Μία ελαιογραφία που είχε βρεθεί σε μία φάρμα της Νέας Υόρκης, γεμάτη κουτσουλιές και σε κακή κατάσταση, αποδείχθηκε έργο του Antony Van Dyck, το οποίο πωλήθηκε πάνω από 3 εκατ. δολάρια. Είναι μία ελαιογραφία του Anthony van Dyck, που φαίνεται να δημιούργησε στην αρχή της καριέρας του και ανακαλύφθηκε μετά από τέσσερις αιώνες σε μία φάρμα.
Πρόκειται για ένα σκίτσο του Αγίου Ιερώνυμου, που αποτελεί ένα από τα δύο μόνο γνωστά έργα-σπουδή του Van Dyck, βασισμένα σε «ζωντανά» μοντέλα, που μάλλον δημιούργησε το 1615 με 1618, όταν ο νεαρός Φλαμανδός ζωγράφος δούλευε ως βοηθός του Peter Paul Rubens, στο στούντιο του στην Αμβέρσα. Το έργο απεικονίζει έναν σκυθρωπό ηλικιωμένο άνδρα, μία απεικόνιση που λειτούργησε ως σπουδή του Van Dyck.
Η ελαιογραφία είχε ανακαλυφθεί τέσσερις αιώνες μετά τη δημιουργία του, το 2002, σε μία φάρμα στη Νέα Υόρκη, και την είχε αποκτήσει σε δημοπρασία ο συλλέκτης Albert B. Roberts. Παρόλο που το πίσω μέρος του καμβά ήταν καλυμμένο με κουτσουλιές πουλιών, ο Roberts πίστευε ότι επρόκειτο για έργο της Ολλανδικής Χρυσής Εποχής και το αγόρασε για 600 δολάρια.
«Το άτομο που το βρήκε, ο Albert B. Roberts, ήταν παθιασμένος συλλέκτης "χαμένων" έργων, περιγράφοντας τη συλλογή του ως "ορφανοτροφείο για χαμένη τέχνη που είχε υποφέρει από παραμέληση», δήλωσε ο οίκος δημοπρασιών Sotheby's.
Ο πίνακας πωλήθηκε την Πέμπτη για 3,1 εκατομμύρια δολάρια. Προσφέρθηκε στον οίκο Sotheby's από την περιουσία του Roberts. Και ένα μέρος των εσόδων θα διατεθεί υπέρ του ιδρύματος Albert B. Roberts Foundation Inc, το οποίο παρέχει οικονομική υποστήριξη σε καλλιτέχνες και άλλες φιλανθρωπικές οργανώσεις, σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών.
Πηγή: skai.grΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.