Ο κίνδυνος ενός μεγάλου πυρηνικού ατυχήματος σε ευρωπαϊκό έδαφος αυξάνεται μέρα με τη μέρα. Στην ΕΕ, την Ελβετία και την Ουκρανία λειτουργούν σήμερα 151 πυρηνικοί αντιδραστήρες, 66 από τους οποίους έχουν ηλικία μεγαλύτερη των 30 ετών. 25 μάλιστα ξεπερνούν τα 35 χρόνια. Ο ειδικός για ζητήματα πυρηνικής ενέργειας της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace Τομπίας Ρίντελ δηλώνει στην DW ότι «οι αντιδραστήρες έχουν σύμφωνα με τους κατασκευαστές διάρκεια ζωής 30 χρόνια, οπότε έχουν ξεπεράσει πια το όριο της προβλεπόμενης ηλικίας».
Η έκθεση 146 σελίδων της Greenpeace αναφέρει ότι οι κίνδυνοι από τους αντιδραστήρες αυξάνεται για πολλούς λόγους: Πολλές χώρες σχεδιάζουν επιμήκυνση της λειτουργίας των πυρηνικών εργοστασίων και επιπλέον αύξηση της παραγωγής ρεύματος. Η αύξηση της παραγωγής σε συνδυασμό με την ηλικία των αντιδραστήρων κρίνεται, ωστόσο, ιδιαίτερα επικίνδυνη.
Να αναλάβουν την ευθύνη οι εταιρείες
Σύμφωνα με την Greenpeace, ούτε οι εταιρείες αξιοποίησης των πυρηνικών αντιδραστήρων ούτε οι πολιτικοί ή οι αρμόδιες εποπτικές αρχές αντιδρούν στους αυξημένους κινδύνους που προκύπτουν από την μεγάλη ηλικία των πυρηνικών εργοστασίων. Πρόβλημα συνιστά επίσης ότι οι εταιρείες αξιοποίησης φέρουν μόνο μερικώς ευθύνη σε περίπτωση ατυχήματος. Οι συντάκτες της έκθεσης προτείνουν οι εταιρείες αξιοποίησης και οι προμηθευτές τους να αναλάβουν το συνολικό κόστος της ζημιάς σε περίπτωση ατυχήματος και να μην το «μετακυλίουν» στα κράτη και τους φορολογουμένους. Επιπλέον, μια τέτοια ρύθμιση θα δημιουργούσε στις εταιρείες αξιοποίησης των αντιδραστήρων οικονομικά κίνητρα για τον περιορισμό των κινδύνων ενός πυρηνικού ατυχήματος. Οι συντάκτες της έκθεσης σημειώνουν ότι μια τέτοια απόφαση «δεν θα ωφελούσε μόνο τα θύματα ενός ενδεχόμενου ατυχήματος, αλλά θα δρούσε και προληπτικά».
Ζητούμενο οι άμεσες πολιτικές αποφάσεις
Λόγω του αυξημένου κινδύνου πυρηνικού ατυχήματος η Greenpeace ζητά την άμεση λήψη μέτρων. Εκτός από την όσο το δυνατόν ταχύτερη μετάβαση στην εκμετάλλευση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ζητά να σταματήσει η λειτουργία των παλαιότερων πυρηνικών εργοστασίων. Την ίδια στιγμή τάσσεται υπέρ μεγαλύτερης διαφάνειας και συμμετοχής των πολιτών σε καθοριστικές αποφάσεις αναφορικά με την πυρηνική ενέργεια.
Ταυτόχρονα με την έκθεση της Greenpeace είδε το φως της δημοσιότητας έκθεση της γερμανικής Ομοσπονδίας Προστασίας της Φύσης και του Περιβάλλοντος (BUND) με παρόμοια αποτελέσματα. Σύμφωνα με υπολογισμούς του Πολυτεχνείου της Βιέννης και του Ιδρύματος Δικαίου Περιβαλλοντικής Ενέργειας του Βίρτσμπουργκ, είναι εφικτός ο στόχος μιας Ευρώπης χωρίς πυρηνικούς αντιδραστήρες με φιλόδοξους στόχους για το περιβάλλον.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.