Συγγραφείς, μεταξύ των οποίων, η Μάργκαρετ Άτγουντ και ο Φίλιπ Πούλμαν υπέγραψαν αίτημα, με το οποίο καλούν τις εταιρείες Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) να σταματήσουν να χρησιμοποιούν το έργο τους χωρίς συγκατάθεση ή χωρίς αναφορά των ονομάτων τους.
Η ανοιχτή επιστολή, η οποία έχει συνταχθεί από το Σωματείο Συγγραφέων, Authors Guild, τη μεγαλύτερη επαγγελματική ένωση της Αμερικής, απευθύνεται στους διευθύνοντες συμβούλους των OpenAI, Alphabet, Meta, Stability AI και IBM.
Τα τρία αιτήματα που θέτουν είναι οι εταιρείες να λάβουν άδεια για χρήση του συγγραφικού υλικού που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα, να δίνεται αποζημίωση στους συγγραφείς για τη συνεχή χρήση των έργων τους, καθώς και αποζημίωση για τη χρήση των έργων τους στην παραγωγή με Τεχνητή Νοημοσύνη, ανεξάρτητα από το αν με το παραγόμενο υλικό παραβιάζεται η ισχύουσα νομοθεσία, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Guardian.
«Είναι δίκαιο οι συγγραφείς να αποζημιώνονται επειδή "τάισαν" την AI και συνέχισαν να ενημερώνουν την εξέλιξή της», τόνισε η Μάγια Σάνμπαγκ Λανγκ, πρόεδρος του Σωματείου.
«Το Σωματείο Συγγραφέων κάνει ένα σημαντικό βήμα για την προώθηση των δικαιωμάτων όλων των Αμερικανών των οποίων τα δεδομένα, οι λέξεις και οι εικόνες χρησιμοποιούνται για τεράστιο κέρδος, χωρίς τη συγκατάθεσή τους» είπε ο Τζόναθαν Φράνζεν. «Με άλλα λόγια, σχεδόν όλων των Αμερικανών άνω των έξι ετών», υπογράμμισε.
Η επιστολή με τα αιτήματα, η οποία φέρει ημερομηνία 19 Ιουλίου, έχει συγκεντρώσει πάνω από 10.000 υπογραφές.
Στην επιστολή, που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του Σωματείου Συγγραφέων, τονίζεται ότι οι τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στη γλώσσα, τις ιστορίες, το στυλ και τις ιδέες των συγγραφέων. «Εκατομμύρια βιβλία, άρθρα, δοκίμια και ποίηση που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα χρησιμεύουν ως τα θεμέλια για τα συστήματα AI, ωστόσο οι συγγραφείς δεν έχουν λάβει καμία αποζημίωση για τη συνεισφορά τους. Τα έργα αποτελούν μέρος του υλικού με το οποίο εκπαιδεύονται γλωσσικά μοντέλα, όπως τα ChatGPT, Bard. Όταν οι εταιρείες Tεχνητής Nοημοσύνης θέλουν να λένε ότι οι μηχανές τους απλώς "διαβάζουν" τα κείμενα στα οποία έχουν εκπαιδευτεί, αυτό είναι ανακριβής ανθρωπομορφοποίηση. Αντίθετα, αντιγράφουν τα κείμενα στο ίδιο το λογισμικό και μετά τα αναπαράγουν ξανά και ξανά», σημειώνεται.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.