Κλείσιμο

Ένας βράχος σε σχήμα μανιταριού μπορεί να «κόψει» την Αφρική στα δύο - Τι έδειξε νέα μελέτη

Το μεγαλύτερο ενεργό ηπειρωτικό ρήγμα είναι το Ανατολικό Αφρικανικό Ρήγμα, ένα δίκτυο κοιλάδων που έχει μήκος περίπου 2.175 μίλια

Οι περίεργες κινήσεις στην κοιλάδα Rift της Ανατολικής Αφρικής φαίνεται να οφείλονται από υπερθερμασμένους βράχους βαθιά κάτω από την επιφάνεια της Γης.

Ένας γιγάντιος υπερθερμασμένος βράχος που αναδύεται κοντά στον πυρήνα της Γης θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξήγηση μυστηριωδών παραμορφώσεων που συνδέονται με ένα γιγάντιο ρήγμα στην επιφάνεια του πλανήτη που φαίνεται να χωρίζει την Αφρική στα δύο, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Σε ολόκληρο τον πλανήτη, τεράστιες ρωγμές στην επιφάνεια της Γης, γνωστές ως ηπειρωτικά ρήγματα, διαχωρίζουν χερσαίες μάζες. Το μεγαλύτερο ενεργό ηπειρωτικό ρήγμα είναι το Ανατολικό Αφρικανικό Ρήγμα, ένα δίκτυο κοιλάδων που έχει μήκος περίπου 2.175 μίλια (3.500 χιλιόμετρα) και εκτείνεται από την Ερυθρά Θάλασσα έως τη Μοζαμβίκη.

Το ηπειρωτικό ρήγμα οφείλεται στην παραμόρφωση της λιθόσφαιρας, του πιο άκαμπτου στρώματος του πλανήτη. Καθώς η λιθόσφαιρα λεπταίνει, τα πιο ρηχά μέρη της μπορεί να παραμορφωθούν με διάφορους τρόπους, από το να ξεκολλάει σαν ζύμη μέχρι να θρυμματίζεται.

Η κατεύθυνση με την οποία η επιφάνεια της Γης παραμορφώνεται στα ηπειρωτικά ρήγματα είναι συνήθως σε ορθή γωνία με το μήκος ενός ρήγματος. Φανταστείτε δύο μισά μιας ηπείρου να χωρίζονται, με τη γη να εκτείνεται ή να σπάει εκεί όπου συναντώνται αυτά τα μισά.

Αφού εξέτασαν το Ρήγμα της Ανατολικής Αφρικής για περισσότερα από 12 χρόνια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η παραμόρφωση είναι κάθετη, όπως αναμενόταν, και κινείται ανατολικά και δυτικά. Ωστόσο, ανακάλυψαν επίσης παραμόρφωση παράλληλα με το ρήγμα, κινούμενη προς τα βόρεια. Αυτές οι επιφανειακές κινήσεις «είναι αρκετά ασυνήθιστες.

Στη μελέτη, η ομάδα ανακάλυψε ότι ένας γιγάντιος βράχος, σε σχήμα μανιταριού με υπερπληθώρα άλλων καυτών βράχων που αναδύονται από το μανδύα της Γης μπορεί να βοηθήσει στην εξήγηση αυτών των μυστηριωδών παραμορφώσεων.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τεχνολογία GPS για να παρακολουθούν τις επιφανειακές κινήσεις στο Ρήγμα της Ανατολικής Αφρικής με ακρίβεια χιλιοστού. Χρησιμοποίησαν επίσης σεισμικά όργανα για να αναλύσουν τις κατευθύνσεις στις οποίες ο μανδύας του βράχου κυλούσε αργά σε μια ευρεία περιοχή.

Τέλος, τρισδιάστατες προσομοιώσεις υπολογιστή που αναπτύχθηκαν από τον επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης Tahiry Rajaonarison, γεωφυσικό στο New Mexico Tech στο Socorro, ανέλυσαν το GPS και τα σεισμικά δεδομένα για να υπολογίσουν την υπόγεια δραστηριότητα που κρύβεται πίσω από το Ρήγμα της Ανατολικής Αφρικής.

Τα τρισδιάστατα μοντέλα έδειξαν ότι οι ασυνήθιστες παραμορφώσεις παράλληλες στο ρήγμα μπορεί να οφείλονται στη βόρεια ροή του μανδύα.


 

Πηγή: skai.gr