Έντομο "σκοτώνει" τους φοίνικες

Σε κίνδυνο βρίσκονται οι φοίνικες στη χώρα μας, καθώς ένα έντομο μπορεί να τους "σκοτώσει". Πρόκειται για το έντομο Paysandisia archon που εξαπλώνεται στη χώρα μας, και οδηγεί στο θάνατο τα φοινικοειδή.

Σύμφωνα με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, συνήθως η προσβολή γίνεται αντιληπτή αφού έχει καταστραφεί η καρδιά του προσβεβλημένου φοινικοειδούς και το δένδρο έχει ξεραθεί.

Σε μερικές περιπτώσεις είναι δυνατό να εμφανιστούν συμπτώματα, όπως η παρουσία πριονιδιού ή εκκριμάτων, φαγώματα στα φύλλα, στοές ή ανώμαλη ανάπτυξη του φοινικοειδούς.

Σύμφωνα με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο η αντιμετώπιση του P. archon βασίζεται στην εφαρμογή των κανόνων του φυτοϋγειονομικού ελέγχου, δηλαδή στην απαγόρευση εισαγωγής και διακίνησης φυτών φοινικοειδών από τις περιοχές των όπου έχει εμφανιστεί το έντομο αυτό και στην καταστροφή των προσβεβλημένων φοινικοειδών.

Στον περιορισμό της εξάπλωσης συμβάλλουν οι επεμβάσεις στα γειτονικά φοινικοειδή με εντομοπαθογόνους νηματώδεις (ένα μικρό έντομο).
Πηγή: skai.gr