Ενα μνημείο της πόλης που όμοιό του δεν υπάρχει σε άλλη πόλη της Πάτρας θα εγκαινιαστεί την Πέμπτη στην Πάτρα από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στις 19.00. Το Ρωμαϊκό Στάδιο, μετά από περίπου τρία χρόνια εργασιών αποκατάστασης και ανάδειξης, είναι έτοιμο να ανοίξει τις πύλες του.
Οι ανασκαφές του Ρωμαϊκού Σταδίου είχαν ξεκινήσει εδώ και χρόνια, αλλά δεν είχε σημειωθεί μεγάλη πρόοδος λόγω έλλειψης πόρων. Για τη συνέχιση των ανασκαφών και των εργασιών απαιτούνταν ένα ποσό κοντά στις 300.000 ευρώ για να προχωρήσει η αποκατάσταση και η ολοκλήρωση της ανάδειξης του ανασκαμμένου τμήματος, καθώς το υπόλοιπο σκέλος της αρχαίας υποδομής βρίσκεται κάτω από πολυκατοικίες και κτίρια. Η χρηματοδότηση του έργου έγινε μέσα από το ειδικό πρόγραμμα ελληνοϊταλικής συνεργασίας Interreg και είχε διάρκεια 36 μήνες.
Οι εργασίες αποκατάστασης
Το έργο υλοποιήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας απολογιστικά και με αυτεπιστασία και το Ρωμαϊκό Στάδιο της Πάτρας θεωρείται ως ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της περιοχής. Οι εργασίες που έγιναν αφορούν τη δομική αποκατάσταση του μνημείου, την εκπόνηση γεωτεχνικής έρευνας για τη βελτίωση του εδάφους, τη μελέτη αντιστήριξης των πρανών, τον καθαρισμό επιφανειών, τον φωτισμό του με τέτοιο τρόπο που να το αναδεικνύει, αλλά και τη δημιουργία πινακίδας και έντυπου ενημερωτικού υλικού. Ο λόγος που τα εγκαίνια θα γίνουν απογευματινή προς βραδινή ώρα έχει να κάνει με τους ειδικούς φωτισμούς που έχουν τοποθετηθεί για την καλύτερη ανάδειξη του μνημείου.
Το Ρωμαϊκό Στάδιο βρίσκεται μπροστά από τον πεζόδρομο της Ηφαίστου, σε μία από τις ομορφότερες συνοικίες και γειτονιές της Πάτρας. Με τη λειτουργία του ενισχύεται η λίστα των αρχαιολογικών μνημείων της πόλης, ενώ πιθανότατα μέχρι το καλοκαίρι του 2024 θα λειτουργεί και πάλι το Αρχαίο Ρωμαϊκό Ωδείο που βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά από το Στάδιο.
Με αυτούς τους δύο αρχαιολογικούς χώρους αναμένεται να ενισχυθεί σημαντικά η τουριστική δυναμική της πόλης, αρκεί βέβαια να συνοδευτεί η λειτουργία με τις κατάλληλες δράσεις προβολής.
Γενικότερα, όλη η περιοχή αποκτά νέα όψη και αλλάζει χαρακτήρα, αφού πέρα από την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων, σύντομα ολοκληρώνεται η ανάπλαση της Ανω Πόλης, βρίσκεται σε εξέλιξη η ανάπλαση της Κάτω Πόλης, ενώ προχωρούν με ικανοποιητικό ρυθμό οι εργασίες επισκευής στις τέσσερις ιστορικές σκάλες της Πάτρας. Κοντά στους αρχαιολογικούς χώρους βρίσκονται δύο κλίμακες όπου εκτελούνται εργασίες στις οδούς Πατρέως και Γεροκωστοπούλου. Ολα τα ανωτέρω είναι ξεκάθαρο ότι θα δημιουργήσουν νέες, πιο ελκυστικές, προοπτικές για την πόλη, που δίνουν κίνητρα σε επίσκεψης σε τουρίστες.
Λίγα λόγια για το μνημείο
Το Ρωμαϊκό Στάδιο της Πάτρας, πολλές φορές αποκαλείται και Αμφιθέατρο-στάδιο ή Θέατρο, είναι ερείπια του ρωμαϊκού σταδίου της ρωμαϊκής Πάτρας.
Βρίσκεται στο σημερινό κέντρο της πόλης κάτω από το Ρωμαϊκό Ωδείο, που επίσης διασώζεται, και καταλαμβάνει μεγάλη έκταση κάτω από πολυκατοικίες κι άλλα κτίσματα, ενώ μέρος του, η ανατολική πλευρά, έχει αποκαλυφτεί. Το στάδιο διασωζόταν μέχρι το 1870 όπου τότε επάνω του κατασκευάστηκαν οικίες για να αποκαλυφθεί πάλι τη δεκαετία του ‘90.
Το στάδιο από τις αρχαιολογικές έρευνες φαίνεται ότι θεμελιώθηκε επί βασιλείας του Δομιτιανού γύρω στο 80-90 π.Χ. φέρεται να ήταν δώρο του αυτοκράτορα στην πόλη για τον εορτασμό των 100 χρόνων από τη δημιουργία ρωμαϊκής αποικίας σε αυτή.
Στο στάδιο γίνονταν αθλητικοί αγώνες τα Καισάρεια, όπου συμμετείχαν αθλητές από όλη την Ελλάδα. Εχουν βρεθεί επιγραφές σε πολλές περιοχές της Ελλάδας για αθλητές που νίκησαν στους αγώνες.
Μέρος των Καισαρείων, εκτός τα αγωνίσματα, ήταν θεατρικές και μουσικές παραστάσεις. Από ψηφιδωτά και αγάλματα είναι επιβεβαιωμένο ότι στη ρωμαϊκή Πάτρα γίνονταν αγώνες μονομάχων και το πιθανότερο είναι να γίνονταν στο στάδιο.
Πηγή: pelop.grΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.