπου 90 χλμ.».
Οι γιγάντιοι πίδακες και όλα αυτά τα ηλεκτρικά συμβάντα αποτελούν από καιρό αντικείμενο θαυμασμού, και μερικοί έχουν συζητήσει ακόμη και την ύπαρξή τους όλα αυτά τα χρόνια, καθώς είναι τόσο φευγαλέα και, επομένως, συχνά δύσκολο να παρατηρηθούν.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.