Τα ιδιαίτερα δημοφιλή τους καλοκαιρινούς μήνες θαλάσσια σπορ μπορεί να είναι διασκεδαστικά, κρύβουν, ωστόσο, κινδύνους ιδιαίτερα για εκείνους που δεν έχουν γνώση ή εκείνους που δεν ελέγχουν πρώτα τις παρεχόμενες υπηρεσίες από αυτού του είδους τις επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ατυχημάτων σε Υδάτινο Περιβάλλον που έχει δημιουργήσει ο μη κερδοκοπικός Οργανισμός Safe Water Sports, για το 2021, δεν υπήρχε κανένα δυστύχημα στα θαλάσσια μέσα αναψυχής, ενώ στα εσωτερικά ύδατα (κολυμβητικές δεξαμενές, πισίνες ξενοδοχείων, ποτάμια, λίμνες) παρατηρήθηκε μείωση κατά 72% σε σύγκριση με το 2019, 65% μείωση στα θανάσιμα ατυχήματα σε δραστηριότητες αναψυχής και καθόλου θανάσιμα ατυχήματα ανήλικων παιδιών σε δραστηριότητες αναψυχής για το 2021. Αν και τα στοιχεία από την τελευταία διετία είναι ενθαρρυντικά, χρειάζεται διαρκής επαγρύπνηση και προσοχή από κάποιον που επιλέγει αυτόν τον τρόπο διασκέδασης στην παραλία για τον ίδιο ή για το παιδί του.
«Το πιο βασικό προκειμένου ένα παιδί να κάνει μια θαλάσσια δραστηριότητα/σπορ είναι να γνωρίζει καλά κολύμπι. Στη συνέχεια, ο γονιός θα πρέπει να έχει ελέγξει μέσα από την εφαρμογή Safe Water Sports app, αν η επιχείρηση θαλάσσιων μέσων αναψυχής έχει νόμιμη άδεια καθώς και την απαιτούμενη άδεια για το επιθυμητό θαλάσσιο σπορ. Τέλος, ο γονιός θα πρέπει να γνωρίζει πως η ηλικία του παιδιού, επειδή οι ηλικιακές προϋποθέσεις διαφέρουν ανά θαλάσσιο σπορ, θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη από την ελάχιστη που ορίζει ο νόμος και γι’ αυτό μπορεί επίσης να ενημερωθεί μέσα από την εφαρμογή, μαζί με τους υπόλοιπους κανόνες ασφαλείας που ορίζει ο νόμος», σημειώνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Παναγιώτης Πασχαλάκης, ιδρυτής και πρόεδρος του Safe Water Sports.
Η πρωτοβουλία για την δημιουργία του Οργανισμού ξεκίνησε με αφορμή ένα τραγικό γεγονός που συνέβη το καλοκαίρι του 2014 στην Μύκονο, όταν ένα 10χρονο παιδί, ο Μιχαήλ Πασχαλάκης, έχασε την ζωή του κάνοντας θαλάσσια σπορ μαζί με τους φίλους του. Ο πατέρας του Μιχαήλ, Παναγιώτης Πασχαλάκης, αποφάσισε να δράσει προκειμένου να μη συμβεί το ίδιο και σε άλλα παιδιά δημιουργώντας αυτόν τον Οργανισμό.
Όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα στα οποία πρέπει να δίνει κανείς μεγάλη προσοχή πριν κάνει ένα θαλάσσιο σπορ. «Αρχικά η επιχείρηση θαλάσσιων μέσων αναψυχής θα πρέπει να έχει άδεια ώστε να ελέγχεται από το Λιμενικό Σώμα. Εάν η επιχείρηση θαλάσσιων μέσων αναψυχής διαθέτει θαλάσσια σπορ τα οποία πραγματοποιούνται με ταχύπλοα, τότε ο χειριστής πρέπει να είναι προπονητής θαλάσσιου σκι και πάνω στο σκάφος θα πρέπει υποχρεωτικά να υπάρχει παρατηρητής, ένα δεύτερο άτομο το οποίο θα παρακολουθεί τους ελκόμενους σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Κάθε επιχείρηση θαλάσσιων μέσων αναψυχής οφείλει να ελέγχει τις καιρικές συνθήκες, να συμβουλεύεται το ψηφιακό ανεμόμετρο και να παρακολουθεί τα ανώτατα όρια για κάθε θαλάσσιο σπορ. Ο εξοπλισμός και τα σωσίβια που παρέχονται να είναι σε άρτια κατάσταση και πρέπει τέλος να τηρούνται τα κατάλληλα ηλικιακά όρια όταν εκμισθώνουν ένα θαλάσσιο σπορ».
Οι κανόνες ασφαλείας για τα παιδιά και τους ενήλικες διαφέρουν. «Οι ανήλικοι δεν μπορούν να νοικιάσουν τζετ σκι. Ούτε οι ενήλικες που δεν έχουν άδεια ταχυπλόου από το Λιμενικό Σώμα. Ορισμένα θαλάσσια σπορ, για τα οποία μπορεί να διαβάσει κανείς και μέσα στην εφαρμογή Safe Water Sports app αλλά και στο www.safewatersports.com, π.χ. το θαλάσσιο αλεξίπτωτο, επιτρέπονται σε ανήλικους, αλλά άνω των δεκατεσσάρων (14) ετών, και με την συγκατάθεση του ασκούντος τη γονική μέριμνα με την οποία βεβαιώνεται παράλληλα ότι ο ανήλικος γνωρίζει κολύμβηση», σημειώνει ο κ. Πασχαλάκης.
Ο μη κερδοσκοπικός Οργανισμός Safe Water Sports δραστηριοποιείται από το 2015 με βασικό στόχο την πρόληψη των πνιγμών και των θαλάσσιων ατυχημάτων. Οι δράσεις του Οργανισμού αποσκοπούν στην ενίσχυση της ασφάλειας στο υδάτινο περιβάλλον σε συνεργασία με τον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, καθώς και στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, ιδιαίτερα των παιδιών και των νέων, πάνω στα θέματα που σχετίζονται με την ασφάλειά τους στο νερό, τη θάλασσα, τα θαλάσσια σπορ και τις άλλες δραστηριότητες αναψυχής που γίνονται σε αυτό.
Ο Οργανισμός σε συνεργασία με το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, έχει συμβάλει σε νομοθετικές αλλαγές σχετικά με την υδάτινη ασφάλεια προκειμένου να γίνει το ευρύτερο θεσμικό πλαίσιο αυστηρότερο, σε σχέση με τους ισχύοντες κανόνες ασφαλείας, τις παραβάσεις, τα πρόστιμα και τις ποινές. Όπως είναι το Προεδρικό Διάταγμα για την λειτουργία των σχολών ναυαγοσωστικής και τη ναυαγοσωστική κάλυψη στις παραλίες και ο Γενικός Κανονισμός για τα θαλάσσια σπορ και μέσα αναψυχής που έχουν τεθεί σε ισχύ με τη συμμετοχή και συμβολή του Οργανισμού.
Παράλληλα, το Safe Water Sports ανέπτυξε και παραχώρησε δωρεάν στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της Ελλάδας καθώς και την Λιμενική Αστυνομία της Κύπρου, το καινοτόμο «Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Ελέγχων & Επιθεωρήσεων». Μέσω του συστήματος αυτού, οι λιμενικές αρχές διαχειρίζονται, ηλεκτρονικά πλέον, όλες τις άδειες επιχειρήσεων και επαγγελματιών (ναυαγοσωστική κάλυψη παραλιών, θαλάσσια σπορ, ημερόπλοια κ.α.), διενεργούν με φορητές συσκευές και ειδικό λογισμικό (app) τους ελέγχους και τις επιθεωρήσεις που γίνονται σε τακτική και έκτακτη βάση, παρακολουθούν τις παραβάσεις και τα πρόστιμα που επιβάλλονται, ελέγχουν την απόδοση των λιμενικών αρχών και εντοπίζουν τα ενδεχόμενα κενά σε ελέγχους.
Ο κ. Πασχαλάκης αναφέρεται και σε ακόμα μία πρωτοβουλία του Οργανισμού: «Σε συνεργασία με την TÜV AUSTRIA HELLAS, (ανεξάρτητος φορέας ελέγχου και πιστοποίησης), δημιουργήσαμε ένα Ιδιωτικό Πρότυπο Πιστοποίησης για Επιχειρήσεις Εκμίσθωσης Θαλάσσιων Σπορ, βάσει του οποίου, οι αντίστοιχες επιχειρήσεις, που το επιθυμούν, πιστοποιούνται, εφόσον πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές ασφάλειας. Στις επιχειρήσεις αυτές χορηγείται το Σήμα Ποιότητας Water Sports Certified Quality. Με την πιστοποίηση Water Sports Certified Quality τεκμηριώνεται η συστηματική συμμόρφωση της λειτουργίας των θαλάσσιων σπορ ως προς τις απαιτήσεις του προτύπου και αναδεικνύεται η πρόνοια της επιχείρησης για την διασφάλιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών της. Μέχρι σήμερα 39 επιχειρήσεις με περισσότερα από 45 πόστα έχουν πιστοποιηθεί σε όλη την Ελλάδα»
Τέλος, το Safe Water Sports έχει δημιουργήσει μια εφαρμογή, το Safe Water Sports app μέσω της οποίας μπορεί κανείς να βρει πληροφορίες σε Ελλάδα και Κύπρο, σχετικά με τις νόμιμες επιχειρήσεις θαλάσσιων σπορ και θαλάσσιες δραστηριότητες ανά επιχείρηση, τις επιχειρήσεις εκμίσθωσης σκαφών αναψυχής, τις πιστοποιημένες επιχειρήσεις θαλάσσιων σπορ κ.ά. Επιπλέον, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να σχολιάσει και να βαθμολογήσει μια επιχείρηση θαλασσίων σπορ και μέσων αναψυχής αλλά και να αναφέρει κάθε παράνομη δραστηριότητα στη θάλασσα, η οποία βάζει σε κίνδυνο την ασφάλεια και την σωματική ακεραιότητα των πολιτών, και μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, να ενημερώσει το Λιμενικό Σώμα ώστε εκείνο να παρέμβει όπου και αν χρειάζεται.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.