Ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο Πούτιν, η προπαγάνδα στη Ρωσία και η δύναμη δύο γυναικών να κρατήσουν, σε ένα τέτοιο καθεστώς, έναν ανεξάρτητο τηλεοπτικό σταθμό, μονοπώλησε τη φιλική συζήτηση που είχαν το μεσημέρι της Κυριακής σε κεντρικό εστιατόριο της Θεσσαλονίκης ο υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, με τη Βέρα Κριτσέφσκαγια, σκηνοθέτρια του ντοκιμαντέρ "F@ck this job", τη γενική διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Ελίζ Ζαλαντό και τον καλλιτεχνικό διευθυντή Ορέστη Ανδρεαδάκη.
Νωρίτερα ο κ. Γιατρομανωλάκης είχε μια γρήγορη συνάντηση και με την Νατάσα Σιντέγεβα, την ιδιοκτήτρια του Dozhd TV, που είχε έρθει στην πόλη για την προβολή του ντοκιμαντέρ στο 24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και δήλωσε εντυπωσιασμένος από τη δύναμη των δύο γυναικών, χαρακτηρίζοντας ηρωική τη στάση τους. Εντυπωσιασμένη, δήλωσε και η Βέρα Κριτσέφσκαγια, για την πρόσκληση σε μια τέτοια συζήτηση. «Πολύ σπάνια έχω την ευκαιρία να καθίσω και να μιλήσω με μέλη κυβερνήσεων στις χώρες που επισκέπτομαι, και μάλιστα με ανθρώπους τόσο ανοιχτούς και υποστηρικτικούς», είπε.
«Τα ντοκιμαντέρ δεν έχουν μόνο καλλιτεχνική, αλλά και ξεκάθαρη πολιτική διάσταση. Μας κάνουν καλύτερους πολίτες, γιατί μας κάνουν πιο ενημερωμένους πολίτες, ακόμη και για πράγματα που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή. Αυτό το ντοκιμαντέρ μιλάει αφενός για την πορεία του Dozhd TV, αλλά μέσα από αυτό καταλαβαίνουμε περισσότερα για την εισβολή στην Ουκρανία και το τι σημαίνει να είσαι σε μία χώρα χωρίς ελευθερία του Τύπου, της έκφρασης, της τέχνης και του λόγου. Για μένα η προσπάθεια αυτού του σταθμού συμβολίζει τον σύγχρονο αγώνα για την ελευθερία, ελευθερία που υπερασπίζεται από απροσδόκητους ήρωες», δήλωσε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Γιατρομανωλάκης.
Οι πολιτιστικές κυρώσεις στη Ρωσία
Επικροτώντας την απόφαση του Φεστιβάλ των Καννών να μη δεχτεί κανέναν επίσημο Ρώσο ή επίσημη αντιπροσωπεία όσο διαρκεί η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά να παραμένει πάντα ανοιχτό για τις φωνές των καλλιτεχνών από όπου κι αν προέρχονται, η Βέρα Κριτσέφσκαγια, δήλωσε ότι την υποστηρίζει 100%, διαχωρίζοντας με έμφαση τους επίσημους πολιτιστικούς οργανισμούς της Ρωσίας από τους ανεξάρτητους δημιουργούς.
Αναφερόμενος στο θέμα ο κ. Γιατρωμανωλάκης, τόνισε ότι «δεν μπορεί κάποιος να παριστάνει ότι δε συνέβη κάτι, ότι δεν έχουν αλλάξει οι συνθήκες, αφού η ρωσική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει έναν πόλεμο σε μία ανεξάρτητη χώρα. «Επίσης, πρέπει να προστατέψεις τα συμφέροντα της χώρα σου. Δε θα ήταν σώφρον αυτή τη στιγμή για παράδειγμα να εξάγουμε έργα τέχνης από την Ελλάδα ή η Ελλάδα να συμμετέχει σε μια έκθεση βιβλίου στη Μόσχα. Αυτού του τύπου τα μέτρα έχουν ληφθεί. Δε μιλήσαμε ποτέ ούτε μιλάμε για ανεξάρτητους Ρώσους καλλιτέχνες ζώντες ή άλλους που έχουν φύγει από τη ζωή, όπως κάποιοι ήθελαν να πουν ότι έγινε. Αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι υπάρχουν ελάχιστες ακυρώσεις πολιτιστικών εκδηλώσεων που έχουν να κάνουν με τη Ρωσία», σημείωσε ο υφυπουργός Πολιτισμού.
Η ιδιαίτερα θερμή ανταπόκριση του κοινού στην προβολή του "F@ck this job" το βράδυ του Σαββάτου στον κατάμεστο Ολύμπιον, αποδεικνύει, σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Ορέστη Ανδρεαδάκη, «ότι κάναμε καλά και ακολουθήσαμε τη γραμμή να μη συνεργαστούμε με κανένα επίσημο, κρατικό, ρωσικό πολιτιστικό οργανισμό». Ο κ. Ανδρεαδάκης επανέλαβε ότι το Φεστιβάλ είναι ανοιχτό σε Ρώσους, Ουκρανούς και άλλους σκηνοθέτες που μιλούν για την κατάσταση μέσα στη Ρωσία, για τον πόλεμο στην Ουκρανία και για όλες τις αγριότητες. «Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα είναι ανοιχτό και θα υποδέχεται όσους αντιστέκονται στη βαρβαρότητα», τόνισε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.