Υπόθεση κλοπής στο Βρετανικό Μουσείο: Ειδικοί εξηγούν στον ΣΚΑΪ αν είναι ασφαλή τα Μάρμαρα του Παρθενώνα

Korina

Πού μπορεί να βρίσκονται όμως τα πολύτιμα κειμήλια και θα εντοπιστούν ποτέ άραγε; Ο Κρίστοφερ Μαρινέλο, νομικός και ειδικός στην ανάκτηση κλεμμένων αρχαιοτήτων κι έργων τέχνης μιλά αποκλειστικά στον ΣΚΑΪ για την πολύκροτη υπόθεση

Της Κορίνας Γεωργίου

Το μουσείο - έμβλημα της βρετανικής πρωτεύουσας, ένα μουσείο που δήλωνε θεματοφύλακας εκατοντάδων πολιτισμών βρίσκεται τώρα στη δίνη ενός πρωτοφανούς σκανδάλου. Τα χαμένα αντικείμενα και τα μυστηριώδη κενά ασφαλείας γεννούν πολλά ερωτήματα για το ποσο προστατευμένα είναι τα χιλιάδες εκθέματα πολιτιστικής κληρονομιάς που φιλοξενεί. Το Βρετανικό Μουσείο τραβά τους παγκόσμιους προβολής για μια ακόμη υπόθεση κλοπής στους κόλπους του. 

Το όνομα του βασικού υπόπτου της - όπως την χαρακτηρίζει το μουσείο - μεγαλύτερης παραβίασης ασφαλείας του εδώ και μια δεκαετία, Πίτερ Χιγκς. Πρόκειται για τον 56χρονο επικεφαλής του τμήματος για τους πολιτισμούς της Αρχαίας Ελλάδας και της Ρώμης, ο οποίος θεωρείται ειδικός στους μεσογειακούς λαούς και δη την Ελλάδα, κατέχει διδακτορικό στην αρχαιολογία και το 2021 ήταν ο επιμελητής έκθεσης που τώρα βρίσκεται σε περιοδεία εκτός Βρετανικού Μουσείου για τους ήρωες και τους πολεμιστές της Αρχαίας Ελλάδας. Μάλιστα, ήταν μέλος ειδικής ομάδας που εντοπίζει κλεμμένα έργα τέχνης και τα επαναπατρίζει κι ένα ιδιαίτερα προβεβλημένο πρόσωπο του μουσείου στα μέσα ενημέρωσης.

Πού μπορεί να βρίσκονται όμως τα πολύτιμα κειμήλια και θα εντοπιστούν ποτέ άραγε; Ο Κρίστοφερ Μαρινέλο, νομικός και ειδικός στην ανάκτηση κλεμμένων αρχαιοτήτων κι έργων τέχνης μιλά αποκλειστικά στον ΣΚΑΪ για την πολύκροτη υπόθεση.  

"Ξέρετε, αυτή η καθυστέρηση δεν βοηθά καθόλου. Αν πρέπει να ανακτήσουμε αντικείμενα που εκλάπησαν από το μουσείο, παραδοσιακά πρέπει κάποιος να δημοσιεύσει τη λίστα το ταχύτερο δυνατόν και να την διανείμει στους εμπόρους τέχνης, στα όργανα επιβολής του νόμου, συμπεριλαμβανομένης και της Ιντερπόλ. Είναι πολύ πιθανό αυτά τα αντικείμενα να έχουν ήδη πουληθεί με τη χρήση διαφόρων πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης και διαδικτυακούς οίκους δημοπρασιών. Όταν αντικείμενα πωλούνται στο EBay θα μπορούσαν να βρίσκονται οπουδήποτε. Λαμβάνουμε ακόμη και σοκαριστικές αναφορές ότι κάποια από τα αντικείμενα που εκλάπησαν μπορεί να μην έχουν καταγραφεί ποτέ στους καταλόγους του μουσείου, πράγμα το οποίο θα μπορούσε να σημαίνει ότι χάθηκαν για πάντα. Απ'ό,τι φαίνεται δεν έχουμε να κάνουμε με μια συμμορία, αλλά μόνο με έναν δυσαρεστημένο πρώην εργαζόμενο, ο οποίος για κάποιο λόγο αποφάσισε να πουλήσει ανεκτίμητα έργα τέχνης σε πολύ χαμηλή τιμή σε σχέση με την πραγματική τους αξία.", λέει χαρακτηριστικά.   

Συμφωνα με την Daily Mail αντικειμενα αξιας 50.000 λιρων πωλουνταν διαδικτυακα για μολις 40 λιρες. Την ίδια ώρα η συζήτηση για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, του κορυφαίου αυτού μνημείου της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς στην πατρογονική τους γη αναζωπυρώνεται, καθώς αναδεικνύονται τα ανεκδιήγητα κενά ασφαλείας αλλά και οι ακατάλληλες συνθήκες φύλαξης των εκθεμάτων. 

"Για δεκαετίες οι αρχές του Βρετανικού Μουσείου και οι αρχές της χώρας μας παρουσιάζουν πολλές φθηνές δικαιολογίες σχετικά με το γιατί να μην επιστρέψουν τα Μάρμαρα στην Ελλάδα, κι αυτό το επιχείρημα ήταν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να φροντίσει την δική της ιδιοκτησία κι ότι θα μπορούσαν να διατηρηθούν καλύτερα στο Βρετανικό Μουσείο. Όμως δεν θέλουμε να ακούσουμε άλλα από τις βρετανικές αρχές ότι το Βρετανικό Μουσείο είναι ασφαλές και το Μουσείο της Ακρόπολης δεν είναι."

"Αποδυναμώνει το βρετανικό επιχείρημα ότι εμείς είμαστε καλύτεροι θεματοφύλακες της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς που έχουμε στα χέρια μας. Αυτό λοιπόν δεν μπορεί να ισχύσει και δεν μπορεί να ισχύσει όχι μόνο γι' αυτή την περίπτωση, αλλά δεν μπορεί να ισχύσει και για τις κλοπές που είχαν γίνει στο παρελθόν.", λέει στον ΣΚΑΪ η Ειρήνη Σταματούδη, Νομικός και Μέλος της Επιτροπής Διεκδίκησης του Υπουργείου Πολιτισμού. "Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν έχουν κλαπεί και ελληνικές αρχαιότητες ή όχι διότι αυτή τη στιγμή το βρετανικό μουσείο έχει περίπου 100.000 ελληνικές αρχαιότητες στην κατοχή του και από αυτές εκτίθενται λιγότερες των 6.500."

Ένα από τα βασικά επιχειρήματα των βρετανών καταρρέει και οι ελπίδες για την επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα και την οριστική επίλυση αυτής της μακροχρόνιας εκκρεμότητας ζωντανεύουν και πάλι. 

Πηγή: skai.gr