Κλείσιμο

"Έξυπνος" κάδος ανακύκλωσης από μαθητές γυμνασίου

Με την κατασκευή έξυπνου κάδου ανακύκλωσης, συμμετέχει το γυμνάσιο Αλωνίων Πιερίας, στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό μαθητικής επιχειρηματικότητας.
Οι μαθητές θα παρουσιάσουν την καινοτόμα οικολογική ιδέα τους στην Ευρώπη με στόχο την κατάκτηση της πρώτης θέσης στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό.
Στην αρχή της σχολικής χρονιάς, όταν ξεκίνησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece, δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι τα όνειρά τους θα γίνονταν πραγματικότητα. Κι όμως, με την έξυπνη ιδέα τους και με σκληρή δουλειά, κέρδισαν τον πανελλαδικό διαγωνισμό, το «Smileybin» αναδείχθηκε «Καλύτερη Εικονική Μαθητική Επιχείρηση 2016» και πήραν το εισιτήριο για να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό του Junior Achievement Europe που θα γίνει στη Λουκέρνη της Ελβετίας στις 25-28 Ιουλίου. Εκεί θα αναμετρηθούν πάνω από 200 μικροί επιχειρηματίες από 36 Ευρωπαϊκές χώρες.
Το ταξίδι στο μεγάλο Ευρωπαϊκό πια όνειρο ξεκινά για τους 15χρονους μαθητές από την Πιερία σε λίγα εικοσιτετράωρα. Πέντε παιδιά της ομάδας «Smileybin» θα παρουσιάσουν στα αγγλικά τον έξυπνο κάδο στις άλλες ομάδες και στους 10 Ευρωπαίους κριτές που θα επιλέξουν την καλύτερη μαθητική επιχείρηση της Ευρώπης. Η «χρυσή πεντάδα» αποτελείται από τους μαθητές-στελέχη της «Smileybin», Ελένη Γεωργή, Μαρία Κοκκάλα, Ελένη Παντελίδου, Γκισέλα Μπάτσι και Ιορδάνη Πασχαλίδη.
«Αν και έχουμε να ανταγωνιστούμε παιδιά από χώρες με παράδοση στο μαθητικό επιχειρείν, πιστεύουμε πολύ στην ιδέα και το προϊόν μας και είμαστε αισιόδοξοι πως θα διακριθούμε στη Λουκέρνη», δήλωσε η Διευθύντρια Μάρκετιγκ, Ελένη Γεωργή. «Όπου παρουσιάζουμε τον κάδο βλέπουμε ενθουσιώδη ανταπόκριση», προσθέτει η Μαρία Κοκκάλα, Διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων. «Ενδιαφέρονται για τον κάδο μας οι δύο μεγαλύτεροι δήμοι της χώρας, Αθήνας και Θεσσαλονίκης, ενώ πριν λίγες ημέρες, σε συνέδριο επιχειρηματικότητας που συμμετείχαμε μας προσέγγισαν για συνεργασία επιχειρηματίες από την Τουρκία, τη Γερμανία ακόμα και από τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Στην Ευρώπη με νέο κάδο «Smileybin» από πλαστικό και δυνατό businessplan
Οι δαιμόνιοι μικροί επιχειρηματίες της Πιερίας, αμέσως μόλις κέρδισαν τον πανελλαδικό διαγωνισμό σκέφτηκαν να πάνε στην Ευρώπη με μια πιο εμπορική μορφή του κάδου από πλαστικό. Πραγματοποίησαν κι αυτή την ιδέα τους και μάλιστα σε χρόνο-ρεκόρ.
«Ο πρωτότυπος κάδος είναι από αλουμίνιο, καλαίσθητος αλλά αρκετά βαρύς για να μεταφερθεί στο εξωτερικό και ακριβός για να υλοποιηθεί σε ευρεία κλίμακα», εξηγεί η μαθήτρια Ελένη Παντελίδου, Γραμματέας Διεύθυνσης της μαθητικής εταιρείας «SmileyBin». «Αποφασίσαμε λοιπόν να ενσωματώσουμε τις καινοτόμες ιδιότητες του πρωτότυπου σε έναν πλαστικό, ελαφρύ κάδο που θα είναι και πιο οικονομικός. Μ΄ αυτό τον τρόπο ενισχύσαμε και το business plan μας. Ο κάδος αυτός θα μπορεί να κατασκευασθεί εύκολα σε παγκόσμιο επίπεδo σε όποιες διαστάσεις θέλει ο πελάτης και να χρησιμοποιηθεί με τις υπάρχουσες δομές των δήμων», προσθέτει ο Διευθυντής Παραγωγής, Ιορδάνης Πασχαλίδης. «Πιεστήκαμε αλλά καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε την ιδέα μας με τη βοήθεια ειδικών σε μόλις τρείς εβδομάδες», καταλήγει η Διευθύντρια Οικονομικών, Γκισέλα Μπάτσι. «Τώρα τελειώνουμε την αισθητική δουλειά στο νέο κάδο, θα είναι πολύ ιδιαίτερος».
Ποιοι στάθηκαν στο πλευρό των παιδιών

Αρωγοί των παιδιών σε όλη αυτή την καταπληκτική πορεία ήταν οι δύο καθηγήτριες που ανέλαβαν να υλοποιήσουν το πρόγραμμα του ΣΕΝ/JA Greece στο Γυμνάσιο Αλωνίων Πιερίας, η φιλόλογος Τάνια Παντελίδου και η καθηγήτρια Γαλλικών Ηρώ Ζιούδρου. «Για μας η τάξη δεν είναι στείρα διδασκαλία, είναι ένας χώρος όπου εμείς οι εκπαιδευτικοί προσπαθούμε να δώσουμε φτερά στα παιδιά να πετάξουν», λέει η κα Παντελίδου, με την κα Ζιούδρου να συμπληρώνει: «Παρόλο που δεν γνωρίζαμε από οικονομικά, μελετήσαμε πάρα πολύ το εκπαιδευτικό υλικό του ΣΕΝ/JA Greece πριν ξεκινήσουμε το πρόγραμμα και εκ του αποτελέσματος, φαίνεται πως καταφέραμε να μεταδώσουμε στα παιδιά τις βασικές αρχές της επιχειρηματικότητας. Κυρίως όμως τους δώσαμε μεγάλη αγάπη και ενθάρρυνση κι αυτό πιστεύω πως έκανε τη διαφορά». «Πλέον δε τα ξεχωρίζουμε από τα δικά μας παιδιά, είμαστε όλη η ομάδα μία οικογένεια», συμπληρώνει συγκινημένη η κ. Παντελίδου. Πολύτιμη ήταν και η συμβολή του εθελοντή-επιχειρηματικού συμβούλου, κ. Παναγιώτη Τζέλλου, ιδρυτή της Conferience.com. Ήταν σε διαρκή επαφή με τα παιδιά μέσω Skype, από την Αθήνα όπου ζει και εργάζεται και τους προσέφερε μεγάλη βοήθεια, μαζί με συνεργάτες του κυρίως στα τεχνολογικά θέματα. «Ο ρόλος μου ήταν να δείξω στα παιδιά πως να στρίβουν σε καίρια σημεία της διαδρομής, πώς να μην χάνουν χρόνο σε εμπόδια, πώς να οδηγήσουν μια αρχικά απλή ιδέα σε κάτι υλοποιήσιμο παγκοσμίως», δήλωσε ο κ. Τζέλλος. Στο πλευρό των παιδιών στάθηκε ο δήμος Πύδνας-Κολινδρού όπου υπάγεται το σχολείο αλλά και δεκάδες άλλοι επαγγελματίες της τοπικής κοινωνίας προσφέροντας πρακτική και υλική βοήθεια. Η υπεύθυνη του προγράμματος «Εικονική Επιχείρηση» του ΣΕΝ/JAGreece, κα Ελίζα Παυλίδη, ήταν σε ανοιχτή γραμμή με το σχολείο και έλυνε αμέσως όλες τις απορίες που προέκυπταν.
Πως λειτουργεί ο κάδος «Smileybin»
Ο «χαμογελαστός κάδος», το «Smileybin», έχει μέσα ζυγαριά και ανταμείβει τον χρήστη που ανακυκλώνει περισσότερο, με πόντους εκπτώσεων σε συνεργαζόμενα καταστήματα ή στα δημοτικά τέλη. Η ζυγαριά λειτουργεί με ενέργεια από φωτοβολταϊκό πάνελ που υπάρχει στην οροφή ενώ οι πόντοι πιστώνονται μέσω wifi στο κινητό του χρήστη.
Σύνθημα των παιδιών: «Ανακύκλωσε και κέρδισε, εσύ και το περιβάλλον!».

Πηγή: Γιώργος Κεραμιτζόγλου