Κλείσιμο

Πριγκίπισσα Σίσσυ: Πριν από 125 χρόνια δολοφονείται η μελαγχολική αυτοκράτειρα της Αυστρίας

Με αφορμή την επέτειο 125 χρόνων από τη δολοφονία της πριγκίπισσας Σίσσυ, της μακροβιότερης Αυτοκράτειρας της Αυστρίας, ρίχνουμε μια ματιά στη ζωή της μέσα από την Τέχνη  

Στις 10 Σεπτεμβρίου το 1898 δολοφονήθηκε η πριγκίπισσα Σίσσυ, η εσωστρεφής αυτοκράτειρα της Αυστρίας και βασίλισσα της Ουγγαρίας, που συγκίνησε με την ομορφιά της τις τέχνες, ενώ με την τραγική ζωή της κέρδισε τη συμπάθεια των ανθρώπων.

Η Ελισάβετ της Αυστρίας, γνωστή με το υποκοριστικό Σίσσυ, γεννήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου του 1837 και ήταν μέλος του βασιλικού βαυαρικού Οίκου των Βίττελσμπαχ. Ως τέταρτο παιδί του Δούκα Μαξιμιλιανού Ιωσήφ της Βαυαρίας και της Λουδοβίκας της Βαυαρίας, θα περίμενε κανείς πως η αριστοκρατική καταγωγή θα αντανακλούνταν και στους τρόπους της.

Παρά την αριστοκρατική καταγωγή της όμως, η ανατροφή της ήταν τόσο φιλελεύθερη και απείθαρχη, που δεν άρμοζε σε μία κοπέλα της τάξης της και όλοι μιλούσαν για μία..ασυνήθιστη πριγκίπισσα. Όταν παντρεύτηκε το 1854, σε ηλικία 16 ετών, τον Φραγκίσκο Ιωσήφ Α’ της Αυστρίας, ήρθε το πρώτο μεγάλο σοκ για τη νεαρή πριγκίπισσα.

Η πριγκίπισσα Σίσσυ και ο αυτοκράτορας Φραγκίσκος Ιωσήφ Α’

Πριγκίπισσα Σίσσυ

Έπρεπε να συμπεριφέρεται σύμφωνα με τα αυστηρά πρωτόκολλα της αυλής των Αψβούργων και να ζει ακολουθώντας συγκεκριμένους κανόνες και εντολές. Για μία νεαρή κοπέλα που είχε μάθει να ζει ελεύθερα αυτό ήταν πραγματικά ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα. Η Σίσσυ όμως δεν προοριζόταν από την αρχή να γίνει η αυτοκράτειρα της Αυστρίας.

Η σκληρή και απόλυτα αυταρχική πεθερά της, αρχιδούκισσα Σοφία της Αυστρίας, προόριζε για τον γιο της την μεγαλύτερη αδερφή της, την Ελένη. Όταν όμως ο Φραγκίσκος είδε την όμορφη Ελισάβετ, ανακοίνωσε πως ή θα παντρευόταν εκείνη ή καμία. Έτσι, τα πλάνα άλλαξαν και η μόλις 16 ετών Ελισάβετ βρέθηκε να κάθεται σε έναν θρόνο και να πρέπει να λειτουργεί βάσει αυστηρών κανόνων, που μέχρι τότε δεν είχε ξανά ακούσει.

Η εσωστρέφειά της ήταν το χαρακτηριστικό που την έσωσε από την δύσκολη αυτή κατάσταση. Δεν προκαλούσε κανέναν και πάντα προσπαθούσε να συμμορφώνεται με τα νέα δεδομένα και τους κανόνες. Παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες της όμως, η αρχιδούκισσα Σοφία δεν φαινόταν να την συμπαθεί ιδιαίτερα. Την επέκρινε έντονα και της έβαζε διάφορα εμπόδια, με αποκορύφωμα την απομάκρυνσή της από τα ίδια της τα παιδιά.

Η αυτοκράτειρα Ελισάβετ της Αυστρίας, Γκέοργκ Μάρτιν Ίγκνατς Ράαμπ

Η αυτοκράτειρα Ελισάβετ της Αυστρίας,

Η Σοφία έκρινε πως η Σίσσυ ήταν ανώριμη και άκρως ακατάλληλη να μεγαλώσει την κόρη της, η οποία γεννήθηκε δέκα μόλις μήνες μετά τον γάμο. Έτσι, αμέσως μετά την γέννα, την απομάκρυνε από δίπλα της, ανέλαβε την ανατροφή της και επέλεξε ακόμα και το όνομα, δίνοντας το δικό της, δηλαδή Σοφία. Το ίδιο συνέβη και με τη δεύτερη κόρη της, Γκιζέλα. Η αδυναμία της να γεννήσει τον διάδοχο του θρόνου, την είχε φέρει σε δυσχερή θέση στο παλάτι. Όλοι την θεωρούσαν ανίκανη και κατώτερη και την είχαν στο περιθώριο. Η ίδια βρισκόταν στα πρόθυρα της κατάθλιψης και πάντα σε μία προσωπική απομόνωση.

Το 1857 αποφάσισε να κάνει ένα ταξίδι με τις δύο κόρες της στην Ουγγαρία. Ήταν η προσπάθειά της να ξεφύγει από την δύσκολη κατάσταση στην οποία είχε επέλθει ο γάμος της και από την αυταρχική πεθερά της. Οι στιγμές που περνούσε – επιτέλους – με τις κόρες της ήταν ανεκτίμητες, όμως γρήγορα επισκιάστηκαν από τον τύφο που έπληξε την οικογένεια. Η πρωτότοκη κόρη της Σοφία δεν άντεξε την αρρώστια και άφησε την τελευταία της πνοή σύντομα. Η Σίσσυ, σε βαριά πλέον κατάθλιψη, απομακρύνθηκε από όλους και επέλεξε να κρατήσει ακόμα μεγαλύτερη απόσταση από την Γκιζέλα.

Διαβάστε περισσότερα στο monopoli.gr