Σαν σήμερα γεννιέται ο Μ. Καραγάτσης: «Ο έρωτας είναι ένα χρέος προς τη φύση που σ’ έπλασε»

Ένας από τους πιο δημοφιλείς Έλληνες συγγραφείς, καθώς και ένας εκ των σημαντικότερων εκπροσώπων της «γενιάς του ’30»  

Σαν σήμερα, στις 23 Ιουνίου, γεννήθηκε ο Δημήτρης Ροδόπουλος, ή όπως έμεινε στην ιστορία Μ. Καραγάτσης. Πρόκειται για έναν από τους πιο δημοφιλείς Έλληνες συγγραφείς, ενώ ήταν και ένας εκ των σημαντικότερων εκπροσώπων της «γενιάς του ’30» στην οποία ανήκε.

Γεννήθηκε στην Αθήνα, σε ένα γωνιακό σπίτι των οδών Ακαδημίας και Θεμιστοκλέους από την Ανθή Μουλούλη και τον Γεώργιο Ροδόπουλο, δικηγόρο και πολιτικό. Όπως έγραφε και ο ίδιος με τον συνηθισμένο καυστικό του λόγο: «Γεννήθηκα στην Αθήνα σε ένα από τα τέσσερα γωνιακά σπίτια των οδών Ακαδημίας και Θεμιστοκλέους. Δεν σας λέω όμως σε ποιο. Και το κάνω επίτηδες αυτό, για να μπλέξω άγρια -σε αυτό το αθηναϊκό σταυροδρόμι- τους διαφόρους ‘αρμοδίους’, όταν έρθει η στιγμή να εντοιχισθεί η αναμνηστική πλάκα».

Όσο για το ψευδώνυμο «Μ. Καραγάτσης»; Κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς τη σημασία του, καθώς ο ίδιος ο συγγραφέας δεν επιβεβαίωσε ποτέ δημόσια καμία από τις σημασίες που κατά καιρούς του προσέδιδαν. Πάντως το «Καραγάτσης» λέγεται ότι προήλθε από το δέντρο καραγάτσι στο εξοχικό της οικογένειάς του στη Ραψάνη της Θεσσαλίας, όπου περνούσε τα περισσότερα καλοκαίρια του τα εφηβικά του χρόνια. Κάτω από ένα καραγάτσι στον περίβολο της εκκλησίας του χωριού του περνούσε τον χρόνο του διαβάζοντας. Το «Μ.» από την άλλη μάλλον προήλθε από το ρώσικο όνομα «Μίτια», που στα ρώσικα σημαίνει Δημήτρης –που ήταν και το πραγματικό του όνομα. Έτσι τον αποκαλούσαν οι συμφοιτητές του, λόγω της αγάπης που έτρεφε για τα έργα του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι.

Διαβάστε περισσότερα στο monopoli.gr