Της Αθηνάς Παπακώστα
Η εποχή της υπερθέρμανσης του πλανήτη τελείωσε και η εποχή του κλιματικού βρασμού μόλις έφτασε, είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες αφότου οι επιστήμονες είχαν ήδη επιβεβαιώσει ότι ο Ιούλιος είναι ο πιο θερμός μήνας όλων των εποχών.
«Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ. Είναι τρομακτική και είναι μόνο η αρχή» συμπλήρωσε. «Είναι ακόμα δυνατό να περιοριστεί η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου και να αποφευχθούν τα πολύ χειρότερα της κλιματικής αλλαγής αλλά, μόνο με δραματική και άμεση κλιματική δράση», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.
Νωρίτερα, η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus και ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός έδωσαν στη δημοσιότητα επίσημα στοιχεία για τις πρωτοφανείς θερμοκρασίες που καταγράφηκαν στον πλανήτη το τελευταίο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με αυτά οι τρεις πρώτες εβδομάδες του Ιουλίου ήταν οι πιο θερμές που έχουν καταγραφεί ενώ, ο Ιούλιος οδεύει να καταστεί ο θερμότερος μήνας στην Ιστορία.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus, η θερμότερη ημέρα παγκοσμίως σημειώθηκε στις 6 Ιουλίου και οι θερμότερες 23 ημέρες που έχουν καταγραφεί ποτέ, ήταν όλες αυτόν τον μήνα.
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, περιέγραψε την κλιματική αλλαγή ως «υπαρξιακή απειλή» σημειώνοντας πως κανείς «δεν μπορεί να αρνηθεί τις συνέπειες της πια».
Η επιστημονική κοινότητα είναι βέβαιη ότι οι εκπομπές από την καύση των ορυκτών καυσίμων ευθύνονται κατά κύριο λόγο για τα επίπεδα της υπερθέρμανσης που παρατηρούνται.
«Τα ακραία καιρικά φαινόμενα τα οποία επηρέασαν τόσα εκατομμύρια ανθρώπους τον Ιούλιο είναι δυστυχώς η σκληρή πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής και μία πρόγευση για το μέλλον» τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, Πέτερι Τάαλας ενώ, υπογράμμισε ότι «η ανάγκη για να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Η κλιματική δράση δεν είναι πολυτέλεια αλλά επιταγή».
Ο Κάρστεν Χάουσταϊν από το Πανεπιστήμιο της Λειψίας βρήκε ότι ο πλανήτης φέτος τον Ιούλιο ήταν 1,5 βαθμούς Κελσίου πιο θερμός κατά μέσο όρο από την περίοδο της εκβιομηχάνισης και σύμφωνα με τους ειδικούς η κατάρριψη αυτή των ρεκόρ στη θερμοκρασία είναι προάγγελος για τις αλλαγές που θα φέρει ο χρόνος. Αυτές οι αλλαγές ξεπερνούν τα μακρά σε διάρκεια κύματα ακραίου καύσωνα και περιλαμβάνουν περισσότερες πλημμύρες, ανεξέλεγκτες και τεράστιες πυρκαγιές και ακραία καιρικά φαινόμενα με σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία ακόμη και απειλητικά για τη ζωή μας.
Την ίδια ώρα, οι ειδικοί στρέφουν το βλέμμα και στην αυξανόμενη επίδραση του κλιματικού φαινομένου Ελ Νίνιο - που συνδέεται με την αύξηση των θερμοκρασιών της επιφάνειας του ωκεανού στον κεντρικό και ανατολικό τροπικό Ειρηνικό και ακόμη δεν έχουμε βιώσει τελείως τις επιπτώσεις του αφού αναμένεται να κορυφωθεί στα τέλη του τρέχοντος έτους. Όπως εξηγούν το εν λόγω κλιματικό φαινόμενο δεν αποκλείεται να πιέσει τις θερμοκρασίες ακόμη υψηλότερα καθιστώντας το 2023 ή το 2024 το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ.
«Το ρεκόρ του Ιουλίου είναι απίθανο να παραμείνει απομονωμένο φέτος και οι εποχικές προβλέψεις που έχουμε στη διάθεσή μας δείχνουν ότι στις χερσαίες περιοχές οι θερμοκρασίες είναι πιθανό να κινηθούν πολύ πάνω από τον μέσο όρο», επισημαίνει, χαρακτηριστικά, o διευθυντής της υπηρεσίας Copernicus, Κάρλο Μπουοντέμπο.
Τα καμπανάκια κινδύνου είναι πλέον πολλά και δεν έχουν σταματήσει να χτυπούν ενώ, ταυτόχρονα, ο συναγερμός έχει σημάνει ακριβώς έξω από το παράθυρό μας.
Πηγή: skai.grΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.