Κλείσιμο

Η Meghan Markle εξερευνά τη γυναικεία «υστερία» στο podcast της «Archetypes»

Το πρόσφατο επεισόδιο επικεντρώθηκε στην αποκωδικοποίηση της ετικέτας «τρελός» και στο πώς επηρεάζει την ψυχική και συναισθηματική ευημερία των γυναικών

«Σηκώστε το χέρι σας αν σας έχουν πει ποτέ τρελό ή υστερικό», είπε η Meghan Markle στο πέμπτο επεισόδιο του podcast της, «Archetypes». «Κι εγώ μαζί σας, και δεν είναι περίεργο αν σκεφτείς πόσο διαδεδομένες είναι αυτές οι ταμπέλες στην κουλτούρα μας», είπε.

Το πρόσφατο επεισόδιο “Archetypes”, που κυκλοφόρησε μέσω του Spotify και του Archewell Audio, επικεντρώθηκε στην αποκωδικοποίηση της ετικέτας “τρελός” και στο πώς επηρεάζει την ψυχική και συναισθηματική ευημερία των γυναικών.

Μαζί με τη Markle ήταν οι ηθοποιοί Jenny Slate, Aparna Nancherla, Constance Wu και Deepika Padukone και η γιατρός Nadine Burke Harris, οι οποίες μοιράστηκαν τις σκέψεις τους για το πώς ο όρος “τρελός” και οι διάφοροι παρόμοιοι χαρακτηρισμοί λειτουργούν με καταστροφική δύναμη στη ζωή των ανθρώπων.

Το επεισόδιο άνοιξε με μία μικρή αναδρομή στην ιστορία της λέξης “υστερική” – μια λέξη που χρησιμοποιείται τόσο συχνά για να απορρίψει, να ελαχιστοποιήσει ή να δυσφημήσει γυναίκες.

Η λέξη «υστερία» είναι βαθιά συνδεδεμένη με τη γυναικεία ηλικία, ακόμη και από την αρχική της χρήση. Η Markle σημείωσε ότι η λέξη προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη για «μήτρα» και ο Πλάτωνας την περιέγραψε ως ζωντανό πλάσμα. Ο Ιπποκράτης, ακολουθώντας το παράδειγμα του Πλάτωνα έδωσε τη θεωρία της “περιφερόμενης μήτρας” πίστευοντας ότι η μήτρα ταξίδευε γύρω από το σώμα, ασκώντας πίεση σε άλλα όργανα και ως εκ τούτου προκαλώντας «ακανόνιστη και αναξιόπιστη συμπεριφορά» στις γυναίκες.

Οι μισογυνιστικές τάσεις του όρου δεν σταμάτησαν εκεί, καθώς η Markle εξηγεί ότι «η υστερί αποτελούσε ιατρική διάγνωση μέχρι το 1980» στο Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM), ένα κύριο εργαλείο που χρησιμοποιούν οι ιατροί για την αξιολόγηση και τη διάγνωση ψυχικών διαταραχών.

«Είναι ένας ορισμός που δημιουργήθηκε από έναν άνδρα», σχολίασε η Slate στο επεισόδιο. «Είναι ένας ορισμός που έχει σκοπό να ντροπιάσει και να περιορίσει ένα συγκεκριμένο είδος συναισθημάτων», υποστηρίζοντας ότι όταν τα συναισθήματα και οι ανησυχίες κάποιου απορρίπτονται συστηματικά, οι άνθρωποι συχνά αρχίζουν να έχουν αμφιβολίες για τους ίδιους και να αγνοούν τα συναισθήματα και την υγεία τους.

«Το στίγμα γύρω από αυτή τη λέξη έχει επίσης μια επίδραση φίμωσης», είπε η Markle.
Η Wu συμφώνησε και μοιράστηκε τη δική της εμπειρία.

«Πέρασα τόσο μεγάλο μέρος της ζωής μου προσπαθώντας να καταπιέσω τη συναισθηματική πλευρά, που, ξέρετε, θα έβγαινε σε κρίσεις και θα έσκαγε… η καταστολή δεν εξαφανίζεται απλώς, αλλά κάπου πάει».

Η Wu θυμήθηκε ένα «συναισθηματικό ξέσπασμα» που ήρθε μετά από χρόνια καταπίεσης γύρω από τη σεξουαλική παρενόχληση και τον εκφοβισμό που φέρεται να βίωσε στα γυρίσματα της κωμικής σειράς της «Fresh Off the Boat». Μετά από την ανακοίνωση ότι η σειρά θα ανανεωθεί για έκτη σεζόν, η Wu έγραψε στο Twitter την απογοήτευσή της και έλαβε αντιδράσεις στα social media για τις απόψεις της. Η συνεχιζόμενη κριτική συνέβαλε στην απόπειρα αυτοκτονίας της Wu, την οποία ανέφερε στο memoir της «Making a Scene», και σε ένα διάλειμμα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τη δημόσια ζωή. Τώρα, η Wu είπε ότι μαθαίνει να βρίσκει τα εργαλεία για να διαχειρίζεται και να αγκαλιάζει τα συναισθήματά της, αντί να τα καταπιέζει.

Η Dr. Burke Harris είπε: “Ακόμα και σήμερα οι γιατροί δεν πιστεύουν τις γυναίκες όσον αφορά τα συμπτώματά τους ακόμα κι αν πρόκειται για ένα καρδιακό επεισόδιο. Όταν οι γυναίκες μπαίνουν σε ένα νοσοκομείο, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα τα συμπτώματά τους να μην ληφθούν τόσο σοβαρά και νομίζω ότι όλα αυτά μας πηγαίνουν πίσω στην έννοια της υστερικής γυναίκας».

Η Dr. Burke Harris μίλησε για medical gaslighting – όταν οι επαγγελματίες του ιατρικού τομέα απορρίπτουν τα συναισθήματα ή τα συμπτώματα των ασθενών τους και αποδίδουν τα προβλήματά τους σε «στρες» ή άλλες ψυχολογικές αιτίες.

* Προειδοποίηση: αυτή η ανάρτηση περιέχει αναφορές στην αυτοκτονία

Πηγή: Savoir Ville
TAGS: Podcast