Σε μεγάλη συγκέντρωση είναι και σήμερα η αφρικανική σκόνη στην ατμόσφαιρα, η οποία «πνίγει» περιοχές τις χώρας μας τις τελευταίες 3 ημέρες.
Οι συγκεντρώσεις σκόνης εκτιμάται ότι θα διατηρηθούν αυξημένες έως σήμερα, ενώ από την Παρασκευή 8 Απριλίου θα υποχωρήσουν.
Περισσότερο θα επηρεαστούν το Ιόνιο, η Πελοπόννησος, οι Κυκλάδες, η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.
Επίσης, η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Φωτογραφίες από το Ναύπλιο δείχνουν πόσο πυκνή είναι η σκόνη που καλύπτει εν μέρει και τον ήλιο.
Τι είναι η αφρικανική σκόνη και από που προέρχεται
Αφρικανική σκόνη ονομάζεται η αιολική ορυκτή σκόνη από την έρημο Σαχάρα. Η έρημος έχει έκταση εννέα εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων, από τον Ατλαντικό ωκεανό έως την Ερυθρά Θάλασσα, από τη Μεσόγειο θάλασσα μέχρι την κοιλάδα του ποταμού Νίγηρα και την περιοχή του Σουδάν στο νότο.
Η σκόνη της Σαχάρας παράγεται συχνά από φυσικές διεργασίες, όπως οι ανεμοθύελλες, και δεν φαίνεται να επηρεάζεται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες.
Η σκόνη που πέφτει στον Ατλαντικό Ωκεανό και τη Μεσόγειο Θάλασσα έχει μικρό ποσοστό διαλυτού σιδήρου. Έχει συσχετισθεί με πολλά προβλήματα υγείας, καθώς έχει παρατηρηθεί πως σε ημέρες με έντονες συγκεντρώσεις σκόνης αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία με ασθενείς που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα.
Κάτι τέτοιο συμβαίνει γιατί τα σωματίδια με τις επικίνδυνες ουσίες μπορούν να εισέλθουν πολύ εύκολα στο αναπνευστικό σύστημα ενός ανθρώπου. Μάλιστα, ερευνητές εντόπισαν επικίνδυνα βαρέα μέταλλα στην αφρικανική σκόνη, όπως μόλυβδο, ψευδάγρυρο, χρώμιο, βανάδιο, αρσενικό και νικέλιο, που μπορούν να εισέλθουν στους πνεύμονες.
Σε ορισμένες χώρες της Δυτικής Αφρικής, η βαριά ποσότητα σκόνης στον αέρα μπορεί να περιορίσει σημαντικά την ορατότητα και να μπλοκάρει τον ήλιο για αρκετές ημέρες, συγκρίσιμη με μια βαριά ομίχλη.
Αυτό το φαινόμενο είναι γνωστό ως ομίχλη Χαρματάν.
Πηγή: skai.grΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.