Για παράδειγμα, τα παλιά ψυγεία περιέχουν ουσίες στο ψυκτικό τους κύκλωμα που αν απελευθερωθούν, συντείνουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη ή την καταστροφή της στοιβάδας του όζοντος.
Η λύση για την αποφυγή της ρύπανσης υπάρχει και έχει το όνομα Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε. Είναι ο υπεύθυνος φορέας για την οργάνωση και τη λειτουργία του Συλλογικού Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης των Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού.
΄Όλες οι ηλεκτρικές συσκευές που παραδίδονται για ανακύκλωση στα συνεργαζόμενα με την Ανακύκλωση Συσκευών σημεία, μεταφέρονται σε μονάδες διαχείρισης, αποσυναρμολογούνται και απορρυπαίνονται από εξειδικευμένο προσωπικό. Στη συνέχεια τα αξιοποιήσιμα υλικά τους ανακτώνται για να δημιουργηθούν νέα προϊόντα, χρήσιμα για την κοινωνία.
Τα στάδια που ακολουθούν οι ηλεκτρικές συσκευές στα κέντρα διαχείρισης είναι τα εξής:
• Την ταξινόμηση των συσκευών σε κατηγορίες και υποκατηγορίες, σύμφωνα με το ισχύον ΠΔ 117/2004.
• Τη ζύγιση και την προσωρινή αποθήκευση των συσκευών σε κατάλληλους χώρους.
• Την απορρύπανση των συσκευών, δηλαδή την απομάκρυνση των υλικών ή των στοιχείων που θεωρούνται επικίνδυνα για το περιβάλλον όπως CFC’s, πυκνωτές, μπαταρίες, μελάνια κ.λπ.
• Τη συσκευασία και προσωρινή αποθήκευση σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους.
• Την τελική αποσυναρμολόγηση των συσκευών και την ανάκτηση όλων των προς αξιοποίηση υλικών.
Παρόλη την οικονομική κρίση, η ανακύκλωση των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων αυξάνει τα ποσοστά και η Ελλάδα υπερκαλύπτει τους στόχους από τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πηγή: Γιώργος Κεραμιτζόγλου
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.