Ο Ύμνος του Απόδημου Ελληνισμού (βίντεο)

Τον δικό του Ύμνο έχει πλέον ο Απόδημος Ελληνισμός. Σε μουσική Ευανθίας Ρεμπούτσικα και στίχους Λίνας Νικολακοπούλου, και ύστερα από πρωτοβουλία του Γενικού γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας Γιάννη Χρυσουλάκη, γράφτηκε ο Ύμνος του Απόδημου Ελληνισμού, ο οποίος παρουσιάστηκε στην εκπομπή «Social Net» με τον Φώτη Καρύδα. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής μίλησαν διαπρεπείς Έλληνες από φορείς και συλλόγους της Ομογένειας.   

«Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα Γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και, μετέπειτα, Δημόσιας Διπλωματίας είχα ένα όραμα ότι οι Έλληνες κοντά ή μακριά είμαστε ένα. Το όραμά μου ήταν όλοι οι Έλληνες της Ομογένειας να έχουν ένα σημείο αναφοράς, δώρο και ευχή από την πατρίδα, το οποίο θα κρατάει ολοζώντανη τη μνήμη. Αυτό το όραμα ήθελα να είναι και μουσικό. Μοιράστηκα αυτό το όραμα με την Ευανθία Ρεμπούτσικα και τη Λίνα Νικολακοπούλου και, κάποια στιγμή, η Ευανθία με αιφνιδίασε και μου έστειλε τη μουσική που με ενθουσίασε», τόνισε ο Γιάννης Χρυσουλάκης, Γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας.  

Η καταξιωμένη μουσικός και συνθέτρια Ευανθία Ρεμπούτσικα ενστερνίστηκε από την πρώτη στιγμή το όραμα του κ. Χρυσουλάκη και γρήγορα έγραψε τη μουσική. «Με ενθουσίασε η ιδέα. Οι απόδημοι Έλληνες αποτελούν ένα ζωντανό κομμάτι του Ελληνισμού. Χαίρομαι που αυτό πήρε σάρκα και οστά. Μέσα από τη μουσική μου προσπάθησα να βάλω τη νοσταλγία, την ελπίδα καθώς και τα χρώματα και τα αρώματα του Απόδημου Ελληνισμού», δήλωσε η κ. Ρεμπούτσικα.  

Η Λίνα Νικολακοπούλου, ποιήτρια και στιχουργός, έβαλε τους στίχους και στη γλώσσα που ενώνει όλους τους απόδημους Έλληνες, τα ελληνικά, προκειμένου να ολοκληρωθεί ο Ύμνος. «Με τους στίχους σε ελληνική γλώσσα σηματοδοτήσαμε την αγάπη και τον σεβασμό που έχουμε σε όλους τους Έλληνες στον πλανήτη. Εγώ και η Ευανθία, ως δημιουργοί λόγου και μουσικής, αξιωθήκαμε να αφήσουμε ένα τέτοιο ίχνος που μας ενώνει με όλους αυτούς τους αγαπημένους ανθρώπους, είτε τους ξέρουμε, είτε δεν τους ξέρουμε, που είναι κλαδιά από το ίδιο δέντρο. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι μιλούν τη γλώσσα που αποτελεί την ψυχή αυτού του τόπου. Έτσι αυτή η γλώσσα αξιώνεται να μιλιέται σε όλο τον κόσμο. Αυτό είναι το θαυμαστό», υπογράμμισε η κ. Νικολακοπούλου. 

Πηγή: skai.gr