Της Σταματίνας Σταματάκου
Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του SKAI.gr, η παρουσίαση του νέου νομοσχεδίου για τα ζώα συντροφιάς με τίτλο "Πρόγραμμα Άργος" θα γίνει στο υπουργικό συμβούλιο της 24ης Φεβρουαρίου και φιλοδοξεί να δώσει λύση στο μεγάλο ζήτημα των αδέσποτων ζώων στη χώρα μας. Το εν λόγω νομοσχέδιο έρχεται από το υπουργείο Εσωτερικών και τον αρμόδιο πλέον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα, όπως είχε δεσμευθεί τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά ο πρωθυπουργός.
Την αναγγελία του συγκεκριμένου νομοσχεδίου είχε ήδη κάνει πριν τον ανασχηματισμό, ως υφυπουργός Εσωτερικών, ο Θοδωρής Λιβάνιος, που είχε έρθει σε επαφή με φιλοζωικούς φορείς και είχε βραβευθεί από την Πανελλήνια Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία. Η έλευση του νομοσχεδίου από το υπουργείο Εσωτερικών αποτελεί πάγιο αίτημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των φιλοζωικών οργανώσεων και το χαιρετίζουν με θέρμη. Σημειωτέον ότι η δυσφορία για τους χειρισμούς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης διαχρονικά ήταν ιδιαίτερα έντονη με το νομοσχέδιο Τσιρώνη -που αποσύρθηκε κακήν κακώς από τη διαβούλευση τότε- να αποτελεί ενδεικτικό των αντιλήψεων του ΥΠΑΑΤ.
Οι 5 διεθνώς αναγνωρισμένες ελευθερίες των ζώων
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του SKAI.gr, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει πλέον ρητά στον νόμο τις 5 διεθνώς αναγνωρισμένες ελευθερίες των ζώων: την ελευθερία από την πείνα και τη δίψα με πρόσβαση σε τροφή και νερό κατάλληλα σε ποιότητα και ποσότητα, την ελευθερία από άσκοπη ταλαιπωρία και καταπόνηση με ασφαλές και καθαρό κατάλυμα στέγασης και ανάπαυσης που προστατεύει από αντίξοες καιρικές συνθήκες, την ελευθερία από πόνο, τραυματισμό και ασθένεια με κατάλληλη φροντίδα και κτηνιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την ελευθερία από φόβο και αγωνία με την κατάλληλη συμπεριφορά και μεταχείριση και την ελευθερία έκφρασης μιας φυσιολογικής συμπεριφοράς.
Εθνικό Μητρώο Ζώων (ΕΜΖ)
Για πρώτη φορά δημιουργείται Εθνικό Μητρώο Ζώων (ΕΜΖ) Συντροφιάς για δεσποζόμενα και αδέσποτα, ζώα προς υιοθεσία, φιλοζωικά σωματεία και οργανώσεις, κτηνίατρους, εκτροφείς, καταφύγια και τη Δημόσια Διοίκηση σε μια ενιαία επίσημη πλατφόρμα συνεργασίας. Θα υπάρχουν πλέον ηλεκτρονικό βιβλιάριο, Μητρώο Φιλοζωικών Σωματείων & Οργανώσεων, Μητρώο Καταφυγίων, Μητρώο επαγγελματιών και ερασιτεχνών εκτροφέων, Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς αλλά ακόμη και Μητρώο Εθελοντικής Αιμοδοσίας Ζώων Συντροφιάς.
Χαρακτηριστικό είναι ότι τα ζώα συντροφιάς θα αποκτήσουν ψηφιακό φάκελο υγείας πριν από τους ανθρώπους, μέσω του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς με το ιατρικό ιστορικό των ζώων να είναι προσβάσιμο ψηφιακά, για τους ιδιοκτήτες & τους κτηνιάτρους, οπουδήποτε, σε οποιαδήποτε έκτακτη περίσταση.
Τέλος στις ανεξέλεγκτες γέννες
Το νομοσχέδιο τολμά να βάλει τέλος στις ανεξέλεγκτες γέννες επιβάλλοντας υποχρεωτική στείρωση, μιας και σχεδόν καθημερινά εντοπίζονται εγκαταλελειμμένα σε δρόμους και κάδους σκουπιδιών γατάκια και κουταβάκια. Στους ιδιώτες θα επιτρέπεται μόνο με άδεια και μία μόνο γέννα ανά δεσποζόμενο ζώο με προϋπόθεση ότι πριν από την γέννα θα γίνεται δήλωση των υποψηφίων αναδόχων για τα νεογέννητα. Έξι θα είναι ο ανώτατος αριθμός γεννών ανά ζώο σε όλη του τη ζωή για τους επαγγελματίες εκτροφείς. Μόνο με άδεια θα μπορούν να προχωρούν σε αναπαραγωγή και οι ερασιτέχνες εκτροφείς με έως 2 γέννες, από έως 2 ζώα, ανά έτος. Η μοναδική περίπτωση εξαίρεσης από την υποχρεωτική στείρωση θα είναι η ιατρική γνωμάτευση. Το μέτρο θα επανεξεταστεί σε ορίζοντα πενταετίας.
Το νομοσχέδιο θα απαγορεύει ρητά την πώληση σκύλων και γατών από pet shop, την αναπαραγωγή γεννητόρων με συγγένεια α’ βαθμού, τις αγγελίες για ζευγάρωμα αλλά και τις αγγελίες για πώληση από μη εγκεκριμένους επαγγελματίες ή αδειοδοτημένους εκτροφείς και ιδιοκτήτες.
1 εκατομμύριο στειρώσεις σε αδέσποτα ζώα
Τα φιλοζωικά σωματεία αλλά και γενικά όσοι ασχολούνται με το ζήτημα των αδέσποτων ζώων τονίζουν ότι η στείρωση αποτελεί ο μοναδικός τρόπος ελέγχου του πληθυσμού που αποτρέπει την γέννηση χιλιάδων ζώων και τη διαβίωσή τους σε άθλιες συνθήκες. Το νέο νομοσχέδιο προβλέπει άμεσα την διεξαγωγή 1 εκατομμυρίου μαζικών στειρώσεων αδέσποτων ζώων.
Voucher για σήμανση, καταγραφή και στείρωση δεσποζόμενων
Την ίδια ώρα δίνει κίνητρο και διευκολύνει τους κηδεμόνες ζώων ώστε να είναι συνεπείς παρέχοντάς τους voucher τόσο για τη σήμανση του ζώου τους και την καταγραφή αλλά και για τη στείρωσή του.
Μείωση δημοτικών τελών έως και 10%
Οι δήμοι θα έχουν τη δυνατότητα να προχωρούν σε μείωση των δημοτικών τελών μέχρι και 10% για επιμελείς ιδιοκτήτες. Αντίστοιχα κίνητρα μπορούν να ενθαρρύνουν την διάδοση του θεσμού της υιοθεσίας.
Επιτροπή Παρακολούθησης για τους Δήμους και κυρώσεις
Μεγάλη "πληγή" στη διαχείριση των αδέσποτων ζώων αποτελούν οι δήμοι οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είτε αδιαφορούν είτε υιοθετούν εσφαλμένες πρακτικές. Το "Πρόγραμμα Άργος" θέτει τους δήμους προ των ευθυνών τους και πλέον υποχρεώνει κάθε δήμο μόνο του ή σε συνεργασία με άλλους δήμους ή μέσω Συνδέσμων ή σε συνεργασία με ιδιώτες, να εφαρμόζει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων, που περιλαμβάνει: Περισυλλογή, με εκπαιδευμένα συνεργεία & κατάλληλο εξοπλισμό, σήμανση και ηλεκτρονική καταγραφή, στείρωση και περίθαλψη, με τη διασφάλιση των απαραίτητων κτηνιατρικών υπηρεσιών, φιλοξενία, με την ίδρυση και λειτουργία καταφύγιων, με νέους κανόνες διαφάνειας και προσβασιμότητας από όλους, υιοθεσία, μέσω της Πανελλήνιας Πλατφόρμας, σε συνεργασία με τις Φιλοζωικές και αποτέφρωση, μέσω της λειτουργίας αποτεφρωτηρίων.
Τέλος μπαίνει στην ασυδοσία των δήμων για πρώτη φορά με την θέσπιση ενός συνεκτικού και αντιπροσωπευτικού πλαισίου εποπτείας. Ορίζεται Ειδική Επιτροπή Παρακολούθησης με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΚΕΔΕ, του Συνηγόρου του Πολίτη και των Φιλοζωικών Οργανώσεων αλλά Βασικοί Δείκτες Απόδοσης (KPIs) από τη Διεύθυνση Οργάνωσης και Λειτουργίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών. Επιπλέον, κάθε δήμος είναι υποχρεωμένος να προχωρά στη δημοσίευση σχετικής ετήσιας έκθεσης. Το υπουργείο Εσωτερικών, κατόπιν εισήγησης της Ειδικής Επιτροπής Παρακολούθησης, μπορεί να προχωρήσει στην παρακράτηση Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων ενός Δήμου μέχρι και 6 μήνες ετησίως.
43 εκατ. για τα καταφύγια και 800 οχήματα για περισυλλογή
Ήδη έχουν εξασφαλισθεί 43 εκατομμύρια ευρώ μέσω του Φιλόδημου για την «Κατασκευή, Επισκευή, Συντήρηση & Εξοπλισμό Εγκαταστάσεων Καταφυγίων Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς» ενώ μέχρι σήμερα, ο προϋπολογισμός των ενταγμένων προτάσεων αγγίζει το 50% του προϋπολογισμού της πρόσκλησης. Άμεσα, επίσης, θα πραγματοποιηθεί πρόσκληση για την προμήθεια εξοπλισμού και οχημάτων, κατάλληλων για την υλοποίηση του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων (800 οχήματα εξυπηρέτησης του προγράμματος σε όλη την Ελλάδα).
Εθνική Γραμμή Καταγγελιών, διεύρυνση του ορισμού της κακοποίησης και αυστηροποίηση προστίμων
Το νέο νομοσχέδιο προβλέπει την δημιουργία ψηφιακής εφαρμογής και 5ψήφιου αριθμού καταγγελιών για περιστατικά κακοποίησης ζώων και παράβασης του νομικού πλαισίου για τα ζώα συντροφιάς,
Την ίδια ώρα, φέρνει τη διεύρυνση του ορισμού της κακοποίησης και την αυστηροποίηση προστίμων. Πιο συγκεκριμένα, διευρύνεται ο κατάλογος των πράξεων που περιλαμβάνονται ρητά στη διάταξη περί κακοποίησης, όπως η εγκατάλειψη, ο πυροβολισμός, ο εκούσιος τραυματισμός, οι φόλες ενώ εξετάζεται η αυστηροποίηση του ποινικού χαρακτηρισμού ορισμένων εξ αυτών, ανάλογα με τη σοβαρότητα των περιστατικών. Επιπρόσθετα, εισάγονται πρόστιμα για τις νέες παραβάσεις, όπως πρόστιμο 2.000 ευρώ για την παράνομη αναπαραγωγή ενός ζώου και αυστηροποιούνται τα υπάρχοντα, πχ υπερτριπλασιάζεται το πρόστιμο για δημοσίευση αγγελίας χωρίς αναφορά του αριθμού σήμανσης και της (νέας) άδειας αναπαραγωγής.
Εξάλλου, η κυβέρνηση πριν λίγους με το υπουργείο Δικαιοσύνης και τον Μάκη Βορίδη, τότε ως υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, προχώρησε -μετά την αποκάλυψη φρικτών και αλλεπάλληλων κακοποιήσεων ζώων- στην μετατροπή της βασανισμού και της φόνευσης ζώου από πλημμέλημα σε κακούργημα.
Εκπαίδευση για αξιωματικούς, λιμενοφύλακες και δημοτικούς υπαλλήλους
Προβλέπεται, επίσης, η διεξαγωγή εκπαιδευτικού προγράμματος από το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης για τους δημοτικούς υπαλλήλους που περισυλλέγουν τα αδέσποτα ζώα αλλά και την εκπαίδευση Αξιωματικών και Λιμενοφυλάκων για θέματα κακοποίησης ζώων. Το νομοσχέδιο αναφέρει ακόμη και τη διοργάνωση ενημερωτικών δράσεων σε τοπικές και εκπαιδευτικές κοινότητες σε συνεργασία του υπουργείου Εσωτερικών, του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και του υπουργείου Παιδείας.
Νόμιμες υιοθεσίες στο εξωτερικό με πιστοποιητικά traces
Με το νέο νομοσχέδιο οι δήμοι μπορούν να συνάπτουν συμφωνίες συνεργασίας με καταχωρισμένα στο Μητρώο Φιλοζωικά Σωματεία & Οργανώσεις. Στις συμφωνίες μπορεί να ορίζεται ότι τα συνεργαζόμενα Φιλοζωικά Σωματεία & Οργανώσεις δύνανται να εκπροσωπούν τον οικείο δήμο για την έκδοση των απαιτούμενων για την υιοθεσία ζώων εγγράφων. Η υιοθεσία αδέσποτων ζώων από Φιλοζωικά Σωματεία & Οργανώσεις του εξωτερικού προβλέπεται ρητά, εφόσον αυτά λειτουργούν νόμιμα και είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο. Ωστόσο, απαγορεύεται η καταβολή αντιτίμου για την πραγματοποίηση υιοθεσιών, εξαιρουμένων φυσικά των εξόδων μετακίνησης, σίτισης ή ιατρικής φροντίδας.
Μητρώο Παραβατών
Θεσπίζεται ηλεκτρονικό μητρώο στην Εισαγγελία Αθηνών, στο οποίο καταγράφονται όσοι έχουν ποινική καταδίκη για κακοποίηση ζώων. Το Μητρώο ενημερώνεται με μέριμνα και των κατά τόπο Εισαγγελέων. Το Μητρώο Παραβατών διαλειτουργεί με το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Η εγγραφή παραβάτη στο Μητρώο εμποδίζει την καταχώρισή του ως ιδιοκτήτη ζώου στο ΕΜΖ. Σε περίπτωση αθώωσης, η εγγραφή διαγράφεται χωρίς ίχνη.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.