COP27: Tι πήγε καλά, τι απέτυχε και τι έπεται στις ενέργειες για το κλίμα

Στα 45.000 ανέρχονται τα άτομα που εγγράφηκαν για να παρακολουθήσουν τις διαβουλεύσεις της COP27, με αποτέλεσμα ορισμένοι να αναρωτηθούν εάν αυτό από μόνο του αποτελεί ένα δείγμα για μια κατάλληλη αντιμετώπιση μιας πλανητικής έκτακτης ανάγκης.

Η 27η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα (COP27) ολοκληρώθηκε το πρωί της Κυριακής με τους ερευνητές να είναι σε μεγάλο βαθμό απογοητευμένοι από την έλλειψη οποιασδήποτε φιλοδοξίας για σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων.

Eκπρόσωποι από χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος μάλιστα κατέληξαν σε συμφωνία για ένα νέο ταμείο χρηματοδότησης «απωλειών και ζημιών» για να τους βοηθήσει να καλύψουν το κόστος των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Το τελικό κείμενο περίληψης 10 σελίδων, το οποίο συμφωνήθηκε στις 20 Νοεμβρίου, λέει ότι ο περιορισμός της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,5 °C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα απαιτεί «ταχεία, βαθιά και διαρκή μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου» έως το 2030.

Ωστόσο, οι εκκλήσεις για σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων εμποδίστηκαν από τα κράτη που παράγουν πετρέλαιο και ορισμένοι εκπρόσωποι προσπάθησαν να βρουν λόγους για να είναι ικανοποιημένοι με τον αργό ρυθμό που κυλούν τα σχέδια απαλλαγής από τον άνθρακα.

Πολλοί κατηγόρησαν την ενεργειακή κρίση που πυροδότησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία για έλλειψη προόδου στο ζήτημα με τα ορυκτά καύσιμα.

Στα 45.000 ανέρχονται τα άτομα που εγγράφηκαν για να παρακολουθήσουν τις διαβουλεύσεις της COP27, με αποτέλεσμα ορισμένοι να αναρωτηθούν εάν αυτό από μόνο του αποτελεί ένα δείγμα για μια κατάλληλη αντιμετώπιση μιας πλανητικής έκτακτης ανάγκης.

«Οι διαπραγματεύσεις που γίνονται στερούνται εντελώς πραγματικότητας», λέει η Sunita Narain, γενική διευθύντρια του Κέντρου Επιστήμης και Περιβάλλοντος, ενός οργανισμού περιβαλλοντικής έρευνας στο Νέο Δελχί της Ινδίας.

Αν και έχει αξία να φέρεις κοντά τους ανθρώπους για να μοιραστούν ιδέες και να δώσουν ώθηση, φοβάται ότι ο βασικός σκοπός της συνάντησης - να ωθήσουν τους παγκόσμιους ηγέτες να δεσμευτούν σε ισχυρότερες ενέργειες και να τους θέσουν υπόλογους - έχει χαθεί.

«Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο. Υποβαθμίσαμε το όλο θέμα σε ένα μεγαλειώδες θέαμα», λέει.

Ερευνητές και ακτιβιστές που παρευρέθηκαν στις συνομιλίες για πρώτη φορά περιέγραψαν δυσπιστία καθώς οι κυβερνητικοί διαπραγματευτές επί μέρες πήγαιναν και ερχόντουσαν δίχως τα όσα εξέφραζαν να έχουν ουσιαστική βαρύτητα.

«Είμαι απλά, πολύ απλά σοκαρισμένος με τη διαπραγματευτική διαδικασία που έχω δει», λέει ο Blutus Mbambi από το Κέντρο Δράσης και Συνηγορίας για την Κλιματική Αλλαγή στη Λουσάκα της Ζάμπια. «Αλλά θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε. Θα συνεχίσουμε να πιέζουμε».

ΠΗΓΗ: NATURE