Κλείσιμο

Τζομπς, Μασκ, Ζούκεμπεργκ, Γκέιτς, Μπέζος: Οι πιο επικές κακίες στην ηγεσία των τεχνολογικών κολοσών

H Silicon Valley, ένα μέρος όπου γεννιούνται ιδέες που αλλάζουν τον κόσμο και δημιουργούνται αγορές δισεκατομμυρίων δολαρίων, δεν θα μπορούσε παρά να είναι και ένα πεδίο μάχης, όπου συγκρούονται μερικοί από τους ισχυρότερους και πλουσιότερους ανθρώπους της γης. 

Από φιλικά καβγαδάκια μέχρι επικές κόντρες, αφορμή για αυτές οι διαμάχες μπορεί να είναι οτιδήποτε: Από τον ανταγωνισμό σε κάποιο πολλά υποσχόμενο πεδίο έως μία ανεπιθύμητη προσφορά εξαγοράς. 

Αυτές είναι μερικές από τις κόντρες που τάραξαν τα νερά της παγκόσμιας τεχνολογικής βιομηχανίας. 

Elon Musk και Mark Zuckerberg

Έπειτα από την εισβολή στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, ο ιδρυτής της Tesla και της SpaceX, Elon Musk, έγραψε στο Twitter «αυτό είναι το φαινόμενο του ντόμινο», ανεβάζοντας μία εικόνα από ντόμινο που πέφτουν, με το πρώτο να είναι «ένα σάιτ για τη βαθμολόγηση των γυναικών του πανεπιστημίου», σε μία ξεκάθαρη αναφορά στη γέννηση του Facebook στο Χάρβαρντ. Το τελευταίο ντόμινο ήταν οι εισβολείς του Καπιτωλίου. 

Βέβαια, ο Musk και ο ιδρυτής του Facebook, Mark Zuckerberg ανταλλάσσουν κακίες εδώ και τέσσερα χρόνια, άλλοτε για την τεχνητή νοημοσύνη και άλλοτε για τα διαστημόπλοια. 

Όταν ένας πύραυλος της SpaceX εξερράγη καταστρέφοντας έναν δορυφόρο του Facebook, το 2016, ο Zuckerberg εξέδωσε μία ανακοίνωση σε υψηλούς τόνους, λέγοντας ότι ήταν «πολύ απογοητευμένος» για την αποτυχία της SpaceX. 

Και όταν το Facebook ενεπλάκη στο σκάνδαλο της Cambridge Analytica, ο Musk διατυμπάνιζε σε όλο τον κόσμο ότι έσβησε τις σελίδες των εταιρειών του στο Facebook. 

Elon Musk και Bill Gates

Ο συνιδρυτής της Microsoft, Bill Gates, είπε το Φεβρουάριο σε συνέντευξή του ότι παρότι η Tesla βοήθησε στην καινοτομία και τη διάδοση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, εκείνος προτίμησε να αγοράσει ένα αυτοκίνητο Porsche Taycan. Ως απάντηση, ο Musk έγραψε στο Twitter ότι οι συζητήσεις του με τον Gates ήταν πάντα απογοητευτικές. 

Και τον Ιούλιο, ο Gates είπε δημοσίως ότι τα σχόλια του Musk -ο οποίος συχνά υποβαθμίζει τη σοβαρότητα της πανδημίας-  για τον κορωνοϊό είναι εξωφρενικά. «Δεν εμπλέκεται και πολύ στα εμβόλια. Φτιάχνει ένα καταπληκτικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Και οι πύραυλοί του δουλεύουν καλά. Επομένως, του επιτρέπεται να λέει τέτοια πράγματα. Ελπίζω να μην μπερδεύει τους τομείς στους οποίους δεν εμπλέκεται και πάρα πολύ», είπε ο Gates. 

Ο Musk απάντησε κοροϊδεύοντας τον Gates μέσω του Twitter, γράφοντας μεταξύ άλλων: «Οι φήμες ότι ο Bill Gates και εγώ είμαστε εραστές είναι εντελώς αναληθείς». 

Kevin Systrom και Jack Dorsey

Ο ιδρυτής του Instagram, Kevin Systrom και του Twitter, Jack Dorsey ξεκίνησαν σαν καλοί φίλοι, αλλά η σχέση τους χάλασε περίπου τον καιρό που το Instagram πουλήθηκε στην Facebook.  

Ο Dorsey είχε βοηθήσει τον Systrom με τον προκάτοχο του Instagram, το Burbn, επενδύοντας χρήματα και βοηθώντας το να γίνει viral, όμως όταν επιχείρησε να αγοράσει το Instagram, ο Systrom αρνήθηκε, λέγοντας ότι ήθελε να κάνει την πλατφόρμα πολύ ακριβή για να μπορεί να εξαγοραστεί. 

Το 2012, όταν ο Dorsey έμαθε ότι το Instagram θα πουλιόταν τελικά στο Facebook, τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή του Twitter, τον πείραξε πολύ που ο Systrom δεν είχε απευθυνθεί πρώτα σε αυτόν ή έστω δεν τον είχε ενημερώσει για το deal. 

Έτσι, ο Dorsey δεν έχει ποστάρει στο λογαριασμό του στο Instagram από τις 9 Απριλίου του 2012, την ημέρα που έμαθε για την πώληση της πλατφόρμας. 

Elon Musk και Jeff Bezos

Ο CEO της Amazon, Jeff Bezos και της SpaceX, Elon Musk είναι σκληροί ανταγωνιστές στο διάστημα. O Bezos ίδρυσε την εταιρεία πυραύλων του, την Blue Origin, το 2000 και ο Musk την SpaceX το 2002. 

Δύο χρόνια αργότερα, όταν οι δύο συναντήθηκαν για δείπνο, η κόντρα είχε ήδη αρχίσει. «Πραγματικά έκανα ό,τι μπορούσα να του δώσω καλές συμβουλές, αλλά αυτός τις αγνόησε σε μεγάλο βαθμό», είπε ο Musk μετά τη συνάντηση. 

Η αντιπαλότητα φούντωσε το 2013, όταν η SpaceX προσπάθησε να πάρει την αποκλειστική χρήση μίας βάσης εκτόξευσης της NASA και η Blue Origin κατέθεσε επίσημη διαμαρτυρία στην αμερικανική κυβέρνηση. Έκτοτε, οι σχέσεις εκτροχιάστηκαν εντελώς. 

Μία φορά, όταν το BBC ρώτησε τον Musk για τον Bezos, εκείνος απάντησε: «Ποιος Jeff;». Και προ ημερών, ο Musk αποκάλεσε τον Bezos αντιγραφέα, όταν η Amazon εξαγόρασε την εταιρεία αυτό-οδηγούμενων ταξί Zoox. 

Tim Cook και Mark Zuckerberg

Ο CEO της Apple, Tim Cook, και του Facebook, Mark Zuckerberg, ανταλλάσσουν προσβολές από το 2014, όταν ο πρώτος είχε πει σε μία συνέντευξη, αναφερόμενος στο Facebook: «Όταν η online υπηρεσία είναι δωρεάν, δεν είσαι πελάτης, είσαι το προϊόν». 

«Τι, πιστεύετε ότι επειδή πληρώνετε την Apple είστε στην ίδια ομάδα; Εάν ήσασταν στην ίδια ομάδα, θα έκαναν τα προϊόντα τους πολύ φθηνότερα», απάντησε λίγο μετά ο Zuckerberg. 

Όταν ξέσπασε το σκάνδαλο της Cambridge Analytica, ο Cook ερωτήθηκε τι θα έκανε εάν ήταν στη θέση του Zuckerberg, για να απαντήσει: «Τι θα έκανα; Δεν θα ήμουν σε αυτή την κατάσταση». Τότε, ο ιδρυτής του Facebook ενοχλήθηκε τόσο ώστε λέγεται ότι ζήτησε από τα στελέχη του να αφήσουν τα κινητά Apple και να πάρουν όλοι Android.

Steve Jobs και Bill Gates

Τα πρώτα χρόνια της Apple και της Microsoft, οι ιδρυτές τους, Steve Jobs και Bill Gates, τα πήγαιναν καλά: Η Microsoft έφτιαχνε λογισμικό για τον υπολογιστή Apple II και ο Gates ήταν συχνά καλεσμένος στα κεντρικά της Apple στο Κουπερτίνο. 

Όμως, αυτό άλλαξε το 1985, όταν η Microsoft κυκλοφόρησε την πρώτη έκδοση των Windows και ο Jobs τον κατηγόρησε ότι είχε αντιγράψει το Macintosh. «Μας έκλεψαν εντελώς, γιατί ο Gates δεν ντρέπεται», είχε πει ο Jobs. 

Στο βήμα ο Στιβ Τζομπς και στη γιγαντοθόνη ο Μπιλ Γκέιτς στις 6 Αυγούστου, 1997 στη Βοστόνη. Πηγή: AP / Julia Malakie

Οι δυο τους αντάλλασσαν προσβολές για χρόνια, με τον Jobs να αποκαλεί τον Gates βαρετό και τον Gates να λέει ότι ο Jobs είναι «ένα περίεργα ελαττωματικό ανθρώπινο ον». 

Όμως, κατά βάθος οι δύο τους σέβονταν και θαύμαζαν ο ένας τον άλλο, παρά την κόντρα. Όταν ο Jobs πέθανε, το 2011, ο Gates είπε: «Σέβομαι τον Steve, δουλέψαμε μαζί. Κινητοποιούσαμε ο ένας τον άλλο, ακόμα και ως ανταγωνιστές. Τίποτα (από όσα είπε) δεν με ενοχλεί». 

Mark Zuckerberg και Jack Dorsey

Οι ιδρυτές του Facebook και του Twitter δεν ήταν ποτέ φίλοι, αλλά η κόντρα τους γίνεται χειρότερη όσο περνούν τα χρόνια. Τους τελευταίους μήνες, όταν το Facebook δέχθηκε επικρίσεις γιατί δεν ήλεγχε τις πολιτικές διαφημίσεις, το Twitter αποφάσισε να τις σταματήσει εντελώς, με τον Dorsey να λέει ότι «η εξάπλωση ενός πολιτικού μηνύματος πρέπει να κερδίζεται, όχι να αγοράζεται». 

Αλλά και ο Zuckerberg έχει πει, ενώπιον εργαζομένων του Facebook, ότι «το Twitter δεν μπορεί να κάνει τόσο καλή δουλειά όσο κάνουμε εμείς». 

Το Δεκέμβριο, ο Dorsey έκανε unfollow τον Zuckerberg στο Twitter.

Evan Spiegel και Mark Zuckerberg

Ο ιδρυτής του Snap, Evan Spiegel και ο Mark Zuckerberg ξεκίνησαν από την αρχή στραβά, όταν ο πρώτος απέρριψε τρεις προτάσεις εξαγοράς από το Facebook. 

Το Facebook αντέγραψε έκτοτε πολλά από τα χαρακτηριστικά του Snapchat και οι δύο CEOs ανταλλάσσουν συχνά κακίες. «Θα το εκτιμούσαμε πολύ εάν αντέγραφαν και τις πρακτικές μας στην προστασία των προσωπικών δεδομένων», είπε το 2018 ο Spiegel, κάνοντας ένα σχόλιο για την εμπλοκή του Facebook σε διάφορα σκάνδαλα σε θέματα ιδιωτικότητας. 

Πηγή: moneyreview