Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδος επιστρέφει 21 με 29 Μαρτίου 2023 για το καθιερωμένο ανοιξιάτικο ραντεβού του με το κοινό, με πλούσιο πρόγραμμα και σε περισσότερες πόλεις. Εκτός από την Αθήνα (Δαναός, 'Αστορ, Auditorium Theo Angelopoulos Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος) και τη Θεσσαλονίκη (Παύλος Ζάννας, Σταύρος Τορνές), το Φεστιβάλ φέτος θα διεξαχθεί ταυτόχρονα και στη Λάρισα (Victoria Cinemas), την Πάτρα (Πάνθεον), τα Χανιά (Αττικόν) και το Ηράκλειο (Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου).
«Το Φεστιβάλ είναι εδώ για να μας υπενθυμίζει ότι το σινεμά, μια λαϊκή και δημοκρατική τέχνη, είναι πάντα "παρών" όταν το χρειάζεσαι, έτοιμο να σε παρηγορήσει, να σου ανοίξει νέους ορίζοντες, να σου προσφέρει την απόλαυση της ψυχαγωγίας και να τονώσει την περιέργεια και τον προβληματισμό» ανέφεραν στη σημερινή συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του Φεστιβάλ και διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Nicolas Eybalin και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, ακόλουθος οπτικοακουστικών μέσων Θοδωρής Κουτσαύτης.
Όπως τόνισαν οι ίδιοι, «περισσότερο από ποτέ, το φετινό φεστιβάλ επιδιώκει μέσω του προγραμματισμού του να ενθαρρύνει την επιστροφή του κοινού στις κινηματογραφικές αίθουσες». Στην αρχή της συνέντευξης αναφέρθηκαν στην τραγωδία στα Τέμπη: «Η τραγωδία αυτή, που κόστισε τη ζωή σε 57 συνανθρώπους μας , στην συντριπτική τους πλειοψηφία νέα παιδιά, μάς συγκλόνισε όπως και όλους τους Έλληνες. Η σκέψη μας είναι σε όλους τους συνανθρώπους μας που χάθηκαν πρόωρα και μοιραζόμαστε το πένθος των κοντινών φίλων και συγγενών τους» σημείωσαν.
Πρόγραμμα σε επτά ενότητες
Η φετινή διοργάνωση σηκώνει αυλαία την Τρίτη 21 Μαρτίου στο Παλλάς με την τελευταία ταινία του Φρανσουά Οζόν ,«Το έγκλημά μου», που βγήκε στις γαλλικές αίθουσες πριν λίγες μέρες, και θα κλείσει στις 29 Μαρτίου στον Δαναό με την ταινία του Μαρτέν Μπουρντουλόν, «Οι τρεις σωματοφύλακες: Ντ' Αρτανιάν», που θα κάνει την επίσημη παγκόσμια πρεμιέρα της αρχές Απριλίου στη Γαλλία (Η είσοδος στην πρεμιέρα και τη λήξη θα γίνει με πρόσκληση, ενώ θα διατεθεί περιορισμένος αριθμός δελτίων εισόδου για το κοινό).
Το πρόγραμμα του φεστιβάλ, με 51 μεγάλου μήκους ταινίες, 6 μεσαίου και 12 μικρού μήκους ταινίες, παρουσιάζεται σε 7 ενότητες και θα δώσει στο κοινό την ευκαιρία για 9 μέρες να ανακαλύψει ταινίες σε αβάν πρεμιέρα, αποκλειστικές προβολές, συναντήσεις με συντελεστές και παράλληλες δράσεις.
Δέκα ταινίες παρουσιάζονται στο Διαγωνιστικό Τμήμα, 6 ταινίες σε ειδικές προβολές, ενώ το Πανόραμα Γαλλόφωνου Κινηματογράφου αναδεικνύει 17 ταινίες που δεν έχουν βρει ακόμα ελληνική διανομή. Φέτος μάλιστα, η σημαντική συμμετοχή των γαλλόφωνων πρεσβειών οδήγησε στη δημιουργία ξεχωριστής ενότητας στο πρόγραμμα του φεστιβάλ, το Πανόραμα των Γαλλόφωνων Πρεσβειών, με συμμετοχές από το Βέλγιο, τον Καναδά, το Λουξεμβούργο, την Ελβετία, την Τσεχία, την Ρουμανία και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.
Η διοργάνωση φιλοξενεί και ένα εκτενές θεματικό αφιέρωμα, με τίτλο «Φύλο και Σινεμά», το οποίο παρουσιάζει μέσα από 8 ταινίες μια επισκόπησή της εξελισσόμενης αναπαράστασης του φάσματος του φύλου στη γαλλόφωνη μεγάλη οθόνη, από το 1933 ως το 2023.
Η Λευκή Κάρτα δίνεται φέτος στο φεστιβάλ κινηματογράφου της Brive - Rencontres Internationales du moyen métrage, που γιορτάζει τα 20 του χρόνια. Αυτό το μοναδικό στο είδος του φεστιβάλ προωθεί τη κινηματογραφική φόρμα της μεσαίου μήκους που αναδεικνύει περισσότερο από κάθε άλλη το ταλέντο των δημιουργών, και μοιράζεται μαζί μας έξι ταινίες από πρόσφατες διοργανώσεις του. Δύο μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ, ένα κινηματογραφικό εργαστήρι και ένα ειδικό πρόγραμμα ταινιών μικρού μήκους για σινεφίλ 6+ απαρτίζουν τις «Νεανικές προβολές».
Στις παράλληλες δράσεις του φεστιβάλ θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ολόκληρη η μαρτυρία ντοκουμέντο της Σιμόν Βέιλ για την εμπειρία της στα στρατόπεδα εξόντωσης του 'Αουσβιτς, στο πλαίσιο μιας ειδικής εγκατάστασης, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Τέλος, θα διοργανωθούν και δυο ανοιχτές συζητήσεις με ξένους και Έλληνες προσκεκλημένους επαγγελματίες γύρω από τη φόρμα της μεσαίου μήκους ταινίας και τις προοπτικές ανάπτυξης και προσέλκυσης κοινού στις κινηματογραφικές αίθουσες.
Στήριξη στους Έλληνες συνεργάτες και δημιουργούς
Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και στην 23η διοργάνωση του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου δίνει έμπρακτα δείγματα της υποστήριξής του στους Έλληνες συνεργάτες και δημιουργούς.
Ειδικότερα, η φετινή έκδοσή του είναι συνδιοργάνωση με την Unifrance, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων και το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου. Ακόμη, συμπράττει με τους Έλληνες διανομείς για το διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ και τις ειδικές προβολές, ενώ συνεργάζεται με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας, το φεστιβάλ Animasyros και το Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας- ATHICFF για την παρουσίαση ειδικών και νεανικών προβολών. Επίσης, συνεργάζεται με την Mooviereel και το φεστιβάλ Petit Plan για τη δημιουργία ενός ερωτηματολογίου με σκοπό να γνωρίσει καλύτερα τους θεατές του και τη γνώμη τους για τις ταινίες.
Η φετινή κριτική επιτροπή του φεστιβάλ απαρτίζεται από τον σκηνοθέτη και σεναριογράφο Γιάννη Οικονομίδη ο οποίος θα είναι και ο Πρόεδρος της επιτροπής και τους Κάτια Γκουλιώνη (ηθοποιός), Φοίβο Δεληβοριά (μουσικός, ηθοποιός), 'Αννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους (ηθοποιός) και Φώτη Σεργουλόπουλο (παρουσιαστής, ηθοποιός).
Ενιαία τιμή εισιτηρίου για όλες τις προβολές: 6 ευρώ. Η πώληση των εισιτηρίων ξεκινά την Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023. Περισσότερες πληροφορίες στο https://www.ifg.gr/events/23o-festival-gallofonou-kinimatografou/ .
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.