ΚΑΙΡΟΣ

Ο Γιάννης Κατσιμίχας από τους «Πανθέους» σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης: Οι συναντήσεις με τους ανθρώπους δεν είναι τυχαίες

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Ο ίδιος μίλησε αποκλειστικά στον skai.gr για τα συναισθήματα που του «γεννά» αυτή η συνεργασία και την πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει 

Ο Γιάννης Κατσιμίχας, ένας από τους ταλαντούχους ηθοποιούς της γενιάς του, φέτος πρωταγωνιστεί στη δραματική σειρά του ΣΚΑΪ «Οι Πανθέοι», που υποδύεται τον Θωμά Πανθέο. Ο ίδιος μίλησε αποκλειστικά στον skai.gr για τα συναισθήματα που του «γεννά» αυτή η συνεργασία και την πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει. Ακόμα, αποκαλύπτει κάποιες από τις εξελίξεις που θα δούμε άμεσα...

  • Τα τελευταία χρόνια τα κανάλια επενδύουν σημαντικά στην ελληνική μυθοπλασία. Πώς σας φαίνεται; 

Είναι πολύ ελπιδοφόρο. Πραγματοποιούνται σειρές υψηλού επιπέδου από όλες τις απόψεις, τεχνικά και ερμηνευτικά. Κάποιες, μάλιστα, όπως και «Οι Πανθέοι», βασίζονται σε σπουδαία βιβλία. Ειδικά, η προσπάθεια αυτή που καταβάλλεται, να μεταφερθούν στην οθόνη ιστορίες και εποχές, που εμείς οι νεότεροι τις ακούγαμε μόνο από τους γονείς μας ή τους παππούδες μας, είναι αξιοθαύμαστη. 

  • Συμμετέχετε στη μεταφορά του εμβληματικού μυθιστορήματος του Τάσου Αθανασιάδη, «Οι Πανθέοι». Ποια συναισθήματα σας «γεννά» αυτή η συνεργασία; 

Μόνο χαρά μπορώ να νιώσω για τη συμμετοχή μου σε μια τέτοια δουλειά. Υπάρχει τέτοια προσήλωση και τέτοιο μεράκι από όλους μας που είναι, πραγματικά, σαν όλα να έχουν «κουμπώσει» μεταξύ τους. Είναι σαν να συντονιστήκαμε από την πρώτη στιγμή και να είπαμε: ''Πάμε να αφηγηθούμε όλοι μαζί μια ιστορία''. Και αυτό το «όλοι μαζί» είναι πολύ συγκινητικό γιατί δεν είναι αυτονόητο. Οι συναντήσεις με τους ανθρώπους δεν είναι τυχαίες. Και αυτή η συνάντηση με αυτή την ομάδα ανθρώπων με κάνει να νιώθω πολύ τυχερός. 

  • Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που κρύβει αυτή η δουλειά για έναν ηθοποιό;

Ένας ηθοποιός, όταν καλείται να ερμηνεύσει έναν χαρακτήρα, οφείλει να φέρει ενώπιον του θεατή έναν ολοκληρωμένο άνθρωπο και όχι το περίγραμμά του. Ειδικά, όταν πρόκειται για χαρακτήρες, που ξεπηδούν από εμβληματικά έργα όπου είναι τόσο άρτια δοσμένοι και δομημένοι. Οπότε η πρόκληση ή καλύτερα η ευθύνη του ηθοποιού είναι αυτή που είναι πάντα: Να δομήσει έναν ολοκληρωμένο ανθρώπινο χαρακτήρα.

  • Σε ποια σημεία «συναντιέστε» με τον Θωμά Πανθέο τον οποίο υποδύεστε;

Ο Θωμάς αγαπάει και προστατεύει τους ανθρώπους του. Δεν φοβάται να πέσει στη φωτιά, προκειμένου να προστατέψει τους αγαπημένους του. Αυτό είναι σίγουρα ένα κομμάτι του Θωμά που είναι κοινό μας. Είμαι πολύ προστατευτικός με τους κοντινούς μου ανθρώπους. Ο ρομαντισμός, επίσης, είναι κάτι που μοιραζόμαστε με τον Θωμά καθώς και η αναπτυγμένη αίσθηση του για το δίκαιο και το σωστό. 

Στον Θωμά αρέσει να πιστεύει σε κάτι που είναι σημαντικότερο από τη ζωή του. Συμβαίνει το ίδιο και σε εσάς; 

Δεν θα μπορούσε να συμβεί διαφορετικά. Αυτό είναι που μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε. Η πίστη σε ένα ιδανικό, σε μια ιδέα, η οποία είναι μεγαλύτερη από εμάς. 

  • Ο Θωμάς είναι τόσο δυναμικός και γενναίος όσο δείχνει;

Δεν υπολογίζει τίποτα μπροστά στην υπεράσπιση των ιδανικών του και των αγαπημένων του. Οπότε κατά βάση, ναι, είναι θαρραλέος, όμως, ταυτόχρονα υπολογίζει τις επιπτώσεις των επιλογών του στους γύρω του. Νιώθει φόβο. Όχι, όμως, για το δικό του μέλλον, αλλά για το μέλλον των ανθρώπων του. Νιώθει ότι αν του συμβεί κάτι, δεν θα είναι εδώ για να προστατέψει τους υπόλοιπους. Όταν έρθει η ώρα όμως να βγει μπροστά σίγουρα δεν θα διστάσει.

  • Στα τελευταία επεισόδια βλέπουμε τον Θωμά και την ξαδέρφη του, Λιάνα, να έρχονται πιο κοντά και η σχέση τους να ξεφεύγει από τη συγγενική. Τι μπορείτε να μας αποκαλύψετε για αυτή την εξέλιξη; 

Ο Θωμάς έχει συναισθήματα, τα οποία κρατάει κρυφά εδώ και πάρα πολλά χρόνια, αλλά όσο πιο πολύ καταπιέζεις κάτι τόσο αυτό «θεριεύει». Οπότε, μάλλον ήρθε η ώρα να αποκαλυφθούν.

  • Πώς πιστεύετε ότι θα αντιδράσει η οικογένεια των Πανθέων όταν και αν αποκαλυφθεί η απαγορευμένη σχέση Θωμά και Λιάνας; 

Όπως θα αντιδρούσε οποιαδήποτε οικογένεια που θα μάθαινε ότι δυο πρώτα ξαδέρφια έχουν σχέση. Εκτός αν είναι οι Targaryens από το «Game of Thrones». Σίγουρα, πάντως, αν υπάρξει κάποια σχέση και μαθευτεί τα πράγματα θα είναι δύσκολα για όλους. 

  • Η ιστορία των Πανθέων «μιλά» κατά κάποιον τρόπο στο σήμερα; 

«Οι Πανθέοι» και ως βιβλίο αλλά και στην τηλεοπτική τους μεταφορά έχουν στο επίκεντρο τους ανθρώπους που ερωτεύονται, μάχονται, εξαπατούν και κάνουν επιλογές όπου μετά πρέπει να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις τους. Το κυριότερο, όμως, είναι ότι παλεύουν για ένα καλύτερο μέλλον. Για τους ίδιους, για τους κοντινούς τους και υπάρχουν και κάποιοι που παλεύουν για το μέλλον όλων. Και όλα αυτά λίγο πριν ξεσπάσει ένας μεγάλος πόλεμος. Σίγουρα, λοιπόν, μπορούμε να βρούμε πολλά αντικρίσματα στο σήμερα.

Πηγή: skai.gr