Chris Isaak: Ο όμορφος «νουάρ» πρίγκιπας που θα μπορούσε να έχει βασιλέψει

Με μια καριέρα που μετρά, τουλάχιστον, τρεις δεκαετίες, ο τραγουδιστής έχει αποδείξει ότι έχει το ταλέντο να πειραματίζεται μέσα από διαφορετικά μουσικά στυλ 

Ο Chris Isaak είναι ένας υπέροχος τραγουδιστής. Με μια καριέρα που μετρά, τουλάχιστον, τρεις δεκαετίες, ο ίδιος έχει αποδείξει και με το παραπάνω ότι έχει το ταλέντο να πειραματίζεται με διαφορετικά στυλ μουσικής και να βάζει την προσωπική του «σφραγίδα» σε όλα. Κι όμως, είναι ο όμορφος πρίγκιπας που θα μπορούσε να έχει βασιλέψει, και το έκανε.

Αυτός ο Αμερικανός μουσικός, με τη συμπεριφορά ενός παλιού σταρ του Χόλιγουντ, «καταβρόχθισε» τη δεκαετία του '90 με μια μπουκιά. Η επιτυχία του ήταν συγκλονιστική με δύο, σχεδόν, τέλεια άλμπουμ: Heart Shaped World (1989) και Forever Blue (1995). Από το ντεμπούτο του το 1985 μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 90’ κυκλοφόρησε αρκετά άλμπουμ, τα οποία ήταν «διαμάντια».

Μια νέα μορφή είχε εμφανιστεί στην αμερικανική μουσική, ικανή να ανοίξει έναν εναλλακτικό δρόμο στο grunge, την pop, την παραδοσιακή country και σχεδόν σε κάθε είδος. Ο Isaak φάνηκε να βρίσκεται σε ένα δικό του είδος μετά από αυτά τα δύο άλμπουμ. 

Αποκαλύφθηκε ως ένας καλλιτέχνης με επιβλητική φωνή και ασυναγώνιστη σκηνική παρουσία. Μας χάρισε κάτι που πλησίαζε τον καλά κατανοητό πόθο για μοναξιά. Ήταν μουσική νουάρ. Κομψή, μελοδραματική και κινηματογραφική μουσική. Τόσο πολύ που τα τραγούδια του έχουν εμφανιστεί σε ταινίες όπως «Eyes Wide Shut», «True Romance», «Wild at Heart» και «Blue Velvet».

Κοιτάζοντας στον καθρέφτη, ο Isaak δεν είχε κανένα πρόβλημα να δει το είδωλο του Elvis Presley ή του Roy Orbison. Στην πραγματικότητα, οι συγκρίσεις μαζί τους ήταν συνεχείς καθόλη τη διάρκεια της καριέρας του. Θα μπορούσε κανείς να αναφέρει επίσης τον Tony Benett και τον Frank Sinatra. Σημαντικές φιγούρες που έκαναν τις καρδιές να «φτερουγίζουν» σαν να εξαρτιόταν η ζωή από τα συντριπτικά συναισθηματικά τραγούδια τους. Το πρόβλημα ήταν ότι αυτός ο προβληματισμός ήταν πάντα δίκοπο μαχαίρι και κατέληγε να συσκοτίζει ένα μέρος της μουσικής του διαδρομής.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για τα τραγουδιστικά διαπιστευτήρια αυτού του καλλιτέχνη. Κατάφερε να ξεφύγει από τα κλισέ και να αποδείξει, όπως τόνισε ένα άλλο μεγάλο ταλέντο της δεκαετίας του '90, ο Jeff Buckley, ότι μπορεί να τα κάνει όλα. Ροκ, σόουλ, φολκ, κάντρι ... ποπ. Ο Isaak έφτασε στο 2023 μετά από μια μακρά περιπλάνηση στη μουσική, στην οποία έδειχνε πάντα αυτοπεποίθηση και ποιότητα.

Ο όμορφος πρίγκιπας μπορεί να είχε ένα μεγαλύτερο βασίλειο, είναι αλήθεια, αλλά ούτε αυτό θα έπρεπε να έχει σημασία, εφόσον ο ήχος του εξακολουθεί να είναι τόσο βαθύς και παθιασμένος… 
 

Πηγή: skai.gr