Κλείσιμο

Χειρόγραφο του 15ου αιώνα «ρίχνει φως» στις μεσαιωνικές παραστάσεις κωμωδίας στην Αγγλία

Ο δρ Τζέιμς Γουέιντ ανέφερε ότι τα κείμενα χλεύαζαν βασιλιάδες, ιερείς και αγρότες και ενθάρρυναν το κοινό να μεθύσει

Χειρόγραφο του 15ου αιώνα προσφέρει λεπτομερή στοιχεία που αφορούν μεσαιωνικές παραστάσεις κωμωδίας, σύμφωνα με ακαδημαϊκό του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.

Ο δρ Τζέιμς Γουέιντ εξήγησε στο BBC ότι τα κείμενα χλεύαζαν βασιλιάδες, ιερείς και αγρότες και ενθάρρυναν το κοινό να μεθύσει.

Ο δρ Τζέιμς Γουέιντ

Ο δρ Τζέιμς Γουέιντ

Το χειρόγραφο δείχνει, επίσης, τον ρόλο που έπαιξαν οι μενεστρέλοι (ψυχαγωγοί, ποιητές, στιχουργοί που διέμεναν στους πύργους των ευγενών), οι οποίοι θεωρούνταν «σημαντικές μορφές» στη μεσαιωνική κοινωνία. «Αυτά τα κείμενα μας δίνουν ένα στιγμιότυπο της μεσαιωνικής ζωής όσων έζησαν καλά», ανέφερε ο δρ Γουέιντ.

Τα χειρόγραφα αντιγράφηκαν από τον κληρικό Ρίτσαρντ Χιτζ, δάσκαλο της οικογένειας ευγενών στο Ντέρμπισαϊρ. Ο δρ Γουέιντ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Χιτζ αντέγραψε το κείμενο ενός άγνωστου μενεστρέλου που έδινε παραστάσεις κοντά στα σύνορα Ντέρμπισαϊρ-Νότινχαμσαϊρ το 1480.

Καθ' όλη τη διάρκεια του Μεσαίωνα, οι μενεστρέλοι ταξίδευαν σε εκθέσεις, ταβέρνες και μεγάλες αίθουσες για να διασκεδάσουν τους ανθρώπους με τραγούδια και ιστορίες. Οι φανταστικοί μενεστρέλοι είναι συνηθισμένοι στη μεσαιωνική λογοτεχνία, αλλά οι αναφορές σε πραγματικούς ερμηνευτές είναι σπάνιες και φευγαλέες, όπως σημείωσε ο καθηγητής.

Τα χειρόγραφα

Τα χειρόγραφα

Ο δρ Γουέιντ είπε ότι είχε μία «στιγμή επιφοίτησης» όταν παρατήρησε ότι ο αντιγραφέας είχε γράψει «Από εμένα, τον Ρίτσαρντ Χιτζ, γιατί ήμουν σε εκείνο το γλέντι και δεν ήπια». «Ήταν μία συναρπαστική επίδειξη χιούμορ και είναι σπάνιο μεσαιωνικοί αντιγραφείς να μοιράζονται τόσο μεγάλο μέρος του χαρακτήρα τους», τόνισε ο καθηγητής.

«H stand-up κωμωδία ανέκαθεν περιελάμβανε ρίσκα και αυτά τα κείμενα είναι ριψοκίνδυνα, κοροϊδεύουν τους πάντες στα ψηλά και στα χαμηλά», επισήμανε.

Ο δρ. Γουέιντ εντόπισε τα κείμενα, ενώ έκανε έρευνα στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Σκωτίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
TAGS: Αγγλία