Νέα μελέτη του πληθυσμού του Rapana venosa ή μυδοφάγου στη Μαύρη Θάλασσα είναι σε εξέλιξη, όπως ενημέρωσε το ΒΤΑ η Ελίτσα Πετρόβα, επικεφαλής του Ινστιτούτου Αλιευτικών Πόρων (IFR) της Γεωπονικής Ακαδημίας στη Βάρνα. Μέσα σε δέκα ημέρες, επιστήμονες θα εξετάσουν 53 τοποθεσίες κατά μήκος της ακτής της Μαύρης Θάλασσας και θα συγκεντρώσουν στοιχεία γι' αυτό το βρώσιμο θαλάσσιο σαλιγκάρι που βρίσκεται σε βάθος έως και 45 μέτρα.
Η εργασία της ομάδας του IFR αποτελεί μέρος ενός μεγάλου ερευνητικού προγράμματος για τον μυδοφάγο που χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του ερευνητικού σχεδίου BlackSea4Fis με τη Γενική Επιτροπή Αλιείας για τη Μεσόγειο (GFCM). Το έργο υλοποιείται εδώ και δύο χρόνια σε συνεργασία μεταξύ της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Γεωργίας, της Τουρκίας και της Ουκρανίας.
Οι μελέτες για τους πληθυσμούς του αρπακτικού θαλάσσιου σαλιγκαριού, του μυδοφάγου, σε όλες τις χώρες που συμμετέχουν διεξάγονται την άνοιξη και το φθινόπωρο με τη χρήση μιας πανομοιότυπης συσκευής και ενιαίων πρωτοκόλλων και μεθόδων. Τα στοιχεία που συλλέγονται συζητούνται κατά περιόδους στις συναντήσεις μεταξύ των χωρών, εξήγησε η Πετρόβα. Ο απώτερος στόχος είναι να υιοθετηθεί μια απόφαση για τη διαχείριση των αποθεμάτων του μυδοφάγου στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς το θαλάσσιο σαλιγκάρι αποτελεί οικονομικό πόρο αν και είναι χωροκατακτητικό είδος.
Σύμφωνα με την Πετρόβα, η θέση είναι ότι αφού προέρχονται από μεγάλες ποσότητες, η διαχείριση του Rapana (γένους μεγάλων αρπακτικών θαλάσσιων σαλιγκαριών, θαλάσσιων μαλακίων) θα πρέπει να γίνει στη βάση μιας ενιαίας προσέγγισης που λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα όλων των εμπλεκόμενων μερών. Η διαχείριση των ειδών θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη θέσπιση ποσοστώσεων για τις χώρες χωριστά, δεδομένου κυρίως του τρόπου με τον οποίο τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε μείωση του μεγέθους του πληθυσμού, υποστήριξε η Πετρόβα. Η Ρουμανία έχει εισάγει μια τέτοια ποσόστωση, αλλά είναι εθνική και δεν συνδέεται με αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πρόσθεσε.
Η κατάσταση του πληθυσμού του μυδοφάγου στο βουλγαρικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας θα συζητηθεί σε συνάντηση που διοργανώνει το IFR στις 28 Απριλίου. Τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί μέχρι στιγμής θα συνοψιστούν κατά την διεθνή συνάντηση μεταξύ των συμμετεχουσών χωρών στις 9 Μαΐου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.