Η μελέτη συμπεράνει πως ο ρυθμός εξαφάνισης των ειδών είναι παρασάγγας ταχύτερος σε σχέση με το παρελθόν και προειδοποιεί ότι πολλά από τα απειλούμενα είδη ενδέχεται να εξαφανιστούν σε βάθος μόλις λίγων δεκαετιών.
Ρίζα του προβλήματος είναι η δραστηριότητα των ανθρώπων. Το περιβάλλον πάντοτε υφίστατο τις επιπτώσεις της ανθρώπινης συμπεριφοράς, όμως από τα μέσα του 20ού αιώνα οι πληγές έχουν μετατραπεί σε βαθιές ουλές.
Η μελέτη υπογραμμίζει πως είναι δυνατόν να αντιστραφεί η παρακμή της φύσης, όμως μόνον εφόσον η ανθρωπότητα υιοθετήσει ριζικές αλλαγές που να μεταμορφώνουν την σχέση μας με το περιβάλλον.
Οι αριθμοί
Οι επιστήμονες εκτιμούν πως από το 1980 οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έχουν διπλασιαστεί, με συνέπεια η μέση παγκόσμια θερμοκρασία να έχει αυξηθεί κατά τουλάχιστον 0,7 βαθμούς Κελσίου.
Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στα χερσαία οικοσυστήματα, καθώς πάνω από το ένα τρίτο της στεριάς και σχεδόν το 75% του γλυκού νερού χρησιμοποιούνται στην καλλιέργεια ή την ζωοτροφία. Παράλληλα, η έκταση των αστικών ζωνών έχει υπερδιπλασιαστεί από το 1992.
Η κατάσταση δεν είναι πολύ καλύτερη στους ωκεανούς, όπου η ρύπανση από πλαστικά έχει δεκαπλασιαστεί σε σχέση με το 1980.
Κάθε χρόνο 300 έως 400 εκατομμύρια τόνοι βαρέων μετάλλων, χημικών, τοξικών ουσιών και βιομηχανικών αποβλήτων καταλήγουν στα νερά του πλανήτη. Η μόλυνση έχει εξαφανίσει την ζωή σε 245.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα ωκεανών, έκταση που υπερβαίνει το εμβαδόν του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η μελέτη χρειάστηκε τρία χρόνια ώστε να ολοκληρωθεί και βασίζεται σε 15.000 επιστημονικές και κυβερνητικές πηγές που συγκεντρώθηκαν από 145 εμπειρογνώμονες από 50 διαφορετικές χώρες.
Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.