ΚΑΙΡΟΣ

Επιχείρηση καθαρός Κηφισός

Με δύο φορτηγά της εταιρείας Κέρχερ έναν εκσκαφέα και αρκετή δουλειά ξεκίνησε η δράση για τον καθαρισμό της Α' ζώνης του Κηφισού από μπάζα και σκουπίδια. Στην δράση δεν έλαβαν μέρος συνεργεία του υπουργείου Περιβάλλοντος, της Περιφέρειας Αττικής και του δήμου Κηφισιάς.

Αυτό το συνεργείο κατάφερε και έβγαλε από την κοίτη του Κηφισού 150 τόνους με μπάζα και ήταν ο ίδιος χώρος που είχαμε καθαρίσει τον Μάιο του 2007 και στις αρχές Ιουνίου του 2010.

Όμως οι αρχές δεν έλαβαν μέτρα δεν μπήκε ακόμα και μια απλή μπάρα για να αποτρέπει (αν μπορεί να γίνει) όσους παράνομα προσπαθούν να πετάξουν μπάζα δίπλα στον Κηφισό.

Όλες αυτές τις ημέρες βρήκαμε αυθαίρετα στο Κρυονέρι, στην Κάτω Κηφισιά, στη Μεταμόρφωση και στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Στο Κρυονέρι, στην οδό Ευτέρπης και στην οδό Κυκλαμίνων ορισμένοι έχουν χτίσει τα σπίτια τους ακόμα και δίπλα στην κοίτη του Κηφισού.

Στην Κάτω Κηφισιά η Πολεοδομία έχει εκδόσει πρωτόκολλα για την κατεδάφιση αλλά ορισμένες περιπτώσεις έχουν εξαιρεθεί διότι μέσα σε αυτά τα σπίτια μένουν... ανάπηροι.

Οι βιομηχανίες στον Κηφισό λειτουργούν από το 2007 χωρίς άδειες διότι η Πολιτεία δεν φρόντισε για την μετεγκατάσταση τους όπως προβλέπεται από το Προεδρικό Διάταγμα του Κηφισού.

Από την άλλη πλευρά, ο Φορέας Διαχείρισης και Ανάπλασης του Κηφισού που συστάθηκε με το ΠΔ 346/2002,δεν έχει καταφέρει να ασκήσει αποτελεσματικά τις εκτεταμένες αρμοδιότητές του καθώς δεν έχουν καταβληθεί οι προβλεπόμενες από το νόμο χρηματοδοτήσεις.

Όσο συνεχίζεται αυτή η κατάσταση, οι πρακτικές λεηλασίας ενός από τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου στην Αττική θα παγιώνονται. Είναι επομένως ανάγκη να εφαρμοστεί η υπάρχουσα νομοθεσία και να αναληφθούν συγκεκριμένες δράσεις ώστε να σταματήσουν οι καταστρεπτικές παρεμβάσεις στον Κηφισό. Ακόμη κι αν δεν μπορέσουμε να επανορθώσουμε πλήρως την ζημιά που έχει γίνει, πρέπει τουλάχιστον να διασφαλίσουμε ότι δεν θα γίνει μεγαλύτερη καταστροφή στο μέλλον
Πηγή: Γιώργος Κεραμιτζόγλου