ΚΑΙΡΟΣ

COP26: Ασθενέστερες αναφορές στον άνθρακα και στα ορυκτά καύσιμα στο νέο σχέδιο συμφωνίας;

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Οι εντατικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των 196 χωρών (συν της ΕΕ) για τη συμφωνία θα μπορούσαν ωστόσο να συνεχιστούν και μέσα στο Σαββατοκύριακο, εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών ότι οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί και όσα θα περιλαμβάνονται στην τελική δήλωση δε θα επαρκούν για να μείνει ζωντανός ο μεγάλος στόχος που έχουν θέσει οι επιστήμονες, δηλαδή η συγκράτηση της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη στον ενάμιση βαθμό Κελσίου.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες σχολίασε ότι ο στόχος αυτός βρίσκεται «σε μηχανική υποστήριξη» και ο Πρόεδρος της COP26 Άλοκ Σάρμα είπε ότι ενώ ο χρόνος τελειώνει η πρόκληση παραμένει «μνημειώδης».

Νωρίς το πρωί της Παρασκευής δημοσιοποιήθηκε δεύτερο σχέδιο συμφωνίας στη Γλασκώβη, το οποίο περιλαμβάνει διαφορετική διατύπωση από το πρώτο σχέδιο αναφορικά με την ανάγκη σταδιακής κατάργησης της χρήσης άνθρακα και της χρηματοδότησης έργων ορυκτών καυσίμων.

Το πρώτο κείμενο καλούσε τις χώρες «να επιταχύνουν τη σταδιακή κατάργηση άνθρακα και χρηματοδότησης ορυκτών καυσίμων», ενώ το νεότερο κείμενο καλεί όλες τις κυβερνήσεις να επιταχύνουν «τη σταδιακή κατάργηση της ενέργειας από άνθρακα χωρίς αιχμαλώτιση των ρύπων και της μη αποδοτικής χρηματοδότησης ορυκτών καυσίμων».

Η νέα διατύπωση ήδη επικρίνεται ως λιγότερο δυνατή, καθώς συνιστά προσπάθεια συμβιβασμού μεταξύ των χωρών. Πάντως, αν διατηρηθεί στο τελικό κείμενο της συμφωνίας, θα είναι η πρώτη φορά που θα υπάρχουν ρητές αναφορές στην ανάγκη κατάργησης χρήσης των ορυκτών καυσίμων σε αντίστοιχη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών.

Χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, η Κίνα, η Ινδία και η Ρωσία, αλλά και συνασπισμός αναπτυσσόμενων χωρών, φέρονται να προσπάθησαν να αφαιρέσουν από το τελικό κείμενο ολόκληρη την αναφορά στη σταδιακή κατάργηση της χρήσης άνθρακα και της χρηματοδότησης ορυκτών καυσίμων, όπως και την αναφορά στην ανάγκη νέων δεσμεύσεων μέχρι το τέλος του 2022 για την περικοπή εκπομπών ρύπων εντός της δεκαετίας.

Έντονες είναι και οι αντιδράσεις από αναπτυσσόμενες χώρες που θέλουν αυστηρότερη αναφορά στην υποχρέωση των αναπτυγμένων χωρών να αυξήσουν τη χρηματοδότηση για δράσεις και για τη μετάβαση σε πράσινες τεχνολογίες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
 

Πηγή: skai.gr