Κλείσιμο

Βρέθηκε μυστικό σπήλαιο, σφραγισμένο για 40.000 χρόνια -Τι φανερώνει για τους Νεάντερταλ

Ένα σπήλαιο που ήταν σφραγισμένο με άμμο για περίπου 40.000 χρόνια ανακαλύφθηκε στο Vanguard Cave στο Γιβραλτάρ και αποτελεί ένα εύρημα που θα μπορούσε να αποκαλύψει περισσότερα για τους Νεάντερταλ που ζούσαν στην περιοχή εκείνη την εποχή.

«Δεδομένου ότι η άμμος που σφράγιζε το θάλαμο ήταν [40.000] ετών και ότι ο θάλαμος ήταν ακόμη παλαιότερος, πρέπει να ανήκε σε Νεάντερταλ», που ζούσαν στην Ευρασία πριν από περίπου 200.000 με 40.000 χρόνια. 

Οι ερευνητές που μελετούσαν το σπήλαιο τον περασμένο μήνα, ανακάλυψαν την κοίλη περιοχή. Αφού σκαρφάλωσαν μέσα από αυτό, διαπίστωσαν ότι έχει μήκος 43 πόδια (13 μέτρα), με σταλακτίτες να κρέμονται από την οροφή του. 

Κατά μήκος της επιφάνειάς του, οι ερευνητές βρήκαν κατάλοιπα λύγκα, ύαινας και γρύπα, καθώς και ένα είδος θαλάσσιου σαλιγκαριού που πιθανότατα μεταφέρθηκε στον θάλαμο από έναν Νεάντερταλ, ανέφεραν οι αρχαιολόγοι σε ανακοίνωσή τους

Οι ερευνητές ανυπομονούν να δουν τι θα βρουν μόλις ξεκινήσουν την ανασκαφή. Μια πιθανότητα είναι ότι η ομάδα θα ανακαλύψει ταφές Νεάντερταλ, είπε ο Finlayson, επικεφαλής της ομάδας. 

«Βρήκαμε το δόντι ενός 4χρονου Νεάντερταλ κοντά στη σπηλιά πριν από τέσσερα χρόνια», είπε. Το δόντι «συσχετίστηκε με ύαινες και υποψιαζόμαστε ότι οι ύαινες έφεραν το παιδί [το οποίο ήταν πιθανότατα νεκρό] στη σπηλιά».

Οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει πολλά στοιχεία για την παρουσία των Νεάντερταλ στο σπηλαιώδες σύστημα, που ονομάζεται Σπήλαιο του Γκόρχαμ, συμπεριλαμβανομένου ενός σκαλίσματος που μπορεί να ήταν πρώιμο έργο τέχνης του Νεάντερταλ. 

Επιπλέον, τα ευρήματα έχουν δείξει ότι, σε αυτό το σύστημα σπηλαίων, οι πιο κοντινοί εξαφανισμένοι συγγενείς μας έσφαξαν φώκιες, έβγαλαν φτερά από αρπακτικά πτηνά για να τα φορέσουν ως στολίδια και χρησιμοποιημένα εργαλεία, ανέφερε η Live Science

Οι επιστήμονες πιθανολογούν ότι αυτό το σπήλαιο μπορεί να ήταν ένα από τα τελευταία μέρη που έζησαν οι Νεάντερταλ πριν εξαφανιστούν πριν από περίπου 40.000 χρόνια.
 

Πηγή: Live Science