ΚΑΙΡΟΣ

Ανακαλύφθηκε μυστηριώδες θαλάσσιο ζώο-μανιτάρι

Έναν νέο έμβιο οργανισμό, που μοιάζει με ζελατινώδες μανιτάρι και ζει στα βάθη των θαλασσών, ανακάλυψαν οι επιστήμονες στα ανοιχτά της Αυστραλίας, αλλά δεν μπορούν να τον κατατάξουν σε καμία από τις γνωστές κατηγορίες.

Προς το παρόν ξύνουν το κεφάλι τους και πιστεύουν ότι μάλλον θα πρέπει να προσθέσουν ένα ακόμη κλαδί στο ήδη πολύ φουντωμένο δέντρο της ζωής. Τέτοιες ανακαλύψεις πλασμάτων που δεν είναι δυνατό να ταξινομηθούν πουθενά, έχουν συμβεί μόνο τέσσερις φορές κατά τα τελευταία 100 χρόνια.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δανό Τζιν Γιούστ του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «PLoS One», σύμφωνα με το BBC και το «Nature», εντόπισαν δύο επιμέρους είδη του εν λόγω γένους, το οποίο βάφτισαν «Dendrogramma»: το «Dendrogramma enigmatica» (Δενδρόγραμμα το αινιγματικό) και το «Dendrogramma discoides» (Δενδρόγραμμα το δισκοειδές).

Προς το παρόν, το παράξενο ασυμμετρικό ασπόνδυλο πλάσμα, που μάλλον πρέπει να θεωρηθεί ζώο, δεν φαίνεται ότι μπορεί να ταξινομηθεί σε καμία από τις γνωστές συνομοταξίες οργανισμών. Διαθέτει μια εξωτερική επιδερμίδα και ένα εσωτερικό στομάχι, που χωρίζονται από το πυκνό στρώμα ενός υλικού που θυμίζει μέδουσα.

Οι βιολόγοι υποπτεύονται ότι το Dendrogramma συγγενεύει με μια εξαφανισμένη πλέον κατηγορία οργανισμών που ζούσαν πριν από 635 έως 540 εκατ. χρόνια, κατά τη λεγόμενη προκάμβρια Εδιακαριανή εποχή, και έμοιαζαν με ζελατινώδη φουσκωτά στρώματα θάλασσας.

Οι μυστηριώδεις πολυκύτταροι οργανισμοί, που έχουν μήκος μόλις λίγων χιλιοστών, είχαν ανασυρθεί το 1986 από βάθη 400 έως 1.000 μέτρων μεταξύ Αυστραλίας και Τασμανίας, αλλά μόλις τώρα μελετήθηκαν και έγινε αντιληπτή η ιδιαιτερότητά τους. Οι επιστήμονες θα προσπαθήσουν να βρουν και άλλα παρόμοια είδη και να μελετήσουν το DNA τους για να βγάλουν καλύτερα συμπεράσματα. Τα υπάρχοντα 14 δείγματα είναι άχρηστα για γενετική ανάλυση, επειδή διατηρήθηκαν για πολλά χρόνια στο εργαστήριο μέσα σε φορμαλδεΰδη και αλκοόλη.

Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία στη διεύθυνση:
http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0102976Πηγή: skai.gr