ΚΑΙΡΟΣ

48 ώρες στο Νταβός: Μπορεί να ακουστεί τελικά η φωνή του πλανήτη για ένα βιώσιμο μέλλον;

Στο Νταβός, εκεί όπου χτυπά η καρδιά του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, βρέθηκε η Κορίνα Γεωργίου 

Ανταπόκριση από το Νταβός: Κορίνα Γεωργίου 

Στο Νταβός, εκεί όπου χτυπά η καρδιά του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, και μόνο το φυσικό περιβάλλον στέλνει ηχηρό μήνυμα. Οι ημίγυμνες από χιόνι βουνοκορφές δεν θυμίζουν και πολύ το άλλοτε κατάλευκο τοπίο και η φωνή του πλανήτη που καλεί σε βοήθεια ακούγεται φέτος ακόμη πιο δυνατά.

Σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, το περιβάλλον και η κλιματική κρίση αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή των επόμενων 10 χρόνων, κάτι στο οποίο οι ειδικοί καταλήγουν για πρώτη φορά τόσο μαζικά. Χαρακτηριστικό είναι ότι τουλάχιστον το ένα τρίτο των θεματικών στο Νταβός αφορούσαν φέτος στο Περιβάλλον και την πράσινη ανάπτυξη.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες το είπε καθαρά, «για κάποιες χώρες η κλιματική κρίση θα σημάνει τη θανατική τους ποινή», αναφέροντας πως κάθε εβδομάδα βλέπουμε και μια ιστορία τρόμου ως προς τις καιρικές συνθήκες σε κάποια γωνιά του πλανήτη και καλώντας τους παγκόσμιους ηγέτες να δράσουν τώρα για να σώσουν τον πλανήτη: «Η μάχη για να διατηρηθεί ζωντανό το όριο του ενάμιση βαθμού θα κερδηθεί ή θα χαθεί αυτή τη δεκαετία. Φίλοι μου, αυτή τη στιγμή η μάχη χάνεται», είπε χαρακτηριστικά από το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Την ίδια ώρα, η Ελλάδα επενδύει στην πράσινη καινοτομία, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τονίζει σε συνέντευξή του στον δημοσιογράφο του CNN Φαρίντ Ζακάρια πως «οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι οι φθηνότερες, οι πιο περιβαλλοντικά φιλικές αλλά και γεωπολιτικά ασφαλείς επιλογές», προοικονομώντας την επιτάχυνση του πράσινου μετασχηματισμού.

Όπως ανέφερε στο πλαίσιο του Greek House o αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης σε φόρουμ με θέμα την «υποστήριξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας και την υλοποίηση βιώσιμων επενδύσεων σε περιφερειακή και παγκόσμια κλίμακα», η Ελλάδα έχει πετύχει τους στόχους ως προς την παραγωγή «πράσινης» ενέργειας πολύ πιο γρήγορα από ό,τι είχε δεσμευτεί στην ΕΕ, ενώ σε 10 χρόνια θα βρίσκεται πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο όσον αφορά στις επενδύσεις στην πράσινη ανάπτυξη.

Η αναπτυξιακή τράπεζα, ανέφερε, προσπαθεί να έχει μια καινοτόμο προσέγγιση στην προσέλκυση διαχειριστών κεφαλαίων που θέλουν να επενδύσουν σε ελληνικές start ups. Όπως είπε τα τελευταία 2 χρόνια καταγράφηκε ρεκόρ επενδύσεων, ενώ τόνισε ότι η ελληνική οικονομία είναι πολύ ελκυστική για επενδύσεις. «Η Ελλάδα έχει πιάσει όλους τους στόχους βιωσιμότητας και βάσει αυτού προσπαθούμε να δομήσουμε τις διεθνείς επαφές μας», είπε χαρακτηριστικά.

Στη συζήτηση συμμετείχαν ακόμη ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων Χάρης Λαμπρόπουλος, η Διευθύντρια, Επικεφαλής Διεθνών & Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Bpifrance Ιζαμπελ Μπεμπεάρ και ο δρ Μαξιμίλιαν Μαρτιν, παγκόσμιος επικεφαλής φιλανθρωπίας του ελβετικού τραπεζικού ομίλου Bank Lombard Odier.

Ο κ. Χάρης Λαμπρόπουλος τόνισε ότι η βιωσιμότητα αποτελεί παράμετρο – κλειδί για την προσέλκυση επενδύσεων, ενώ η ελληνική πλευρά φροντίζει να τηρούνται πάντα τα κριτήρια αυτά στις επενδύσεις.

Κατά τον Μαξιμίλιαν Μάρτιν απαιτείται αγαστή συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αφού η βιώσιμες επενδύσεις δεν μπορούν να υλοποιηθούν χωρίς ιδιωτικά κεφάλαια, αλλά από την άλλα ο ιδιωτικός τομέας χρειάζεται τις κατευθυντήριες γραμμές και τη ρυθμιστική παρέμβαση του κράτους. Αναφέρθηκε στις αλλαγές που φέρνει σε παραγωγή και κατανάλωση η γενιά των millennials, ενώ κάλεσε να δοθεί στους ανθρώπους η δυνατότητα «να κάνουν λάθη και να πειραματιστούν».

«Βρισκόμαστε σε τέλεια καταιγίδα. Η κλιματική αλλαγή και ο πόλεμος τα άλλαξαν όλα» τόνισε ο κ. Μαύρος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, προσθέτοντας σε συζήτηση του Greek House πως η εταιρία ηγείται στις ΑΠΕ, ενώ υπογράμμισε πως η απολιγνιτοποίηση προχωρά παρά τις δυσκολίες. «Εκεί που ήταν τα λιγνιτωρυχεία εγκαθιστούμε μεγάλες μονάδες ηλιακών πάνελ. Το πλάνο για τα επόμενα χρόνια είναι ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο. Πέντε 5gw μέσα στα επόμενα 5 χρόνια, συνολικά 10 gw στο τέλος δεκαετίας. Σύμφωνα με το νέο ενεργειακό πλάνο, η Ελλάδα αυξάνει την ηλεκτρική παραγωγή, πάμε για 30 gw. Έχουμε πολύ φιλόδοξο πλάνο, είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι θα υλοποιηθεί.» Ο κ. Μαύρος πραγματοποίησε επαφές με θεσμικούς επενδυτές, ενεργειακές εταιρείες και συμμετείχε σε συναντήσεις του World Economic Forum όπου συζητήθηκε ο ενεργειακός μετασχηματισμός σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο τουρισμός, με την Ελλάδα να στοχεύει στην μετεξέλιξή της σε έναν βιώσιμο προορισμό έως το 2030. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Φραγκάκης, Γ.Γ. του ΕΟΤ από το βήμα του ελληνικού περιπτέρου στο Νταβός, «η μετάβαση στην βιωσιμότητα, η έμφαση στην ψηφιοποίηση υπηρεσιών, η επένδυση στην αυθεντικότητα της τουριστικής εμπειρίας αλλά και η έμφαση στην γνώση και τις δεξιότητες των ανθρώπων που εργάζονται στον κλάδο αποτελούν μεγάλα στοιχήματα για το πολύ κοντινό μας μέλλον. Ειδικά η βιωσιμότητα αφορά τόσο την προστασία του περιβάλλοντος όσο και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής μέσω του τουρισμού. Ένας στόχος δύσκολος αλλά απόλυτα εφικτός.»

Σύμφωνα με τον κ. Φραγκάκη ο αριθμός των Ελβετών τουριστών αυξήθηκε κατά 20% το 2022. Δεν είναι τυχαίος άλλωστε ο ενθουσιασμός που γεννάται στους Ελβετούς αλλά και η σπίθα στα μάτια τους στο άκουσμα πως είσαι Έλληνας. Οι περισσότεροι ανέτρεχαν στα καλοκαίρια της ανέφελης νιότης τους, με πολλούς να θυμούνται μερικές καθημερινές εκφράσεις που με καμάρι προέφεραν σε σπαστά ελληνικά και βέβαια τη λέξη "Σαντορίνη". Στόχος, λοιπόν, του ΕΟΤ δεν είναι μόνο η επέκταση της τουριστικής περιόδου χωρικά και χρονικά με την ενίσχυση του χειμερινού τουρισμού αλλά και η ανάδειξη περιοχών που θα μπορούσαν να αποτελέσουν νέους πόλους έλξης και να αυξήσουν το τουριστικό εισόδημα και σε λιγότερο «αναγνωρίσιμες» τουριστικά περιοχές, όπως η Πελοπόννησος, η Ήπειρος, η Θεσσαλία και η Μακεδονία .  

Φεύγοντας κανείς από το Νταβός δεν θα μπορούσε παρά να θυμάται για καιρό τόσο τις παραδοσιακές ελβετικές ταβέρνες - στο διπλανό τραπέζι μπορεί να συναντήσεις τον Τζον Κέρι ή τον Κιρ Σταρμερ να τρώνε ελβετικό φιλέτο, όσο και τις πολικές θερμοκρασίες που μπορεί χρόνο με το χρόνο και λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη να γίνονται και πιο υποφερτές, ωστόσο καθιστούν σχεδόν αδύνατη μια μακρά βόλτα στην Promenade. Το βέβαιο είναι ότι φεύγοντας κανείς από το Νταβός έχει φουσκώσει τα πνευμόνια του με καθαρό οξυγόνο και εικόνες που θα τροφοδοτούν τις σκέψεις και τις συζητήσεις του αύριο.

Πηγή: skai.gr