Κλείσιμο

Μινιατούρα του Ντίρερ σε βιβλίο του 16ου αιώνα σε αρχαία ελληνικά

Για αιώνες, ένα βιβλίο το οποίο τύπωσε το 1502 ο Βενετός τυπογράφος Άλδος Μανούτιος με κείμενο στα αρχαία ελληνικά που γράφτηκε τον 2ο αιώνα περίμενε υπομονετικά στα ράφια της βιβλιοθήκης Oldenburg State Library

Συγκινητική για τους ελληνόφωνους, η πρόσφατη ανακάλυψη Γερμανών βιβλιοθηκαρίων: στη σελίδα περιεχομένων βιβλίου του 16ου αιώνα με κείμενο στα αρχαία ελληνικά ανακάλυψαν μινιατούρα του Άλμπρεχτ Ντίρερ!

Για αιώνες, ένα βιβλίο το οποίο τύπωσε το 1502 ο Βενετός τυπογράφος Άλδος Μανούτιος με κείμενο στα αρχαία ελληνικά που γράφτηκε τον 2ο αιώνα περίμενε υπομονετικά στα ράφια της βιβλιοθήκης Oldenburg State Library· σπανίως, ανθρώπινο μάτι χάιδευε τις σελίδες του, το εκτιμούσαν μόνον ως ένα παλιό βιβλίο. Έως ότου, προσφάτως, ερευνητές εντόπισαν στη σελίδα περιεχομένων μια μικρή ζωγραφιά την οποία πιστεύουν ότι δημιούργησε ο Γερμανός μαιτρ της Αναγέννησης Άλμπρεχτ Ντίρερ.

Στη με διαστάσεις 16,5 επί 6 εκατοστά ζωγραφιά απεικονίζονται δύο χερουβείμ πάνω από φανταστικά θαλάσσια όντα. Οι γλώσσες αυτών των όντων διαπλέκονται και σχηματίζουν ένα περίτεχνο οικόσημο·το οικόσημο του διάσημου ακαδημαϊκού από τη Νυρεμβέργη - και γνωστού του Άλμπρεχτ Ντίρερ - Βίλιμπαλντ Πιρκχάιμερ (Willibald Pirckheimer).

Σύμφωνα με τον υπουργό Επιστήμης στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας Björn Thümler, ο Πιρκχάιμερ απέκτησε το βιβλίο λίγο αργότερα μετά την έκδοσή του. Ανακοινώνοντας την ανακάλυψη, η Oldenburg State Library σημείωσε ότι 14 βιβλία με ζωγραφιές του Ντίρερ πωλήθηκαν το 1634 από τους κληρονόμους του Πιρκχάιμερ. Γνωστή είναι η ύπαρξη μόνον έξι εξ αυτών και ειδικοί από τη βιβλιοθήκη προτείνουν ότι το βιβλίο με το κείμενο στα αρχαία ελληνικά ενδέχεται να είναι το έβδομο από αυτά που ξεφορτώθηκαν οι κληρονόμοι του ακαδημαϊκού από τη Νυρεμβέργη.

Το εν λόγω βιβλίο έγινε μέρος της συλλογής της Oldenburg State Library το 1791 είναι ένας από τους 263 τόμους που απαρτίζουν τη Συλλογή Aldinen, η οποία ευρέως θεωρείται ένα από τα πιο πολύτιμα αρχεία πρώιμης ευρωπαϊκής τυπογραφίας.

Το βιβλίο εκτίθεται στη βιβλιοθήκη έως τις 16 Ιουλίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ