Κλείσιμο

Ανταρκτική: «Κομματάκια» έγινε το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο –Τι δείχνει φωτογραφία της NASA (vid)

Το παγόβουνο με το όνομα A-68a είναι πλέον σαν ένα σπασμένο παζλ πάγου.

Ο ωκεανός βόρεια της Ανταρκτικής έχει μετατραπεί σε «σούπα» με σπασμένα κομμάτια παγόβουνων, σύμφωνα με μια νέα δημοσίευση στον ιστότοπο του Παρατηρητηρίου Γης της NASA.

Σε μια δορυφορική φωτογραφία που τραβήχτηκε στις 11 Φεβρουαρίου 2021, τα ακανόνιστα περιγράμματα των σπασμένων κομματιών του παγόβουνου στροβιλίζονται γύρω από ένα απομακρυσμένο νησί γεμάτο πιγκουίνους που ονομάζεται Νότια Γεωργία, που βρίσκεται περίπου 940 μίλια (1.500 χιλιόμετρα) βορειοανατολικά της χερσονήσου της Ανταρκτικής.

Κάθε κομμάτι είναι ένα κομμάτι του κάποτε ισχυρού παγόβουνου A-68a, το οποίο κατείχε τον τίτλο του μεγαλύτερου παγόβουνου στον κόσμο για περισσότερα από τρία χρόνια, πριν σπάσει στα δώδεκα πριν από μερικές εβδομάδες. Τώρα, κάθε σπασμένο κομμάτι του παζλ έχει το δικό του όνομα, ξεκινώντας με A-68b και τελειώνει με A-68M. 

Παρά την εντυπωσιακή επιφάνειά του, το παγόβουνο ήταν απίστευτα λεπτό και άρχισε να χάνει μεγάλα κομμάτια πάγου από τον Απρίλιο του 2020.

Στα τέλη του 2020, φαινόταν να βρίσκεται σε πορεία σύγκρουσης με το νησί της Νότιας Γεωργίας, το γνωστό νησί των πιγκουίνων. 

Οι ερευνητές φοβόντουσαν ότι θα έφτανε κοντά στο νησί, διακόπτοντας τις τροφές για χιλιάδες φώκιες, πιγκουίνους και άλλους κατοίκους ζώων της Νότιας Γεωργίας και ενδεχομένως να οδηγήσει σε εκτεταμένο λιμό.

 

 

Ευτυχώς, το παγόβουνο άλλαξε πορεία και άρχισε να κινείται γύρω από το νησί, ακόμη και πριν διαλυθεί σε δώδεκα κομμάτια γύρω από την περιοχή. Η απειλή για τα ζώα του νησιού έχει τελειώσει προς το παρόν.

Ωστόσο, Βρετανοί ερευνητές είναι πρόθυμοι να μελετήσουν τις πιθανές επιπτώσεις του σπασμένου παγόβουνου στο θαλασσινό νερό γύρω από τη Νότια Γεωργία. Δύο υποβρύχια ρομπότ έχουν προγραμματίσει να μελετήσουν τη θερμοκρασία του νερού, την αλατότητα και τη διαύγεια γύρω από τα ερείπια του A-68a για αρκετούς μήνες, ξεκινώντας από φέτος, σύμφωνα με το Live Science.
 

Πηγή: Live Science