Οι παγκόσμιοι προβολείς είναι στραμμένοι από σήμερα στην Αίγυπτο και το Σαρμ ελ Σέιχ, όπου ξεκίνησε η κρίσιμη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα COP27, με το καμπανάκι του κινδύνου να ηχεί δυνατά στα αυτιά των αντιπροσώπων των χωρών που συμμετέχουν.
Μάλιστα, έπειτα από ολονύχτιες συνομιλίες, αποφάσισαν να εντάξουν για πρώτη φορά στην ατζέντα της διάσκεψης το ακανθώδες θέμα του αν οι πλούσιες χώρες θα πρέπει να αποζημιώσουν τις φτωχές που είναι και πιο ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή.
Ο Τιμ Μακ Φι, εκπρόσωπος της Κομισιον για θέματα Κλιματικής Δράσης κι Ενέργειας, μιλά αποκλειστικά στον ΣΚΑΪ και την Κορίνα Γεωργίου για τη στάση που θα κρατήσει η Ευρωπαϊκη Επιτροπή απέναντι στα φλέγοντα ζητήματα της κλιματικής κρίσης, εστιάζοντας στην εφαρμογή ή μη των στόχων που τέθηκαν περυσι και στη δημιουργια συστημάτων έγκαιρης πρόγνωσης των ακραίων καιρικών φαινομένων.
Aναλυτικά η συνέντευξη
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, προειδοποίησε μέσω του BBC ότι ο κόσμος θα βρεθεί αντιμέτωπος με καταστροφή αν οι χώρες δεν θέσουν εκ νέου σε προτεραιότητα την κλιματική αλλαγή. Προειδοποίησε επίσης πως βρισκόμαστε σε σημείο χωρίς επιστροφή. Υπάρχει ένα ξεκάθαρο πλάνο από την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με το πώς θα μπορέσουν τα κράτη-μέλη να αντιμετωπίσουν την κλιματική κρίση και το οποίο θα παρουσιαστεί στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα στην Αίγυπτο;
Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία είναι η βασική μας προτεραιότητα σαν πολιτική κι αυτή έχει επιβιώσει ακόμη κι έπειτα από την πανδημία του κορονοϊού, τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία κι εξακολουθεί να καθοδηγεί όλες τις πολιτικές μας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ένα από τους πιο φιλόδοξους κλιματικούς στόχους παγκοσμίως, να περιορίσουμε τις εκπομπές μας κατά τουλάχιστον 55% μέχρι το 2030 και να έχουμε μηδενική ρύπανση έως το 2050. Αυτό που θα κάνουμε φέτος στο Σαρμ - ελ - Σέιχ, στην COP27 είναι πώς εφαρμόζουμε αυτά τα σχέδια. Η φετινή Προεδρία της Συνόδου έχει εστιάσει στην εφαρμογή, έχει σαν στόχο να δει κατά πόσο οι χώρες έχουν επιτύχει τις δεσμεύσεις και τους στόχους που έχουν θέσει. Ο στόχος της διατήρησης της αύξησης της θερμοκρασίας παγκοσμίως στον 1,5 βαθμό Κελσίου είναι μια πρόκληση, αλλά είναι ένας στόχος για τον οποίο ο πλανήτης έχει δεσμευτεί να εργαστεί και οι εναλλακτικές είναι κάπως τρομακτικές. Το έχετε δει με δραματικό τρόπο στην Ελλάδα, αλλά όχι μόνο. Έχουμε δει τι συμβαίνει όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει ήδη κατά 1 βαθμό Κελσίου. Βλέπουμε δασικές πυρκαγιές, βλέπουμε ξηρασίες, πλημμύρες. Κι αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην Ευρώπη. Επομένως πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα. Είναι πιο κοστοβόρο αν δεν αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή, αλλά θα έχει και σημαντικές συνέπειες στην ανθρώπινη ζωή και την ανθρώπινη υγεία.
Βλέπουμε τους Ευρωπαίους να διαδηλώνουν κατά της εξάρτησης των οικονομιών μας στα ορυκτά καύσιμα. Δεδομένης της ενεργειακής κρίσης εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, δεν πιστεύετε ότι ήρθε η ώρα για τη μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας; Έχουμε χρόνο; Ή η κατάσταση είναι ήδη μη αναστρέψιμη; Βλέπουμε τον πλανήτη να υποφέρει από ακραία καιρικά φαινόμενα. Χρειαζόμαστε άμεση δράση.
Έχετε δίκιο και νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός πως οι πολίτες έχουν συνειδητοποιήσει ότι η ενεργειακή κρίση που βιώνουμε προκαλείται από τα ορυκτά καύσιμα. Συγκεκριμένα από το ρωσικό φυσικό αέριο και τις υψηλότερες τιμές στο φυσικό αέριο. Αυτό είναι που θα εκτοξεύσει τους λογαριασμούς για τους πολίτες στις χώρες της Ευρώπης. Αυτό, λοιπόν, που έχει κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ότι έχουμε αυξήσει τους στόχους μας, έχουμε θέσει ακόμη πιο υψηλούς στόχους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αυτή τη δεκαετία, έχουμε θέσει πιο υψηλούς στόχους για την ενεργειακή απόδοση αυτή τη δεκαετία.
Σε μια νέα έκθεση η υπηρεσία του ΟΗΕ για τη μείωση του κινδύνου καταστροφών προειδοποιεί ότι οι μισές χώρες του πλανήτη δεν μπορούν να προστατευτούν από τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης κινδύνου. Επομένως, ποιες θα είναι οι προτάσεις της Κομισιόν για το θέμα στη διάρκεια της Συνόδου του ΟΗΕ στην Αίγυπτο;
Αυτή είναι μια πολύ σημαντική θεματική που νομίζω ότι θα κερδίσει την προσοχή των πολιτικών στο Σαρμ - ελ - Σέιχ. Θα υπάρξει πολλή συζήτηση σχετικά με το πώς προετοιμάζεσαι και αποτρέπειες απώλειες και ζημιές από την κλιματική αλλαγή. Αυτό που θα κάνουμε εμείς ως Κομισόν είναι να προσπαθήσουμε να λειτουργήσουμε ως γέφυρα ανάμεσα στις ανεπτυγμένες κι αναπτυσσόμενες χώρες του κόσμου και να διασφαλίσουμε ότι διαθέτουμε ένα σύστημα που, ναι, μπορεί να προειδοποιεί για τις επικείμενες καταστροφές και να προσπαθεί να τις αποτρέπει κατά το μέγιστο δυνατό. Εστιάζουμε στην προσαρμογή των κοινωνιών και των οικονομιών μας στην κλιματική αλλαγή και την ελαχιστοποίηση του κινδύνου αλλά και στο ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να ανταποκριθούμε όταν συμβούν οι καταστροφές μέσω, παραδείγματος χάριν, ανθρωπιστικής βοήθειας.
Πηγή: skai.grΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.