Το νέο κέρινο ομοίωμα της Βουγιουκλάκη από τον Θόδωρο Κοκκινίδη - Η ιστορία του δημιουργού

Το νέο γλυπτό θα αντικαταστήσει στο μουσείο το παλιό ομοίωμα της Αλίκης Βουγιουκλάκη που φιλοτεχνήθηκε το 2001, ήταν μόλις το τρίτο γλυπτό που είχε δημιουργήσει και τότε ήταν εμπνευσμένο από την ταινία «Μοντέρνα Σταχτοπούτα»

Με ένα νέο κέρινο ομοίωμα της Αλίκης Βουγιουκλάκη, ο δημιουργός Θόδωρος Κοκκινίδης επανέρχεται στο προσκήνιο, μετά το σοβαρό ατύχημα που είχε τον Οκτώβριο του 2022, όταν ένα αυτοκίνητο με γερμανικές πινακίδες, που οδηγούσε άντρας αγνώστων στοιχείων, συγκρούστηκε με το επιβατικό αυτοκίνητο που οδηγούσε ο κ. Κοκκινίδης.

Το αποτέλεσμα της σφοδρότατης σύγκρουσης, που σημειώθηκε σε έξοδο της Εγνατίας Οδού, στο ύψος της Μουσθένης του δήμου Παγγαίου, ήταν ο πολύ σοβαρός τραυματισμός του κ. Κοκκινίδη, τον οποίο απεγκλώβισαν από το αυτοκίνητο οι άντρες της πυροσβεστικής. Ο οδηγός του αυτοκινήτου τον εγκατέλειψε αβοήθητο και τράπηκε σε φυγή πεζός. Οι αστυνομικές αρχές τον αναζητούν ακόμα στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.

Ο Θόδωρος Κοκκινίδης χρειάστηκε να κάνει πολλά χειρουργεία και να παραμείνει για δυο μήνες σε κέντρο αποκατάστασης έως ότου μπορέσει να βελτιωθεί κάπως η υγεία του. Ωστόσο, όλο αυτό το διάστημα δεν έχασε ούτε για μια στιγμή την όρεξη και την ελπίδα του, κυρίως όμως το χιούμορ που πάντα τον διακρίνει και την καλή του διάθεση.

Αλίκη

Κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια για να μπορέσει να επανέλθει και επτά μήνες από το σοβαρό ατύχημα που του άλλαξε τη ζωή, επέστρεψε για λίγο στο εργαστήριό του και ολοκλήρωσε το νέο κέρινο ομοίωμα της Ελληνίδας σταρ. Το νέο γλυπτό θα αντικαταστήσει στο μουσείο το παλιό ομοίωμα της Αλίκης Βουγιουκλάκη που φιλοτεχνήθηκε το 2001, ήταν μόλις το τρίτο γλυπτό που είχε δημιουργήσει και τότε ήταν εμπνευσμένο από την ταινία «Μοντέρνα Σταχτοπούτα».

Το νέο κέρινο ομοίωμα είναι εμπνευσμένο από την ταινία από «Το πιο λαμπρό αστέρι» και όπως τονίζει ο δημιουργός του, «η Αλίκη χάραξε μια μοναδική πορεία στον χώρο του σινεμά και του θεάτρου στην Ελλάδα. Έλαμψε και αγαπήθηκε από το κοινό όσο καμία άλλη ηθοποιός. Προσωπικότητες όπως η Αλίκη δεν σταματούν να εμπνέουν. Από εκείνη την εποχή των έγχρωμων ταινιών της εμπνεύστηκα και φιλοτέχνησα το κέρινό της ομοίωμα.

Αλίκη

Στο μυαλό μου επικρατούσαν δυο εικόνες της Αλίκης: αυτή του λαϊκού κοριτσιού που υποδυόταν στις ταινίες της και τα κατάφερνε να φτάσει στην κορυφή κι αυτή της Αλίκης σταρ. Από τον πάγκο της ψαραγοράς στο πιο λαμπρό αστέρι και από την ταξιθεσία του θεάτρου, η πρώτη πρωταγωνίστρια. Έτσι παρουσιάζω το έργο μου. Με δύο διαφορετικά ρούχα που συνθέτουν αυτές τι εικόνες. Την Αλίκη της ψαραγοράς και την σταρ Αλίκη του θεάτρου».

Ο Θοόδωρος Κοκκινίδης επισημαίνει ότι ξεκίνησε να δημιουργεί το γλυπτό τον Μάρτιο του 2022 ολοκληρώνοντάς το στο τέλος του Σεπτεμβρίου του 2022, άφησε ωστόσο μικρές λεπτομέρειες σε εκκρεμότητα. «Τον Οκτώβριο», σημειώνει, «άρχισα ήδη να φιλοτεχνώ το επόμενο έργο. Ήταν το ομοίωμα του Δημήτρη Παπαμιχαήλ. Όμως το άτυχες συμβάν με το αυτοκινητιστικό ατύχημα με κράτησε και με κρατά ακόμη εκτός δημιουργίας. Μόλις η υγεία μου το επιτρέψει, με ανυπομονησία θα προχωρήσω και θα ολοκληρώσω το ομοίωμα του Δημήτρη Παπαμιχαήλ ώστε να πάρει την θέση του δίπλα σε αυτό της Αλίκης», υπογραμμίζει ο Καβαλιώτης δημιουργός.

Αλίκη

Ο Θόδωρος Κοκκινίδης ευχαριστεί θερμά τον οδοντοτεχνίτη Αντώνη Καραγιαννίδη και την συνεργάτιδα του Βίκυ Μαρινοπούλου που με υπομονή και δοτικότητα δημιούργησαν την οδοντοστοιχία του έργου, αλλά και τον κομμωτή Περικλή Τσαχαλίδη που με αγάπη και δεξιοτεχνία επιμελήθηκε το χτένισμα του ομοιώματος.

Το μουσείο κέρινων ομοιωμάτων του Θόδωρου Κοκκινίδη αριθμεί συνολικά 34 κέρινα ομοιώματα, 22 Ελλήνων και 12 ξένων προσωπικοτήτων. Βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από την Ελευθερούπολη του δήμου Παγγαίου, δυτικά της Καβάλας, στην τοπική κοινότητα Κηπιών.

Αλίκη

Για να φτάσει ο επισκέπτης διασχίζει έναν κατάφυτο δρόμο μοναδικής ομορφιάς στη σκιά του φημισμένου όρους Παγγαίου. Η διαδρομή αποζημιώνει τον επισκέπτη καθώς τον προετοιμάζει να μπει σ' έναν κόσμο γεμάτο από αγαπημένα πρόσωπα ορισμένα από τα οποία σημάδεψαν την ιστορία, τα γράμματα και τις τέχνες τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς.

Αλίκη

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ