Στις αρχές του 1900 σφουγγαράδες που βουτούσαν κοντά στο νησί των Αντικυθήρων στην Ελλάδα, ανακάλυψαν τυχαία ένα «μυστήριο» ηλικίας 2.000+ χρόνων.
Αντί για σφουγγάρια εντόπισαν το ναυάγιο ενός πλοιαρίου. Από αυτό ανασύρθηκαν περισσότεροι από 200 αμφορείς, ασημένια νομίσματα, μαρμάρινα γλυπτά, σκεύη, λυχνάρια και περίτεχνα βάζα κι ένας «μηχανισμός», του οποίου η σημασία δεν έγινε αμέσως αντιληπτή…
Έκτοτε, ο «Μηχανισμός των Αντικυθήρων», έχει γίνει γνωστός σε όλο τον Κόσμο, ενώ νέες έρευνες στο «Ναυάγιο των Αντικυθήρων» προσπαθούν να φέρουν στην… επιφάνεια μυστικά που βυθίστηκαν μαζί με το πλοίο και γιατί όχι, νέους αρχαιολογικούς θησαυρούς. Σε ποιον άνηκε το πλοίο; Γιατί μετέφερε τόσους θησαυρούς; Γιατί βυθίστηκε;
Παράλληλα επιστήμονες διεθνώς επιχειρούν να εξηγήσουν ποια ακριβώς ήταν η λειτουργία του περίφημου «Μηχανισμού των Αντικυθήρων», που θεωρείται το πιο «τεχνολογικά πολύπλοκο αντικείμενο» του Αρχαίου Κόσμου και κατά άλλους ο «πρώτος μηχανικός υπολογιστής».
Δεν ήταν λίγοι και αυτοί που επιχείρησαν να ανακατασκευάσουν τον «Μηχανισμό», ο οποίος λέγεται ότι ήταν ικανός, μεταξύ άλλων, να προβλέψει τις κινήσεις των πλανητών, του ήλιου και της σελήνης.
Όσοι επισκεφτείτε την Ελλάδα, μπορείτε να επισκεφθείτε το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα για να ανακαλύψετε την ιστορία αυτού του επιστημονικού θαύματος της αρχαιότητας, επεσήμανε το Προξενείο της Ελλάδας στο Περθ, σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο.
«Ευτυχώς», πρόσθετε, «υπάρχει τώρα η ευκαιρία να αποκτήσετε μια πρακτική εμπειρία της λειτουργίας του ‘Μηχανισμού’ εδώ στη Δυτική Αυστραλία».
«Αφιερώνοντας χρόνια στην έρευνα και την επίπονη εργασία, ο Ελληνοαυστραλός Δρ Nick Andronis από τη Δ.Α. έχει ανακατασκευάσει αντίγραφο του ‘Μηχανισμού’».
«Μετά από πολύμηνες προετοιμασίες, το αντίγραφο πρόκειται να εκτεθεί στο WA Museum Boola Bardip από τις 25 Μαρτίου, ημερομηνία που συμπίπτει με την Ημέρα Εθνικής Γιορτής της Ελλάδας».
«Το Προξενείο της Ελλάδας στο Περθ υποστηρίζει με υπερηφάνεια την προσπάθεια από την αρχή και δεν μπορούμε να κρύψουμε τον ενθουσιασμό μας που ο ‘Μηχανισμός των Αντικυθήρων’ θα αποτελέσει μέρος των εκθεμάτων του Μουσείου, μαζί με το αντίγραφο της Ζωφόρου του Παρθενώνα».
Υπενθυμίζεται ότι το αντίγραφο της Ζωφόρου του Παρθενώνα που βρίσκεται στο νέο Μουσείο Boola Bardip της Δυτικής Αυστραλίας, αναδεικνύεται και…«ζωντανεύει» με τη βοήθεια της τεχνολογίας.
Οι επισκέπτες μπορούν δουν το έκθεμα πιο κοντά από ποτέ, καθώς δημιουργήθηκε στην αίθουσα όπου φιλοξενείται ένα ειδικό μπαλκόνι, αλλά και να το… χρωματίσουν, χάρη στον εντυπωσιακό, διαδραστικό φωτισμό που δημιούργησε ο καλλιτέχνης, Sam Price.
Το Μουσείο (WA Museum Boola Bardip) σχετικά με τον «Μηχανισμό των Αντικυθήρων» επεσήμανε ότι είναι «βουτηγμένος» στο μυστήριο από την ανακάλυψή του πριν από 120 και πλέον χρόνια, έχει εμπνεύσει ανθρώπους σε όλο τον Κόσμο να κατασκευάσουν μοντέλα, με διαφορετικούς βαθμούς ακρίβειας, προκειμένου να κατανοήσουν τη μηχανική ακρίβειά του.
Γνωστός ως ο «πρώτος μηχανικός υπολογιστής», ο «Μηχανισμός των Αντικυθήρων» ήταν μια περίπλοκη συσκευή που δημιουργήθηκε στην Αρχαία Ελλάδα γύρω στο 200 π.Χ.
Τα περίπου 69 γρανάζια του εκτελούσαν πολύπλοκους μαθηματικούς υπολογισμούς για την πρόβλεψη της θέσης του ήλιου, της σελήνης και των πλανητών. Χρησιμοποιήθηκε επίσης για την παρακολούθηση των φάσεων της σελήνης, των ηλιακών και σεληνιακών εκλείψεων, όπως αυτές φαίνονται μεταξύ Κύπρου και Σικελίας.
Το 2022, ο μηχανικός από τη Δυτική Αυστραλία, Δρ Nick Andronis ολοκλήρωσε ένα αντίγραφο σε κλίμακα με εξαιρετική τεχνική ακρίβεια.
Μελέτησε τις τελευταίες έρευνες για τον «Μηχανισμό», συμπεριλαμβανομένων εξαιρετικά λεπτομερών αξονικών τομογραφιών και θέλησε να αναπαράγει, όσο το δυνατόν περισσότερο, τα εργαλεία και τις τεχνικές που θα ήταν διαθέσιμες στους Αρχαίους Έλληνες.
Επισκεφθείτε αυτά τα εξαιρετικά χειροποίητα αντίγραφα που είναι κατασκευασμένα από μπρούντζο και sheoak, jarrah, wandoo και πεύκο της Τασμάνιας. Ενεργοποιήστε την «αναβαθμισμένη» ξύλινη έκδοση για να δείτε πώς λειτουργεί ο μηχανισμός, καθώς μαθαίνετε περισσότερα για την εξαιρετική ιστορία του «Μηχανισμού των Αντικυθήρων».
Τέλος, υπογραμμίζεται ότι το WA Museum θα ήθελε να αναγνωρίσει τη συμβολή της κας Γεωργίας Καρασιώτου και του Προξενείου της Ελλάδας στο Περθ, του Δρ Nick Andronis, του Δρ Tony Freeth και του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου της Αθήνας για τη συμβολή τους σε αυτή την έκθεση.
Ο Δρ Nick Andronis PhD CPEng είχε μιλήσει πέρυσι στον «Νέο Κόσμο» και στον Άλεξ Οικονόμου, περιγράφοντας τον «Μηχανισμό των Αντικυθήρων», έως «ένα αρχαίο ελληνικό φορητό πλανητάριο 2.200 ετών» και «τον πρώτο γνωστό αναλογικό υπολογιστή που σηματοδότησε την αρχή της σύγχρονης πληροφορικής».
Ξεκίνησε να ανακατασκευάζει τον «Μηχανισμό των Αντικυθήρων»* πριν από έξι χρόνια. Για τον ίδιο, αυτό που τον ενδιέφερε, ήταν η διαδικασία κατασκευής του, και όχι τόσο η χρήση του.
«Σταμάτησα να υπολογίζω το κόστος όταν ξεπέρασα τα 10.000 δολάρια. Για μένα το μυστήριο βρίσκεται στην κατασκευή του αρχικού μηχανισμού, του οποίου τα κομμάτια είναι αριθμημένα, και υποδηλώνει ότι είχαν κατασκευαστεί περισσότερα», είπε.
«Μόνο όταν το κατασκευάσεις και προσπαθήσεις να το λειτουργήσεις, καταλαβαίνεις την πολυπλοκότητα και την ιδιοφυΐα του αρχαιοελληνικού αυτού σχεδίου».
«Κοιτάζοντας αυτό το μηχάνημα αισθάνομαι μια τεράστια απώλεια, καθώς αποτελεί μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς που έχει χαθεί. Πρέπει να ευαισθητοποιήσουμε την κοινωνία στον ρόλο της ελληνικής επιστήμης στη ζωή μας…».
*Αν θέλετε να μάθετε πώς να κατασκευάσετε τον δικό σας «Μηχανισμό των Αντικυθήρων» σύμφωνα με τις ακριβείς προδιαγραφές του Δρ Nick Andronis, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.amclock.net.
Πηγή: neoskosmos.comΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.