Μέσα στο πρώτο «λοκντάουν», του 2020, ο συγγραφέας, μεταφραστής, σκηνοθέτης και σεναριογράφος Παναγιώτης Ευαγγελίδης αποφάσισε να βάλει τάξη στους αμέτρητους σκληρούς δίσκους που συσσωρεύονταν στο σπίτι του. Τότε βρήκε το υλικό που είχε τραβήξει το 2008 από τους πρώτους δύο πολιτικούς γάμους ομόφυλων στην Τήλο, το Gay Pride της ίδιας χρονιάς, συνεντεύξεις τύπου και διαδηλώσεις για το ίδιο θέμα.
«Στα χρόνια που είχαν μεσολαβήσει από το 2008 τρεις από τους πέντε πρωταγωνιστές αυτής της υπόθεσης πέθαναν. Οι δύο νύφες και ο δήμαρχος της Τήλου που τέλεσε τους γάμους. Η απόφαση ήταν μονόδρομος. Εξ άλλου το θέμα του πολιτικού γάμου ομόφυλων ζευγαριών οφείλει να είναι πάντα επίκαιρο καθώς στην χώρα μας ένας τέτοιος γάμος θεωρείται άκυρος», εξηγεί ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ «Οι γάμοι της Τήλου», το οποίο συμμετέχει στο Διεθνές Διαγωνιστικό στο 24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
Το καλοκαίρι του 2020 ο ένας από τους γαμπρούς της ταινίας, ο Δημήτρης Τσαμπρούνης, ήταν για διακοπές στην Ελλάδα και αυτό εκμεταλλεύτηκε ο σκηνοθέτης για να του κάνει μια μεγάλη συνέντευξη με την οποία κάλυψε πληροφοριακά κενά του αρχειακού υλικού και ο Τσαμπρούνης έγινε ο αφηγητής της ταινίας.
Με την Ευαγγελία Βλάμη, μια από τις νύφες, ο Παναγιώτης Ευαγγελίδης ήταν φίλοι και συναγωνιστές τα χρόνια που εκείνος έκανε ενεργά λοατκι+ ακτιβισμό. Τον δήμαρχο της Τήλου, Τάσο Αλιφέρη τον γνώρισε στους γάμους και τον εκτίμησε πάρα πολύ. Επίσης ήξερε την Όλγα Μαρί, την άλλη νύφη, από τους χώρους και τις δράσεις της κοινότητας.
«Ήθελα η ταινία εκτός όλων των άλλων να είναι και ένα αποτύπωμα του περάσματος αυτών των ανθρώπων που αγάπησα και εκτίμησα πολύ», τονίζει ο κ. Ευαγγελίδης.
Τα πρόσωπα αυτά τον ώθησαν να κάνει το ντοκιμαντέρ και αυτά προσπαθεί να αναδείξει και να περιγράψει. «Την θέση τους μέσα στην Ιστορία, τις επιθυμίες τους, τον χαρακτήρα τους, το χιούμορ ή τον θυμό τους, τις αξίες και τα πιστεύω τους», όπως σημειώνει.
Να ξανανοίξει η συζήτηση για τους γάμους ομόφυλων
Με τους «Γάμους της Τήλου» για τη διεκδίκηση ενός κοινωνικού δικαιώματος και τον αγώνα για ισότητα, ο σκηνοθέτης προσδοκά αφενός ορατότητα του συγκεκριμένου θέματος, που είναι η νομική κατοχύρωση του πολιτικού γάμου μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, αφετέρου το άνοιγμα ξανά της συζήτησης για το θέμα.
«Το φεστιβάλ Θεσσαλονίκης -όπως και κάθε φεστιβάλ, ιδιαίτερα ένα φεστιβάλ ντοκιμαντέρ, οφείλει να κάνει λόγο και να δίνει ορατότητα σε προβλήματα της κοινωνίας και του κόσμου μας, σε διεκδικήσεις δικαιωμάτων, με όχημα τον κινηματογράφο, ένα μέσο δηλαδή που μπορεί να κινητοποιήσει και το μυαλό αλλά με την δύναμη της τέχνης του και το συναίσθημα και το πνεύμα και όλες τις άλλες ευγενείς περιοχές που οφείλει να έχει ένας άνθρωπος», σημειώνει ο σκηνοθέτης.
Ο Παναγιώτης Ευαγγελίδης έχει ήδη αρχίσει το μοντάζ μιας ταινίας που γυρίζει τα τέσσερα τελευταία χρόνια, σχετικά με το πορτραίτο ενός ατόμου που ζει στην Αθήνα, συνεχίζοντας τις ταινίες-πορτραίτα ανθρώπων που κάνει συνήθως. Ωστόσο είναι η πρώτη φορά που δουλεύει με ένα άτομο που είναι από την Ελλάδα.
Το ντοκιμαντέρ «Οι γάμοι της Τήλου» θα προβληθεί στις 17 Μαρτίου 2022 στο «Ολύμπιον» και στη συνέχεια μέχρι το τέλος του Φεστιβάλ, στις 20/3, διαδικτυακά στο filmfestival.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.